מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותמתי הכי טוב להפסיק לעשן?

מתי הכי טוב להפסיק לעשן?

חוקרים מצאו כי מי שנגמלו מעישון סיגריות לפני גיל 35 הצליחו להשוות את הסיכון הכולל לתמותה לזה של אלו שמימיהם לא עישנו סיגריה. ומה המצב לגבי מי שהחליטו להיגמל מאוחר יותר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מעשני סיגריות תוהים לעתים אם גמילה מעישון תוכל להשיב את הגלגל לאחור ולמחוק את נזקי העישון. כעת מתברר כי הדבר אפשרי - אם הם יפסיקו לעשן בגיל צעיר מספיק. במחקר נרחב חדש מארה"ב נמצא כי גמילה מעישון עד גיל 35 עשויה להוביל להיפוך מלא של הסיכון העודף לתמותה, באופן שמשתווה למצב אצל מי שלא עישנו מימיהם.

 

צוות החוקרים מהחברה האמריקאית לסרטן (ACS), אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה ואוניברסיטת קבנגסן במלזיה ניתח נתונים שנאספו באמצעות שאלונים מ-551,388 תושבי ארה"ב שהשתתפו בסקר לאומי על הרגלי בריאות של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) בשנים 1997 עד 2018. הנבדקים היו בגילי 25 עד 84 בשלב גיוסם למחקר – ובגיל 48.9 שנים בממוצע. החוקרים אספו מידע על סיבות מוות ספציפיות של הנבדקים עד סוף שנת 2019.

 

סיכון גבוה כמעט פי 3 למוות מוקדם

 

במסגרת המעקב תועדו 74,870 נבדקים שמתו בגילי 25 עד 89 מסיבות שונות. נמצא כי למעשנים בהווה במחקר היה סיכון כולל לתמותה מכל הסיבות הגבוה פי 2.8 בהשוואה למי שמעולם לא עישנו סיגריות.

 

ככלל, מעל ל-40% ממקרי התמותה של מעשנים בעבר ובהווה ומעל ל-60% ממקרי התמותה של מעשנים בהווה יוחסו לעישון הסיגריות. כמו כן, כ-70% ממקרי התמותה מסרטן, 60% ממקרי התמותה ממחלות לב וכלי דם – לרבת התקפי לב ושבץ מוחי, ומעל ל-90% ממקרי התמותה ממחלות של דרכי הנשימה התחתונות שתועדו במחקר – יוחסו לעישון.

 

החוקרים חישבו את יתרונות הגמילה מעישון לפי הגיל בו החליטו המעשנים להיגמל, ונמצא כי אלו שעברו את תהליך הגמילה עד גיל 35 – השיגו את היתרון המירבי בהשוואת הסיכון לתמותה לזה של מי שמימיהם לא עישנו סיגריות. 

 

לפי הנתונים, אלו שנגמלו מעישון לפני גיל 35 היו בסיכון עודף לתמותה מכל הסיבות הגבוה ב-3% בלבד מלא מעשנים – שיעור חסר משמעות בראייה כוללת.

 

כמו כן, זוהו יתרונות לגמילה מעישון גם אחרי גיל 35: לאלו שנגמלו מעישון לפני גיל 45 – הסיכון העודף לתמותה כתוצאה מעישון הצטמצם ב-90%, ולאלו שנגמלו בגילי 45 עד 64 – הסיכון העודף לתמותה ירד ב-66%.

 

בנוסף, מי שנגמלו מעישון לפני 5 עד 14 שנים (כלומר 14-5 שנים לפני שגויסו למחקר) היו בסיכון עודף לתמותה הגבוה ב-72% בהשוואה ללא מעשנים, וסיכון עודף זה הצטמצם ככל שהגמילה מעישון נעשתה מוקדם יותר בחיים: לאלו שנגמלו לפני 15 עד 24 שנים תועד סיכון עודף לתמותה הגבוה ב-36%, לאלו שנגמלו לפני 25 עד 34 שנים דווח על סיכון עודף לתמותה הגבוה ב-18%, ולאלו שנגמלו מעישון לפני 35 שנים ויותר – הסיכון העודף לתמותה היה גבוה ב-4% בלבד, ולמעשה אצל נבדקים אלה כבר לא נצפתה השפעה מובהקת של עישון סיגריות בעבר על הסיכון לתמותה.

 

המחקר נתמך על ידי החברה האמריקאית לסרטן, וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2022 של כתב העת JAMA Network Open.

 

מעשנים צעירים דוחים את ההחלטה להיגמל

 

גמילה מעישון תורמת לבריאות בכל גיל, אולם ממצאי המחקר מחדדים את יתרונות הגמילה עוד לפני גיל 35 אצל מעשני סיגריות צעירים. גם מחקרים נוספים בספרות המקצועית מחדדים את יתרונות הגמילה מעישון בגיל צעיר ככל האפשר. בעבודה קודמת בשיתוף חוקרים מהצוות הנוכחי, שפורסמה בדצמבר 2021 בכתב העת JAMA Oncology נמצא כי גמילה מעישון לפני גיל 40 הובילה לירידה של 90% בסיכון העודף לתמותה מסרטן, בהשוואה לסיכון בקרב מעשנים. במחקר על השפעות הגמילה מעישון בארה"ב, שממצאיו פורסמו בינואר 2013 בכתב העת New England Journal of Medicine, נמצא כי בוגרים שנגמלו מהסיגריות בגילי 34-25 הוסיפו לתוחלת חייהם 10 שנים בממוצע, גמילה מעישון בגילי 44-35 הוסיפה לתוחלת החיים 9 שנים, ואילו גמילה מעישון בגילי 54-45 הוסיפה בממוצע שש שנות חיים, בהשוואה למי שהמשיכו לעשן גם מעבר לגילים אלה.

 

מספר עבודות מצביעות על הרגלי עישון שמשתנים עם הגיל. במחקר נרחב שפורסם במארס 2021 בכתב העת Addiction ובוצע בקרב 15,874 מעשנים מארה"ב, קנדה, בריטניה ואוסטרליה, נמצא כי מעשנים מבוגרים מגיל 55 ומעלה נוטים יותר לעשן סיגריות על בסיס יומיומי בהשוואה למעשנים צעירים יותר, והסיכוי שייגמלו מסיגריות נמוך ב-39% בהשוואה למעשנים צעירים, גם לאחר נטרול משתנים מתערבים ובהם התלות בניקוטין ומשתנים דמוגרפיים שונים. במחקר זה, למעשנים צעירים מתחת לגיל 25 תועדו גם שיעורי הצלחה גבוהים יותר בגמילה מעישון למשך 30 יום לפחות, בהשוואה לשיעורי ההצלחה של נגמלים מבוגרים מסיגריות.

 

במאמר דעה שנלווה לפרסום הנוכחי ציין פרופ' ג'ון פירס, מנהל מדעי האוכלוסין במרכז הסרטן "סן דייגו מורס" כי "ההשלכות לבריאות בהמשך החיים עבור מעשנים צעירים מהוות אתגר למומחים שמנסים לעודד גמילה מעישון אצל צעירים. ללא מטרה קרובה ברורה – מעשנים צעירים רבים מתפתים לדחות את מאמצי הגמילה מתוך מחשבה ש'אין בזה צורך בשלב זה'". ממצאי המחקר הנוכחי, לטענתו, תורמים להבנה בדבר האפשרות לצמצם משמעותית את הסיכון העודף לתמותה שנקשר לסיגריות על ידי גמילה בגיל צעיר.

 

החוקרים מציינים כי שיעורי העישון במחקר דומים לאלו שמדווחים בסקרים לאומיים גם בבריטניה ובאוסטרליה, והם דומים גם לשיעורי העישון בישראל. לפי דו"ח העישון העדכני של משרד הבריאות המתייחס לשנת 2020, שהוגש לכנסת בנובמבר 2021, שיעור המעשנים באוכלוסייה הבוגרת בישראל עומד על 25.6% מהגברים ו-14.8% מהנשים.

 

JAMA Network Open, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.31480

עדרי-
לפני 6 ימים

היי 

היום אני מעשן משהו כמו 5 שנים לאחר שלא עישנתי 7 שנים בחודשים האחרונים אני מנסה להפסיק מצליח לשבוע וחוזר שוב לעשן יום יומיים ואז זה לא עושה לי טוב ושוב פעם מנסה היום עישנתי אחרי שבוע ללא סיגריות ומתכנן להפסיק שוב מי שיכול לייעץ כול עצה טובה תתקבל בברכה