מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותיוגורט עשוי להפחית סיכון ללחץ דם גבוה בנשים

יוגורט עשוי להפחית סיכון ללחץ דם גבוה בנשים

מחקר מצא כי יוגורט עשוי לסייע להגן על נשים מפני התפתחות של לחץ דם גבוה. אילו עוד הטבות נקשרו ליוגורט?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לנשים שאוכלות חמש או יותר מנות יוגורט בשבוע סיכון מופחת לפתח לחץ דם גבוה, בהשוואה לנשים שאוכלות יוגורט רק לעיתים רחוקות. כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי.

 

כדי לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של אכילת יוגורט על לחץ הדם, חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון בארה"ב ניתחו נתונים של נשים שהשתתפו בשני מדגמים של מחקר האחיות הגדול (נשים בגילי 25-55) ושל אנשים שהשתתפו במחקר מעקב אחר עובדים במקצועות הבריאות (רובם גברים בגילי 40-75). במהלך 18 עד 30 שנות מעקב, תועדו בקרב הנבדקים 74,609 מקרים חדשים של לחץ דם גבוה.

 

לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי לנשים בשני המדגמים של מחקר האחיות הגדול שאכלו 5 מנות יוגורט או יותר בשבוע היה סיכון נמוך ב-20% לפתח לחץ דם גבוה, בהשוואה לנשים שאכלו עד מנת יוגורט אחת בחודש.

 

בקרב הגברים צריכת היוגורט הייתה נמוכה הרבה יותר בהשוואה לנשים, וייתכן שכתוצאה מכך, ההשפעות של צריכת יוגורט קבועה היו חלשות יותר מאלו שנצפו בקרב נשים. 

 

החוקרים גם ביקשו לבדוק אם ההשפעות של צריכת כמויות גדולות של יוגורט היו שונות בקרב נבדקים שמקפידים באופן כללי על תזונה בריאה. לשם כך כל נבדק קיבל ציון ששיקף את מידת ההתאמה של התזונה שלו לדיאטת DASH דיאטה שהוכחה כתזונה הטובה ביותר להפחתת לחץ דם.

 

נמצא כי ההטבות של אכילת חמש מנות או יותר של יוגורט בשבוע על הסיכון ללחץ דם גבוה היו הכי חזקות בקרב נשים וגברים עם ציון דיאטת DASH גבוה – זאת אומרת אלה שאכלו יותר פירות, ירקות, אגוזים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן אחרים. גברים ונשים עם ציוני ה-DASH הגבוהים ביותר שצרכו לפחות חמש מנות יוגורט בשבוע היו בעלי סיכון נמוך ב-31% לפתח לחץ דם גבוה, בהשוואה לאלה שצרכו יוגורט מקסימום פעם בשבוע והיו להם ציוני דיאטת DASH נמוכים.

 

עוד ציינו החוקרים בכנס כי גם צריכת מספר רב של מנות חלב וגבינה נקשרה לסיכון מופחת לפתח לחץ דם גבוה, אך נראה כי ההשפעה של יוגורט הייתה חזקה יותר מההשפעה של מוצרי חלב אחרים.

 

החוקרים מסכמים כי מחקרם הראה שצריכה יומית של מוצרי חלב, במיוחד יוגורט, מפחיתה את הסיכון לפתח לחץ דם גבוה – גורם סיכון מרכזי להתפתחות מחלות לב וכלי דם. "אין מזון אחד שהוא כדור קסם, אך נראה שהוספת יוגורט לתזונה בריאה מסייעת להפחית את הסיכון להתפתחות לחץ דם גבוה בטווח הארוך בנשים", צוטט החוקר הראשי ד"ר ג'סטין בואנדיאה בהודעה לעיתונות שפרסם איגוד הלב האמריקאי.

 

לנשים שאכלו חמש מנות או יותר של יוגורט בשבוע היה סיכון נמוך ב-20% לפתח לחץ דם גבוה (צילום: Shutterstock)

 

יוגורט כבר זוהה בעבר כאמצעי יעיל לשליטה על לחץ הדם. ב-2012 חוקרים מאוניברסיטת בוסטון הציגו בכנס של איגוד הלב האמריקאי מחקר בו מצאו כי בקרב אנשים שאוכלים כמות יוגורט השווה לפחות למנת יוגורט כל שלושה ימים, הסבירות לפתח יתר לחץ דם נמוכה משמעותית בהשוואה לאלה שלא אוכלים יוגורט. המחקר נערך בקרב 2,197 מבוגרים ללא רקע של לחץ דם גבוה שהיו במעקב במשך 15 שנים. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמי אורח חיים אחרים, השמנה, גורמים דמוגרפיים ושימוש בתרופות להפחתת כולסטרול, נמצא כי בהשוואה לאלה שלא אוכלים יוגורט, הסיכון של אלה שצורכים כמויות גדולות של יוגורט לפתח יתר לחץ דם היה נמוך ב-31%.

 

הסוד: חיידקים פרוביוטיים

 

מוצרי חלב דלי שומן כבר הוכחו כאמצעי יעיל להפחתת לחץ דם. המחקר החדש, יחד עם עדויות מעבודות אחרות, מראה כי ביוגורט יש כנראה משהו מיוחד – מעבר להיותו מוצר חלב דל שומן. ייתכן שמה שמוביל להטבות הגדולות של יוגורט הם החיידקים הפרוביוטיים שהוא מכיל.

 

מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Hypertension, שהתבסס על נתונים מתשעה מחקרים מבוקרים, מצא כי צריכה קבועה של פרוביוטיקה – החיידקים ה"טובים" שנמצאים ביוגורט, מוצרי חלב מותססים מסוימים ותוספי תזונה פרוביוטיים – עשויה להפחית מעט את לחץ הדם. החוקרים האוסטרלים איתרו תשעה מחקרים מבוקרים באיכות גבוהה, שכללו יחד 543 מבוגרים עם לחץ דם גבוה או תקין. במחקרים הללו חילקו את הנחקרים באופן רנדומלי לקבוצה שקיבלה מוצרים מועשרים בחיידקים פרוביוטיים וקבוצה שלא קיבלה פרוביוטיקה. ניתוח הנתונים העלה כי צריכת פרוביוטיקה הפחיתה את לחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה במדידת לחץ דם) ב-3.56 מ"מ כספית בממוצע ואת לחץ הדם הדיאסטולי ב-2.38 מ"מ כספית, בהשוואה לאנשים שלא צרכו פרוביוטיקה.

 

נפלאות היוגורט

 

מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות קשרו צריכה של יוגורט להטבות בריאותיות מעבר לשליטה על לחץ הדם. במחקר ענק שפורסם בשנת 2014 בכתב העת המקוון BMC Medicine, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד מצאו כי אכילת 2-3 כפות יוגורט בכל יום עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2 ב-18%, וזאת לאחר שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו מידת ההשמנה, עישון, יתר לחץ דם ומאפיינים התנהגותיים ובריאותיים רבים. לעומת זאת, צריכה של מוצרי חלב באופן כללי, וגם צריכת מוצרי חלב דלי שומן, לא נמצאו קשורות לסיכון לסוכרת סוג 2.

 

מחקר שפורסם באותה שנה בכתב העת Diabetologia מצא כי אכילת יוגורט עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת בכרבע. החוקרים עקבו במשך 11 שנים אחר כ-4,500 מבוגרים. לאחר שהם לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, נמצא כי יוגורט קשור לסיכון נמוך ב-28% למחלה. ההשפעה הזו הייתה קיימת באנשים שאכלו בממוצע ארבע וחצי מנות סטנדרטיות של 125 גרם יוגורט בכל שבוע. בקרב אלה שאכלו יוגורט כחטיף, במקום חטיף כמו שקית צ'יפס, הסבירות להתפתחות של סוכרת מסוג 2 הייתה נמוכה ב-47%. עם זאת, חשוב מאוד לשים לב לכך שחלק ממוצרי היוגורט דלי השומן מכילים כמויות גדולות של סוכר.

 

מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, מצא כי צריכת כמויות גדולות של מוצרי חלב מותססים עם תכולת לקטוז נמוכה כמו יוגורט וגבינה קשורה לשיעורי תמותה נמוכים יותר וסיכון מופחת לשברים, במיוחד בקרב נשים. זאת בעוד שלא נצפה סיכון מופחת לשברים עם צריכה גדולה יותר של חלב ואף נצפה סיכון מוגבר למוות ולשברים באנשים - בעיקר נשים - ששתו כמויות גדולות מאוד של חלב.

 

 

8 מזונות שיפחיתו את לחץ הדם

 

להודעה לעיתונות של איגוד הלב האמריקאי