מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותטכנולוגית הדמיה לבחירת הטיפול הנכון לחולי קרוהן

טכנולוגית הדמיה לבחירת הטיפול הנכון לחולי קרוהן

טכנולוגיית הדמיה המאפשרת להבדיל בין דלקת במעי להיצרות, תוכל לעזור לספק טיפול יעיל לחולי קרוהן


ה- UEI מאפשר להבחין בין דלקת להיצרות באופן לא-פולשני (צילום: Shutterstock)
ה- UEI מאפשר להבחין בין דלקת להיצרות באופן לא-פולשני (צילום: Shutterstock)

 

רופאים מתקשים לקבוע האם מטופל החולה בקרוהן סובל מהיצרות במעיים (fibrosis) - הדורשת טיפול כירורגי, או לחילופין דלקת - בה ניתן לטפל בעזרת תרופות. חוקרים מאוניברסיטת מישיגן מצאו כי שיטת הדמיה חדשה עשויה להקל על האבחנה הזו וכך להביא לטיפול מוקדם ויעיל יותר בחולי קרוהן.

 

חולי קרוהן סובלים מדלקות כרוניות במעיים, שלאורך זמן עשויות ליצור צלקות, מה שמביא להיצרויות במעי. חולים עם דלקות בדרך-כלל מטופלים בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית שלהם, בעוד שחולים הסובלים מהיצרויות נזקקים לטיפול כירורגי.

 

מכיוון שכלי האבחון הקיימים, כולל CT ו- MRI לא מאפשרים להבדיל בין שתי הבעיות, חולים רבים הסובלים מהיצרויות מטופלים בתרופות יקרות שאינן מביאות לתוצאות משמעותיות.

 

"הטיפולים האלו חריפים, יקרים וכרוך בהם סיכון" אומר החוקר הראשי ד"ר ריאן סטידהאם "בחולים עם היצרויות הטיפולים הללו עלולים להתבצע לשווא".

 

שיטת ההדמיה החדשה: Ultrasound elasticity imaging או בקיצור UEI, מאפשרת לרופאים להבחין באופן לא-פולשני בין דלקת להיצרות, מה שמאפשר לחולים לקבל טיפול מתאים יותר בזמן מהיר יותר. 

 

רקמת מעי דלוקה רכה יותר מרקמה פיברוטית (צלקתית) שהיא קשה ועבה. השיטה החדשה משתמשת באולטרה-סאונד כדי למדוד את הקושי והעובי היחסי של רקמה הנמצאת בתוך הגוף, על מנת לאפשר לרופאים להבדיל בין דלקת להיצרות באופן לא-חודרני.

 

"מטרת המחקר היא ליצור טכנולוגיה המסוגלת להבחין בין היצרות לדלקת" אומר סטידהאם "אנו רוצים לדעת אם שווה לעודד טיפול תרופתי או שהחולה צריך לעבור ניתוח".

 

החוקרים דיווחו בכתב העת Gastroenterology כי בניסויים שנעשו על בעלי חיים ה- UEI הצליח להבחין ברמת דיוק גבוהה בין רקמה דלוקה להיצרות.

 

החוקרים מצאו גם שה- UEI הצליח להבדיל בין היצרות לרקמה בריאה בניסוי ראשוני שנערך על בני אדם. הניסוי נערך בחולי קרוהן שכבר קבעו ניתוחים, ואז עברו אבחון UEI לפני הניתוח, והיצרויות זוהו בכל הבדיקות.

 

כעת החוקרים מתכננים מחקר קליני ארוך על בני אדם שיתחיל בחורף הקרוב. אם ה- UEI יצליח לתת אבחנה מדויקת, רופאים יוכלו לטפל בחולי קרוהן בצורה יעילה ובשלב מוקדם יותר, בין אם הם סובלים מדלקת או מהיצרות.

 

 

Gastroenterology. 2011 Sep;141(3):819-826.e1