מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותלמה יש אנשים שאוהבים מלח במיוחד?

למה יש אנשים שאוהבים מלח במיוחד?

אנשים שחווים טעמים בעוצמה גבוהה זקוקים למלח כדי לבטל את הטעם המריר במזון, מה שעלול לסכן את בריאותם


בשביל
בשביל

 

אם אתם אוהבים חטיפים מלוחים ודואגים שהמלחייה תהיה בהישג יד בכל ארוחה, אולי אתם משערים כי יש לכם בלוטות טעם קהות או לא מספיק פעילות, שצריכות דחיפה כדי להתרגש. אבל למעשה, ייתכן שההפך הגמור הוא הנכון. מחקר חדש מראה כי ייתכן ואתם אוהבים מלח בגלל שאתם "טועמי על"- אנשים שחווים טעמים כגון מליחות ומרירות בעוצמה חזקה יותר מאשר אנשים אחרים.

 

לא כל האנשים חווים טעם באותה צורה. יש אנשים שהם "טועמי על" ויש כאלה שהם חסרי חוש טעם. כדי להמחיש את ההבדלים- "טועמי על" חיים בעולם של צבעי ניאון בהירים, בעוד שעבור חסרי חוש הטעם (המכונים לעיתים גם "טועמים גרועים"), העולם בצבעי פסטל ושום דבר אינו עז.

 

מומחים אינם בטוחים מה גורם לאדם להיות טועם על. מאמינים כי רגישות לטעמים היא גנטית, וייתכן שהיא קשורה גם למספר הבלוטות הקטנות שעל הלשון, בהן שוכנות בלוטות הטעם. ככל שיש יותר מהן, יש יותר עצבי טעם ששולחים אותות למוח.

 

מחקרים קודמים הראו שטועמי על זקוקים לפחות שומן וסוכר על מנת לספק את בלוטות הטעם. חוקרים מאוניברסיטת Connecticut שיערו שכך יהיה גם עם מלח. על מנת לאושש את ההשערה הם ביקשו מ- 87 אנשים, כשליש מהם "טועמי על" לעבור מבחני טעימה. יתר הנבדקים היו חסרי חוש טעם או "טועמים בינוניים". הנבדקים טעמו מזונות שונים שהכילו כמויות שונות של מלח.

 

החוקרים הופתעו לגלות שטועמי העל אהבו במוצרים יותר מלח מאשר פחות מלח וצרכו יותר מאכלים עשירים במלח, למרות שהם היו הרבה יותר רגישים לטעם המלוח. אבל, לאחר שהחוקרים ניתחו את הנתונים באופן מעמיק יותר, הם גילו כי יש לכך הסבר הגיוני- מלח משחק תפקיד בטעמים, מלבד המליחות עצמה. לדוגמא, מלח עוזר לבטל מרירות, אחד הטעמים שטועמי על מרגישים בעוצמה. ייתכן שזה מסביר מדוע טועמי על במחקר חשו כי גבינת צ'דר דלה בנתרן הייתה מרה פי 2 ממוצרים אחרים, ומדוע הם אהבו אותה הרבה פחות מאשר משתתפי המחקר האחרים. הם כנראה הזדקקו למלח כדי להפחית את מרירות הגבינה. 

 

המחקר שפורסם בכתב העת Physiology & Behavior יכול לנסות לעזור במלחמה נגד המלח. אנשים צורכים הרבה יותר נתרן מהכמות המומלצת, מה שבמשך הזמן עלול לגרום ללחץ דם גבוה, מחלות לב ומחלות נוספות. מסיבה זו, רשויות הבריאות בארצות הברית שוקלות להגביל את כמות הנתרן במזון תעשייתי- המקור העיקרי למלח בתזונה שלנו. על פי המחקר, לטועמי על יהיה קשה במיוחד להתרגל למזונות עם כמויות מלח מופחתות וסביר כי הם ימצאו מזונות אלה כלא- טעימים.

 

מומחים ממליצים לטועמי על לנסות להוסיף תבלינים אחרים למזון במקום מלח, כדי לפצות על רמות הנתרן הנמוכות במזון.

 

 


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20380843

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה