מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסמדריכיםחוות דעת גריאטרית ופסיכוגריאטרית: המדריך המלא

חוות דעת גריאטרית ופסיכוגריאטרית: המדריך המלא

חוות דעת גריאטרית, אפוטרופסות, הערכה קוגניטיבית וייפוי כוח הם רק חלק מהמושגים שאנו עשויים להיתקל בהם ככל שאנו או קרובינו נגיע לגיל מבוגר. ד"ר עדי שוורץ, מומחה בגריאטריה עם הכשרה בפסיכוגריאטריה, מסביר ומפרט


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ככל שאנו מתבגרים, הצרכים הבריאותיים שלנו משתנים ועלולים להתפתח מצבים רפואיים מורכבים המשפיעים על התפקוד הגופני והנפשי שלנו. אנו עשויים להתמודד גם עם בעיות משפטיות ופיננסיות הדורשות תכנון קפדני וקבלת החלטות מושכלת. לעיתים אף יש לקבוע מי יקבל החלטות עבורנו אם איננו יכולים, או כיצד נשלם עבור הוצאות המחיה ו/או הטיפול הרפואי שלנו. במצבים כאלה נפיק תועלת מעזרה של רופא גריאטר או פסיכוגריאטר. אבל מי הם, וכיצד הם יכולים לעזור לנו?

 

מהי חוות דעת גריאטרית?

 

חוות דעת גריאטרית היא הערכה מקצועית של המצב הבריאותי, נפשי והצרכים של המטופל על ידי רופא גריאטר.

 

רופא גריאטר הוא רופא מומחה לטיפול במבוגרים מגיל 60 ומעלה.

 

פסיכוגריאטר הוא פסיכיאטר מומחה לטיפול בקשישים עם בעיות נפשיות. קיימים גריאטריים אשר עברו הכשרה משנית לטיפול בקשישים עם בעיות נפשיות.

 

לשניהם הכשרה וניסיון רב בנושאים המורכבים איתם מתמודדים מבוגרים.

 

חוות הדעת כוללת הערכה של מספר פקטורים:

 

  • הערכה קוגניטיבית ומנטלית הבודקת את הזיכרון, הקשב, השפה וההיגיון של הנבדק.

 

  • תפקודים מנטליים אחרים כמו התנהגות, אישיות וכישורי התמודדות ביום-יום.

 

  • אבחון ראשוני המזהה כל מצב רפואי העלול להשפיע על המצב הקוגניטיבי.

 

  • הערכה תפקודית המודדת את היכולת לבצע פעולות יומיומיות כגון להתלבש, להתרחץ, ללכת ומהי רמת העצמאות של הנבדק והצורך בסיוע.

 

  • הערכה של התרופות הנוכחיות שהמטופל נוטל ומרשם תרופות חדשות לפי הצורך (בדומה לרוקח קליני).

 

חלק מהמבוגרים עלולים להתקשות בגישה או בנסיעה למרפאה או לבית חולים לצורך הערכה גריאטרית. במקרים כאלה, רופא גריאטר המגיע לבית המטופל יכול להוות אופציה נוחה ומועילה. בביקורי בית הרופא הגריאטרי יכול להעריך את תנאי החיים, התמיכה החברתית, הבטיחות ויכולות התפקוד של המטופל.

 

באילו מצבים כדאי לעבור חוות דעת גריאטרית?

 

קיימות מספר סיבות לכך שאדם מבוגר עשוי להזדקק לחוות דעת גריאטרית או פסיכוגריאטרית:

 

  • ביטוח לאומי: בעת בקשת חוק סיעוד (אישור מטעם ביטוח לאומי לעזרה שבועית ע"י מטפל/ת), אישור לעובד זר, קצבאות נכות או קצבאות פרישה, על המבקש להוכיח שמצבו הרפואי/קוגניטיבי/נפשי/תפקודי דורש עזרה יומיומית או/ו עזרה והשגחה במהלך 24 שעות, משפיע על יכולת או/ו מניעת יכולת העבודה. חוות דעת זו מספקת עדות מקיפה הכוללת: אבחנה, פרוגנוזה, מגבלות התפקוד ומצב קוגניטיבי של הנבדק.

 

  • משכנתא הפוכה: לעיתים ,יש צורך בגיל מבוגר לקחת משכנתא הפוכה או משכנתא נוספת. משכנתא זו יכולה לעזור לשלם עבור הוצאות המחיה, חשבונות רפואיים, תיקוני בית או צרכים אחרים. חוות דעת גריאטרית או פסיכוגריאטרית יכולה לעזור להחליט האם משכנתא הפוכה מתאימה, ואם כן, הרופא המומחה יספק לבנק הערכה קוגניטיבית המאשרת כי האדם בר דעת ומצבו הקוגניטיבי מאפשר לקבל החלטה שכזו.

 

  • צוואות: עקב חשיבות המסמך המשפטי המציין כיצד לחלק את רכושו ונכסיו של הקשיש לאחר מותו, יש לוודא מעל לכל ספק כי המטופל מבין לעומק את משמעות המסמך עליו הוא חותם והוא מבין את השלכות החלטותיו. לשם כך יש לבצע הערכה של המטופל ולהראות כי הוא בעל יכולת שיפוט מלאה מבחינה קוגניטיבית וכשיר לחתום על צוואה. הערכה זו חשובה ונדרשת ביחוד עבור אנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית.

 

  • אפוטרופסות: אפוטרופסות היא אמצעי נוסף המאפשר לממונה מטעם הקשיש להחליט על הצעדים הבריאותיים, הכלכליים, האישיים והמשפטיים. כל זאת, כאשר הוא אינו יכול להיות אחראי לעצמו ולהגן על הזכויות והאינטרסים שלו. אפוטרופוס מתמנה אך ורק על ידי בית המשפט כאשר יש צורך בחוות דעת רפואית כולל תעודת רופא הקובעים שהאדם זקוק למינוי אפוטרופוס.

 

  • ייפוי כוח מתמשך: ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר למנות את האדם אשר יקבל עבור החותם החלטות במקרה של איבוד היכולת לעשות זאת – בין אם אלה שירותי בריאות, נושאים כספיים, משפטיים אישיים. במצבים בהם הקשיש מאבד את היכולת הקוגניטיבית או את היכולת לתקשר, ייפוי הכוח קובע מיהו האדם אשר ינהל ויקבל את ההחלטות עבורו. כדי לחתום על מסמך זה נדרשת הערכה מקיפה על ידי הרופא על מנת לוודא שהאדם כשיר מבחינה קוגניטיבית לקבל החלטה בנוגע למתן ייפוי הכוח.

 

  • הערכה קוגניטיבית: זהו הליך פיזיולוגי החל על כל אדם מתבגר וכולל איבוד יכולות קוגניטיביות ומוטוריות. הערכה קוגניטיבית ביכולתה לקבוע האם הירידה הקוגניטיבית הנה פיזיולוגית או מדובר בדמנציה. קיימות מספר דמנציות ביניהן הנפוצה ביותר הנה מחלה ע"ש אלצהיימר. בדיקה גריאטרית כוללנית מאפשרת קביעת המצב הקוגניטיבי הגופני יחד עם פרוגנוזה, טיפול והמלצות לנבדק. הרופא הגריאטרי מעבר להערכה של הנבדק יעניק הדרכה ותמיכה למשפחה.

 

לכל שאלה או ייעוץ אתם מוזמנים לפנות לד"ר עדי שוורץ, מומחה בגריאטריה עם הכשרה בפסיכוגריאטריה.

 

ד"ר עדי שוורץ הוא פסיכוגריאטר ומומחה לרפואה גריאטרית, רופא במרפאות גריאטריה במכבי שירותי בריאות

 

עדכון אחרון: אפריל 2024