מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותיתרונות לתרופה חדשה לטרשת נפוצה

יתרונות לתרופה חדשה לטרשת נפוצה

התרופה שיתרונותיה הקליניים בטיפול בטרשת נפוצה הוכחו במחקרים, קיבלה אישור מן ה- FDA ב- 22 לינואר 2010 וכעת זמינה בארה"ב.


לתרופה קוראים דלפאמפרידין (dalfampridine), והיא התרופה היחידה (בינתיים) לטיפול בטרשת שנלקחת באופן אוראלי (דרך הפה). זו גם התרופה הראשונה שאושרה ע"י ה- FDA לטפל בקשיי הליכה, סימפטום של המחלה אשר מגביל את עצמאותם של המטופלים ויכולתם לבצע משימות בחיי היום-יום. בעוד שתרופות אחרות לטרשת נפוצה פועלות בעזרת הפחתה של הפעילות הדלקתית היוצרת נזק לתאי העצב, הדלפאמפרידין מיועדת לאפשר הולכה חשמלית בתאי העצב, על אף הנזק.


תחילת המחקר שהביא לפיתוח התרופה החל כבר ב- 1960, כאשר ד"ר פלויד דוויס, צפה בתופעה מעניינת בקרב מטופליו עם טרשת נפוצה: הוא ראה כי מטופלים רבים עם טרשת נפוצה מתפקדים טוב יותר כאשר טמפרטורת הגוף שלהם נמוכה יותר, אפילו נמוכה ברק 2-3 עשיריות המעלה.


"בטרשת נפוצה, מעטפת המיאלין המגנה על תאי העצב במוח ובעמוד השדרה נפגעת, וגורמת לקצרים בהולכה החשמלית (תאי העצב מעבירים פקודות ומסרים באמצעות הולכה חשמלית)", אמר דוויס, "בדרך כלשהי, הורדת טמפרטורת הגוף מאפשרת לפולס החשמלי לעבור ולסיים את דרכו לאורך סיבי העצב. אני נדהמתי לגלות עובדה זו".


תגלית זו חשובה מכיוון שהראתה "שהעצבים הפגועים עדיין יכולים לתפקד, בניגוד למה שחשבו בעבר" אמרה ד"ר סוזן סטפוסקי, שהצטרפה לד"ר דיוויס ב- 1978 במחקרו.


דוויס ערך סידרה של ניסויי מעבדה בכדי להבין את המכניזים שיסביר את השיפור בסימפטומים בו צפה. לאחר מכן הוא חיפש אחר מרכיב שיוכל לחקות את האפקט של טמפרטורת גוף נמוכה. הוא מצא כי המרכיב 4-aminopyridine, הדלפאמפרידין, אשר חוסם את תעלות יוני האשלגן לתאי העצב, יכול למלא פונקציה זו.


" המרכיב הכימי הזה שימש בעיקר במעבדות פיזיולוגיות, כאשר חוקרים רצו ללמוד על תאי עצב, אבל בעבר נעשה שימוש קליני במרכיב רק ע"י רופא בבולגריה, אז מדינה השייכת לגוש הקומוניסטי", אמר דיוויס. "הם לא ידעו איך או למה זה עובד, אבל הם השתמשו בזה בכדי לעזור למטופלים להתאושש מהר יותר מחומרי הרדמה שיצרו שיתוקים".


ב- 1983, במחקר קטן, דוויס וסטפוסקי הזריקו את החומר ל- 11 מטופלים שסבלו מפגיעה מוטורית ומן פגיעה בראייה בעקבות טרשת נפוצה. "זה היה מדהים" אמרה סטפוסקי. "לאחר מנה אחת בלבד, המטופלים יכלו ללכת ולראות טוב יותר".


בשני מחקרים קליניים מתקדמים (שלב 3), התרופה הראתה שיפור עיקבי בתוצאות. בשני המחקרים נראה שיפור של כ- 25% במהירות ההליכה, כפי שנמדדו במבחן הנקרא Foot Walk -25. הנבדקים במחקר שלקחו את התרופה דיווחו שהם חווים שיפור בחוזק הרגליים בהשוואה לאלו שלקחו פלצבו.


סטפוסקי אמרה שלמרות שהתרופה אושרה לטיפול ספציפי בקשיי הליכה, היא יכולה לשפר גם סימפטומים אחרים של טרשת נפוצה, מכיוון שהיא מחזירה לתאי העצב הפגועים את היכולת להעביר מסרים חשמליים. התרופה נמצאה כיעילה לכל הסוגים של טרשת נפוצה.

 


מתוך ה- Medical News TODAY

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.
 

ערן-ברקוביץ
01/04/11 10:27

 אפשר לנסות ולהיעזר במומחים שלנו כדי להוציא את ההתחייבות לכדורי האמפירה, ניתן להתייעץ בפורום זכויות החולה.
ואולי תוסיפי ותשתפי אילו תופעות לוואי את מייחסת להפסקת האמפירה? ומה הנוירולוג שלך אמר?

מיי
01/04/11 0:44

לפני כחודש רכשתי במיטב כספי את כדורי האפירה.
הדיוטה שכמוני חשבה שאם יש המלצת רופא לששה חודשים וטופס 29ג' לא יהה מצב שאשר ללא כיסוי תרופתי לאחר שכבר התחלתי.לא כל יום אני קונה תרופות בסכומים שכאלה..מסיבות השמורות עם היבואן
מלא האחריות נפלה עלי וכך כשבועיים אני הכדור.אף אחד כולל הניורולוג והרוקחים לא יודעים לספר מה קורה אם מפסיקים הכדורים .לאופטימים אני יכולה לספר בזהירות מה ,שעם הפסקת הכדור לאחר חודש חשתי בדיעבד שאכן היו שיפורים .אומנם בנתיים קלים אבל היו בוודאות לפחות במהירות ההליכה בתוך הבית.ולכל מי שנמצא במקום בו אני נמצאת קחו בחשבון שאם יש סיכוי שידכם לא תיהיה משגת לאורך זמן לרכוש התרופה או לחילופיו קרתה תקלה אז כן עברתי תופעות לוואי לא נעימות שאין לי אלא לקשר אותן ישירות להפסקת לקיחת הכדור.מכאן אני קוראת למי שדואג להביא התרופה.דווקא כשרב הנסתר על הנגלה ומאחר ולך הבלעדיות יש לטפל בנושא ביתר רגישות והקפדה..לפחות כמו במועדון לקוחות של חנות בה רוכשים חולצה ב50 ש"ח או משהו?...

ערן-ברקוביץ
29/01/11 19:46

לפי דברי החוקרים התרופה משפרת את יכולת ההליכה בכ- 25%, בכוחה לשפר תפקודים, אך לא להחזיר תפקודים שכבר נפגעו. אם את מצליחה ללכת ייתכן והתרופה תעזור שההליכה תהיה מעט טובה יותר. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם הנוירולוג המטפל בך לגבי התרופה וכן להתייעץ עם צוות פיזיוטרפיה באשר לדברים שניתן לעשות/לתרגל כדי שלא תצטרכי לשבת כל היום.
תרגישי טוב
מערן

לבנה
29/01/11 19:16

 האם התרופה יכולה לעזור לי לקום מכסא גלגלים? ללכת עם רולטור או כל דבר דומה?
רק שלא אצטרך לשבת כל היום.

תודה על תשובתך לבנה

באמת בתוך האינדיווידואליזים של המחלה כל אחד סובל מסימפטומים שונים. רוב האנשים אכן מעדיפים ונהנים מקור, אך פגשתי לא מעט אנשים עם טרשת נפוצה שמתארים שדווקא חום מיטיב איתם כמוך. אינני מכיר את המכניזים (הסבר) העומד מאחורי התופעה, אך מבטיח לברר ולחזור עם תשובה.
הפיתרון או התרופה למחלה, לצערי הרב, עדיין לא נראית באופק הקרוב וישנם רק הרבה כיוונים ופיתוחים שאם (ורק אם) יצליחו נהנה מהפירות רק בעוד למעלה מ- 5-7 שנים. ולכן מסכים ותומך בדבריה של הילה כי צריך למצות את הטוב ממה שיש.
חוסר הודאות ואי מציאת התרופה, הם נושאים שמעסיקים את רוב האנשים עימם אני נפגש (בדרך זו או אחרת) ואני בטוח שאם תפתחנה נושא זה בפורום רבים יתחברו להרגשתכן.

הילה-צורף
11/04/10 21:11

הרי זה ברור ששניה אחרי ש... ימצאו תרופה
אני חיה עם המחלה כבר 20 שנה וכל פעם אומרים לי שהנה,
כבר מוצאים תרופה....
מה שנשאר, ובאמת, לא סתם בסיסמאות,
זה פשוט למצות את הטוב ממה שיש...
תמיד יש גרוע יותר, לא?

שירן-10
11/04/10 9:54

שבתוך האינדיווידואליזם של המחלה, אני מהווה את החריג למחלה? קרי, חום עושה לי מעולה, לעומת קור אשר תחתיו ההתקפים רבים יותר וחמורים הרבה יותר?!?
ומה ההסבר לכך, אם ישנו?
וברוח יום השואה אסיים בשאלה המהותית- קריטית:  מתי ימצא הפתרון הסופי לשואה האישית שלנו, כאשר גופנו הוא ה"אויב" של עצמנו?

כמו כל טיפול תרופתי, הכי טוב להתייעץ עם הנוירולוג שמטפל ומכיר אותך. וכל הזמן לעקוב אחר תופעות הלוואי ויעילות הטיפול.במחקרים מוצגת התגובה "הממוצעת" לטיפול, אך הממוצע הזה מייצג טווח רחב של תגובות אפשריות (לטובה ולרעה) שצריך לעקוב אחריהן עם ליווי רפואי מתאים.
והעיקר שנרגיש טוב

רוני
10/04/10 22:19

המון תודה ערן.
לא התכוונתי שהכדור יקרר את הגוף (מי יודע...אולי עוד יגיעו תרופות כאלו..)
בהחלט התכוונתי (לי זה היה ברור לכן לא פרטתי) לחולשה שאני מרגישה בתנאי חום.
לאור כל תופעות הלוואי שפרטת, ההתלהבות שלי קצת פחתה, אבל מי יודע, אולי יש בזה איזו שהיא בשורה....!

ערן-ברקוביץ
10/04/10 19:43

 לא בדיוק. אין התרופה תמנע את הרגישות לחום. התרופה איננה מקררת את הגוף, אלא התרופה מאפשרת לתאי העצב להתנהג כפי שהם מתנהגים בתנאי קור, כלומר להעביר מסרים חשמליים, על אף הפגיעה.
כפי שציינת, התרופה הזו דומה לכדור כנגד כאב ראש. ההמלצה היא לקחת את התרופה מידי 12 שעות ואין לה אפקט מצטבר. חשוב להדגיש היא לא משקמת או בונה את תאי העצב, אלא מאפשרת לתאי העצב לתפקד עם ולמרות הפגיעה.
תופעות הלוואי הנפוצות לתרופה כפי שדווחו ע"י הנבדקים הן דלקות בדרכי השתן, בעיות שינה, סחרחורות, כאבי ראש, בחילה, חולשה, כאבי גב, בעיות עם שיווי המשקל, קשיי בליעה, עצירות, שלשולים, קלקול קיבה, כאב גרון, תחושת שריפה, תחושות של עקצוצים או גירודים בעור.
וכן, כנראה שאי אפשר בלי תופעות לוואי (בינתיים....)

רוני
08/04/10 16:19

אם הבנתי נכון, זה אמור למנוע במידה כלשהי את ה"רגישות" לחום שסובלים ממנה הרבה חולי טרשת?
לא הבנתי אם זה כמו כדור נגד כאב ראש..כלומר עוזר מידי ולתקופה קצרה, או שיש אפקט מצטבר.
ובכלל מה הן תופעות הלוואי, הרי אי אפשר בלי זה :-)?