מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)

יומן עישון

יומן עישון יכול לעזור מאוד בתהליך הגמילה מסיגריות. הדפיסו ומלאו


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בתהליך הגמילה מעישון חשוב מאוד להיות מודע למה שמניע אותך להדליק כל סיגריה - למה עכשיו? מה גרם לך לרצות את הסיגריה? האם זה כי היית משועמם? או אולי עצבני? איך שנכנסת לאוטו כי ככה אתה רגיל? או אולי זה סתם - בלי סיבה? ברגע שתדע ותבין יותר את מה שמניע אותך, תוכל להתחיל לחשוב על חלופות ודרכים אחרות להתמודדות.

 

אחד מהכלים שיכולים לעזור להגביר את המודעות שלך להרגלים האישיים הינו יומן עישון. בדומה ליומן אוכל שאנשים הנמצאים בדיאטה לפעמים ממלאים, גם פה ממלאים יומן - אבל כזה המפרט את הסיגריות שאתה מעשן במהלך היום.

 

איך משתמשים ביומן?

 

מומלץ למלא את היומן כל יום עד הגמילה, אבל הכרחי למלא לפחות יום אחד (24 שעות) ועדיף ביום רגיל, שגרתי. באותו היום, עם כל סיגריה שאתה מוציא מהחפיסה - רשום את השעה, מה עשית באותו הרגע או למה עישנת את הסיגריה (שתיתי קפה/הייתי עצבני/עבדתי מול המחשב/הייתי משועמם... וכדומה), ועד כמה הרגשת שאתה רוצה וצריך את הסיגריה (בסולם של 1 - לא ממש צריך, ועד 5 - "משתגע לעשן"), וגם עד כמה נהנית מהסיגריה (בסולם של 1 - בכלל לא נהניתי, ועד 5 - הדרגה הכי גבוהה של הנאה).

 

בסוף היום תסתכל על היומן שמילאת ושאל את עצמך:

 

1. האם יש מצבים מסוימים בהם אני ממש צריך את הסיגריה? (דירוג 4-5)
2. האם יש מצבים מסוימים בהם אני ממש נהנה מהסיגריה?
3. האם יש שעות מסוימות בהן אני מעשן יותר? (בבוקר? אחה"צ?)
4. האם יש תבנית מסוימת לעישון שלי? (לדוגמה אני מעשן כל שעה עגולה או מעשן כל פעם שאני שותה כוס קפה)

 

שאלות אלו יוכלו לעזור לך לחדד עבור עצמך מה הם המצבים ו/או השעות בהם מתעורר אצלך חשק לסיגריה, ולהתכונן לגמילה.

 

 

*מדוע הצתת את הסיגריה? (עם הקפה, בזמן האוכל או מיד לאחריו, תוך כדי עבודה, צפייה בטלוויזיה, שעמום, עצבנות, בצורה אוטומטית, לחץ וכדומה)

 

**מידת הצורך בסיגריה מ-1 עד 5


1. לא ממש צריך, הוצאתי את הסיגריה סתם, בהיסח דעת.
2. צריך אותה קצת.
3. צריך אותה במידה בינונית, עקב סיבה ברורה כמו אחרי אוכל, עם הקפה וכדומה.
4. צריך אותה מאוד, לא מסוגל לוותר.
5. "משתגע" לעשן, לא יכול לוותר, לא יכול להתאפק.

 

***מידת ההנאה מהסיגריה מ-1 עד 5


1. בכלל לא נהניתי ממנה.
2. נהניתי קצת.
3. נהניתי מאוד.
4. נהניתי מאוד מאוד.
5. הדרגה הכי גבוהה של הנאה.

 

 

להדפסה של יומן העישון