מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: לאיזו תרופה כדאי לעבור?

טרשת נפוצה: לאיזו תרופה כדאי לעבור?

רוב האנשים עם טרשת נפוצה יצטרכו להחליף טיפול לאורך שנות המחלה. לאיזו תרופה כדאי לעבור?


לאחר שתרופה מהקו הראשון נמצאה כלא יעילה, כדאי לעבור לטייסברי (צילום: Shutterstock)
לאחר שתרופה מהקו הראשון נמצאה כלא יעילה, כדאי לעבור לטייסברי (צילום: Shutterstock)

 

הקו הראשון לטיפול בטרשת נפוצה הוא אחת מהזריקות הותיקות והמוכרות: אבונקס, בטאסרון, רביף או קופקסון. במידה ותחת הטיפול באחת התרופות הללו קיימת החמרה במצב הנוירולוגי או שמגלים כי הן אינן יעילות מספיק, עולה הדילמה - לאיזו תרופה כדאי לעבור? האם לעבור לזריקה אחרת מהקו הראשון או לעבור לקו השני - טיפול אגרסיבי יותר כמו טייסברי?


כדי לבחון נושא זה נאספו 285 נבדקים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי אשר התגלתה אצלם החמרה במהלך המחלה לאחר שימוש באחת מן התרופות מהקו הראשון. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: קבוצת ה"החלפה", כלומר תרופה מהקו הראשון הוחלפה בתרופה אחרת מהקו הראשון, או ששויכו לקבוצת ה"הסלמה", אז קיבלו את הטיפול בטייסברי. 2 הקבוצות הוערכו לאחר 12 ו- 24 חודשים.


התוצאות הראו כי לאחר 12 חודשים לא היו הבדלים בין הטיפולים, אך בבדיקה שנערכה לאחר 24 חודשים התוצאות היו שונות. לאחר תקופה של שנתיים נמצא ייתרון מובהק לקבוצת ה"הסלמה", שעברה לטיפול בטייסברי. נחקרים שעברו לטיפול בטייסברי - בהשוואה לנחקרים שנשארו בקבוצת הקו הראשון - חוו פחות התקפים, פחות פעילות דלקתית כפי שנצפית בהדמיית ה- MRI והתקדמות איטית יותר של הפגיעה הנוירולוגית (כפי שמוערכת באמצעות מדד ה- EDSS).


החוקרים הסיקו כי לאחר שתרופה מהקו הראשון נמצאה כלא יעילה, כדאי לעבור לטייסברי. חשוב לציין כי למרות המחקר הנוכחי, יש תמיד צורך בהערכה נוירולוגית ומעקב ממושך בכדי להחליט לאיזה טיפול כדאי לעבור. ישנם שיקולים רבים נוספים, כמו הסיבה להפסקת הטיפול, התאמה לטיפול, סיכונים ותופעות לוואי שיש לקחת בחשבון.

 

בנוסף, המחקר הנוכחי בחן מעבר לטיפול בטייסברי וכיום קיימות אלטרנטיבות נוספות שסביר וייבחנו על-ידי הנוירולוג במידת הצורך. עוד כדאי להזכיר כי ישנם מחקרים אחרים, מוקדמים יותר, המראים שהחלפת תרופות בתוך קבוצת הקו הראשון כן יעילה (גם המחקר הנוכחי הראה שבטווח של 12 חודשים לא נמצא הבדל בינן לבין הטייסברי) ויש לה יתרונות רבים.

 

 

Multiple Sclerosis Journal, 18(1) 64–71, Jan – 2012
 

ערן-ברקוביץ
17/02/12 16:12

נכון, גם הגיליניה היא תרופת קו שני בישראל ואירופה (לדוגמא, בארה"ב מאושרת לשימוש גם כקו ראשון). כל התרופות המאושרות לשימוש לטיפול בטרשת נפוצה ניתן למצוא במדריך התרופות. בנוסף לרשימה זו ישנם טיפולים שאינם בעלי התוויה ייעודית לטרשת נפוצה (אם בגלל שנמצאות בשלבי ניסוי או שלא נעשה מחקר גדול שהביא לאישור הרשויות), אך כן משתמשים בהם במקרים בהם הנוירולוג מעריך שזהו הדבר הנכון בהתאם לשלב המחלה: מדריך תרופות נוספות. אחת מן התרופות הנוסופות היא האומריגם (אימונוגלובלינים או Ivg) עליהם ניתן לקרוא בהרחבה גם בפוסט של הנוירולוג שלנו, ד"ר איתן אוריאל.
לכל שאלה - אנחנו כאן (כמו תמיד).

מטורשת
17/02/12 15:47

 היי ערן,
ככל הידוע לי גם גיליניה היא תרופה קו שני. אשמח לדעת אילו תרופות נוספות מוצעות
בנוסף, מה בנוגע לאומריגם? זהו טיפול שהתחלתי לקבל לאחרונה ואשמח לשמוע גם עליו פרטים