מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין

לנשום לתוך הבטן

היפנו-תרפיה מקלה על תופעות של מעי רגיז ומשפרת איכות חיים


המשתתפים דיווחו על שיפור בתופעות גופניות ובגורמים הרגשיים (צילום: אתר סטוק פוטוז)
המשתתפים דיווחו על שיפור בתופעות גופניות ובגורמים הרגשיים (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

השיטות המסורתיות לטיפול בתסמונת המעי הרגיז אינן תמיד יעילות. מטופלים רבים נותרים ללא מענה. כעת, מחקר חדש מראה כי היפנו-תרפיה יכולה לעזור לשפר את איכות החיים של הסובלים מהתסמונת ואף לשפר את התסמינים.


על פי הערכות, אחד מתוך שבעה אנשים סובלים מתופעות של מעי רגיז. הסובלים מהתסמונת מהווים כ- 50 אחוז מהפניות לטיפול במרפאות לגסטרואנטרולוגיה. הסימפטומים הבולטים של תסמונת המעי הרגיז הם יציאות בלתי סדירות, כאבי בטן, נפיחות, עייפות, צרבת ושיבושים בהרגלי שינה. גם חרדה וקשיים רגשיים וחברתיים נפוצים בקרב הסובלים מהתסמונת.


חוקרים באוניברסיטת אדינבורג בסקוטלנד חקרו את ההשפעה של היפנו-תרפיה על חולים בתסמונת המעי הרגיז ולשם כך עקבו אחר 75 חולים במשך שלושה חודשים בהם עברו טיפולים.


נמצא שבקרב משתתפי המחקר, הנשים היו מוטרדות בעיקר מנושאים של איכות חיים כגון דיאטה ורמת אנרגיה. אצל הגברים התגלו רמות גבוהות של חרדה ודיכאון והם היו מוטרדים מהירידה בכוח הגופני וההשלכה על דימוי עצמי.


במסגרת המחקר, המטופלים עברו 4-5 טיפולים. שיטת הטיפול כללה דמיון מודרך, הדמיה של סימפטומים והקלתם ותרגילי הרפיה כדי לסייע בהרגעת מערכת העיכול. המשתתפים גם למדו היפנוזה עצמית, תרגלו בבית בעזרת קלטות אודיו וניהלו יומן רישום.


לאחר התקופה, כל המשתתפים דיווחו על שיפור בתופעות גופניות של התסמונת וגם בגורמים הרגשיים. המחקר הראה שיפור ממוצע של 30 אחוז באיכות החיים הרגשית ו- 25 אחוז שיפור ברמות האנרגיה. בריאות נפשית השתפרה ב- 21 אחוז בממוצע, שינה ב- 18 אחוז, בריאות גופנית ב- 16 אחוז והתזונה השתפרה ב- 14 אחוז. רמת החרדה הממוצעת ירדה ב- 12 אחוז, ודיכאון ב- 4 אחוז. המטופלים דיווחו גם על ירידה ממוצעת של 5 אחוז בכאב בטן ו- 4 אחוז בנפיחות בטן. גברים, בהשוואה לנשים, דיווחו על רמה גבוהה יותר של מצוקה לפני הטיפול אך גם על שיפור משמעותי יותר לאחר הטיפול.


החוקרים מציינים שכיום אין הסבר ממצה לגורמים לתסמונת המעי הרגיז. שיטות טיפול מסורתיות לעיתים מאכזבות. המחקר מראה שהיפנו-תרפיה יכולה להפחית תסמינים ולשפר איכות חיים ובכך מרחיבה את התועלת של שיטות מגוונות בתחום הרפואה המשלימה לטיפול בבעיה.
 

 

 

www.sciencedaily.com/releases/2006/05/060530083331.htm