מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: הגורמים שמשפיעים על הפגיעה הנוירולוגית

טרשת נפוצה: הגורמים שמשפיעים על הפגיעה הנוירולוגית

מחקר בחן כיצד תרופות לטרשת נפוצה משפיעות על הצטברות הנכות לאורך זמן, ומה עוד משפיע על הפגיעה ביכולות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טיפול תרופתי מתמשך מפחית את היווצרות הפגיעה הנוירולוגית באנשים עם טרשת נפוצה. התקפים תדירים מהווים גורם מרכזי בהחמרה בפגיעה הנוירולוגית, כאשר התקפים שמופיעים תחת טיפול תרופתי קשורים להחמרה גדולה יותר בנכות. כך עולה ממחקר שבחן את הפגיעה הנוירולוגית באנשים עם טרשת נפוצה מהרגע שהחלו לקבל טיפול תרופתי.

 

אחת הביקורות על מחקרים שבחנו את התרופות לטרשת נפוצה היא שהם מתבצעים על קבוצות מבוקרות, תחת התנאים של מחקר קליני ונמשכים זמן קצר (לרוב שנתיים). המחקר החדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Annals of Neurology, בחן את השפעות הטיפול "בעולם האמיתי" על מדגם גדול של מטופלים לאורך תקופה ממושכת, שקיבלו את הטיפול במרפאתם ולא במסגרת ניסוי קליני.

 

המחקר, בראשו עמדו חוקרים מאוניברסיטת מלבורן באוסטרליה, נערך בקרב 2,466 מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שקיבלו טיפול ראשון בתרופות המהוות קו טיפול ראשון למחלה: התרופה קופקסון או תרופות ממשפחת האינטרפרון-בטא. הנבדקים היו במעקב 10 שנים לפחות מאז שקיבלו לראשונה טיפול תרופתי, במהלכן היו תחת הטיפול ב-83% מהזמן בממוצע.

 

החוקרים בחנו את השינוי במדד ה-EDSS של הנבדקים מהיום בו קיבלו לראשונה טיפול תרופתי ועד עשר שנים לאחר מכן. ה-EDSS מהווה מדד לרמת הפגיעה הנוירולוגית (הנכות) של המטופל. ערכיו נעים בין 0 (ללא פגיעה) עד 10 (הפגיעה החמורה ביותר).

 

לאורך המעקב, ציון ה-EDSS של כלל הנבדקים עלה בערך חציוני של נקודה אחת – מחצית מהנבדקים חוו עלייה של פחות מנקודה במהלך עשר שנים ומחצית חוו עלייה של יותר מנקודה.

 

בהתבסס על הנתונים, החוקרים העריכו כי אנשים עם טרשת נפוצה שנמצאים תחת טיפול לאורך 11.6 שנים יכולים למנוע עלייה של נקודה אחת במדד ה-EDSS שלהם. ממצא זה מתקף את ההמלצה להתחיל בטיפול לטרשת נפוצה מוקדם ככל שניתן.

 

בשלב הבא ביקשו החוקרים לבחון מהם הגורמים המנבאים עלייה במדד ה-EDSS - כלומר החמרה במצב הנוירולוגי - באמצעות ניתוחים סטטיסטיים מתקדמים.

 

נמצא כי המגדר משפיע משמעותית על העלייה ב-EDSS. בקרב גברים הייתה עלייה של 0.26 נקודות בערך החציוני של מדד ה-EDSS יותר מנשים, במהלך עשר שנים. גם גיל מבוגר מנבא החמרה במצב, כאשר כל 10 שנים נוספות בגיל מעלות את מדד ה-EDSS בערך חציוני של עוד 0.43 נקודות.

 

לעומת זאת, היריון נמצא כגורם מגן יעיל ביותר מפני התדרדרות במצב הנוירולוגי. החוקרים מצאו כי היריון אחד במהלך תקופת המעקב הוביל לירידה במדד ה-EDSS בערך חציוני של 0.36 נקודות. עם זאת, יש לציין כי זהו מחקר תצפיתי וייתכן שגורמים אחרים, כמו מצב בריאותי תקין טרום ההיריון, יכולות גופניות גבוהות ותמיכה רחבה יכולים להסביר את הממצאים.

 

התקפים – הגורם המשפיע ביותר על החמרה

 

לפי המחקר, הגורם בעל ההשפעה הגדולה ביותר על החמרתו של המצב הנוירולוגי הוא התקף טרשת נפוצה. בקרב נבדקים שדיווחו במהלך המעקב על התקף טרשת נפוצה אחד מדי שנה בממוצע, מדד ה-EDSS עלה בערך החציוני של 1.26 נקודות. התקף בשלב מוקדם יותר (חמש השנים הראשונות למעקב) הוביל לעלייה גדולה יותר במדד ה-EDSS בהשוואה להתקף שהתרחש בשלבים מאוחרים יותר (5-10 שנים מתחילת המעקב).

 

79.8% מהנבדקים במחקר דיווחו על לפחות התקף אחד במהלך 10 שנות המעקב. בקרב מדגם זה (כלומר, ללא התחשבות בכ-20% שלא חוו התקף במהלך המעקב), באלו שחוו התקף אחד מדי שנה מדד ה-EDSS עלה בערך חציוני של 0.86 נקודות.

 

בקרב נבדקים שחוו התקף כאשר היו תחת טיפול תרופתי, ההחמרה במצב הנוירולוגי בסוף 10 שנות המעקב הייתה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו שחוו התקף כאשר לא היו תחת טיפול תרופתי.

 

החוקרים מסכמים כי תוצאות המחקר מספקות עדות לכך שיש יתרון בשימוש ארוך טווח בתרופות לטרשת נפוצה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. הם קוראים לשים לב לתדירות ההתקפים ובמידה שתחת הטיפול הראשוני ישנו קצב גבוה של התקפים, הם ממליצים לנוירולוגים לשנות את הטיפול, כדי להגן על המטופלים ככל שניתן מפני הצטברות פגיעה שעלולה להוביל לנכות.
 


Annals of Neurology DOI: 10.1002/ana.24682