מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותחשש: עלייה בהשמנת ילדים תוביל לעלייה בשכיחות של טרשת נפוצה

חשש: עלייה בהשמנת ילדים תוביל לעלייה בשכיחות של טרשת נפוצה

חוקרים ביקשו להעריך כמה מהמקרים של טרשת נפוצה מיוחסים להשמנה ועישון בגיל ההתבגרות ומה צפוי בעתיד עם העלייה בשיעורי ההשמנה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה בה מערכת החיסון תוקפת בטעות את הגוף, ובאופן ספציפי את מעטפת המיאלין במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה), מה שפוגע ביכולת של העצבים להעביר מידע ועלול לגרום למגוון של תסמינים.

 

הגורמים לטרשת נפוצה עדיין אינם ברורים לאשורם, אך ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים גנטיים לגורמים סביבתיים שטרם זוהו בוודאות. מחקרים הראו כי 53% מהסיכון לטרשת נפוצה מוסבר על-ידי גורמים סביבתיים. בין הגורמים הסביבתיים שנקשרו לטרשת נפוצה וירוסים, חשיפה לשמש וויטמין D, הורמונים, עישון וגם השמנה.

 

ישנם מספר מחקרים שמראים כי עודף משקל בגיל ההתבגרות והבגרות המוקדמת מגדילים את הסיכון לאבחנה של טרשת נפוצה, כך שככל שההשמנה חמורה יותר כך בהתאמה גדל הסיכון.

 

כעת מתפרסם מחקר חדש שבוחן את הקשר בין השמנה בגיל צעיר לטרשת נפוצה. החוקרים מאוניברסיטת קווין מארי בלונדון ביקשו לאמוד עד כמה משפיעים גורמי הסיכון השמנה ועישון, על הסיכון להיות מאובחן בטרשת נפוצה ובהתאם לכך לחשב כמה מהמקרים של המחלה מיוחסים לשני גורמי סיכון אלה וכיצד זה עשוי להשפיע על שכיחות המחלה בעתיד.  

 

המחקר מתבסס על נתונים של 14,573 אנשים עם טרשת נפוצה ו-579,812 אנשים ללא טרשת נפוצה מארבע מדינות: ארצות הברית, בריטניה, אוסטרליה ורוסיה.

 

לפי ממצאי החוקרים שפורסמו בכתב העת המדעי International Journal of Epidemiology, בשנת 2015 11% מהאבחנות של טרשת נפוצה בארצות הברית, 9% באוסטרליה, 8% בבריטניה ו-4% ברוסיה יוחסו להשמנה בגיל הנעורים (בשנת 2005).

 

שיעורי ההשמנה בילדים ונוער עולים מידי שנה. לכן הערכות החוקרים, היא שבשנת 2035, צפויים יותר מקרים של טרשת נפוצה המוסברים על-ידי ההשמנה בנעורים: 14% בארצות הברית, 11% באוסטרליה, 10% בבריטניה ו-6% ברוסיה.

 

למנוע השמנה בילדים 

 

"קיים פוטנציאל להפחתת השכיחות של טרשת נפוצה בעולם אם ננקוט באסטרטגיות שתפקידן לשפר את בריאות הציבור" אמרה פרופ' רות דובסון, החוקרת הראשית בהודעה לעיתונות. לדברי החוקרים, ההבנה שהשמנה בקרב ילדים ונוער מגבירה את הסיכון לאבחנה של טרשת נפוצה בהמשך החיים, צריכה להוביל אותנו לכך שנעשה הכל כדי למנוע השמנה בקרב ילדים ונוער, מה שיעזור כמובן גם למנוע מחלות אחרות הנובעות מהשמנה כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן.

 

המחקר אומנם לא מוכיח קשר של סיבה ותוצאה בין השמנה לטרשת נפוצה, אך קיימים מספר מנגנונים בהם השמנה עשויה להעלות סיכון לטרשת נפוצה: השמנה מובילה ליותר פעילות דלקתית, קשורה לרמות של ויטמין D וגם להרכב של החיידקים במעי - כל אלה נקשרו במחקרים לטרשת נפוצה.

 

ממצאי המחקר כאמור מחזקים מחקרים קודמים שנערכו בנושא. כך, בשנה שעברה פורסם מחקר בכתב העת JAMA Neurology לפיו השמנת יתר בילדים ומתבגרים קשורה לסיכון גבוה פי יותר משניים לפתח טרשת נפוצה - פי 2.19 בקרב בנות ופי 2.14 בבנים בהשוואה לילדים שמשקלם תקין.

 

במחקר קטן שפורסם בכתב העת Neurology בשנת 2013 נמצא כי בבנות עם טרשת נפוצה שיעורי ההשמנה עומדים על 50.6% לעומת 36.6% בלבד בקרב בנות קבוצת ביקורת בעלת מאפיינים דומים אך ללא טרשת נפוצה. עוד נמצא באותו מחקר שככל שההשמנה חמורה יותר, כך גם עולה הסבירות לאבחנה של טרשת נפוצה. מחקר שפורסם שנה לפני כן בכתב העת Multiple Sclerosis Journal העלה כי מדד BMI גבוה (מעל 27) בגיל 20 קשור לסיכון גבוה פי 2.2 לפתח טרשת נפוצה בהשוואה ל-BMI תקין.

 

במחקר החדש נמצא גם כי כי ניתן לייחס בין 10% ל-14% מהמקרים של טרשת נפוצה לעישון בשנת 2015 – נתון שצפוי לרדת בעתיד, עם הירידה העולמית בשיעור המעשנים.

 

 

 

International Journal of Epidemiology,, https://doi.org/10.1093/ije/dyaa151