מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהמדריכיםמהם בתים מאזנים? ואיך ביכולתם לשמש חלופה לאשפוז פסיכיאטרי?

מהם בתים מאזנים? ואיך ביכולתם לשמש חלופה לאשפוז פסיכיאטרי?

בשנים האחרונות הפכו בתים מאזנים לחלק מרכזי בתחום הטיפול בבריאות הנפש בישראל, כשהם משמשים חלופה לאשפוז פסיכיאטרי ומאפשרים להימנע מאשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים במספר הולך וגדל של מצבים נפשיים רגישים ומורכבים


(צילום: אורן ארבל)
(צילום: אורן ארבל)

בתים מאזנים הפכו בשנים האחרונות לחלק מרכזי בתחום הטיפול בבריאות הנפש בישראל, כשהם משמשים חלופה לאשפוז פסיכיאטרי ומאפשרים להימנע מאשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים במספר הולך וגדל של מצבים נפשיים רגישים ומורכבים.

 

 

מהו בית מאזן?

 

בית מאזן הוא בית הממוקם בקהילה, ומהווה את הטיפול האינטנסיבי ביותר המיועד לאנשים במשבר נפשי אקוטי שזקוקים לאשפוז ומעוניינים לקבל טיפול במסגרת ביתית קהילתית במקום במסגרת אשפוז. הטיפול מיועד לאנשים שאינם נמצאים בסיכון מיידי לפגיעה עצמית או לפגיעה בסביבה, שמצבם הנפשי אינו נובע מבעיה אורגנית, שאינם מכורים לסמים ו/או אלכוהול, ושאין להם בעיות פיזיות נלוות הדורשות ניטור קבוע.

 

הבתים המאזנים מעניקים מענה אינטנסיבי למטופלים בשעת משבר נפשי, עם הכלים הנדרשים לשיקום בהתאם לצרכים והרצונות.

 

מודל הבתים המאזנים שהתפתח בארץ לפני כשבע שנים, מייצג שינוי חשוב ומרגש בגישה לטיפול בבריאות הנפש בישראל.

 

במצבים נפשיים מורכבים – שינוי חיצוני או פנימי דורש אומץ רב וויתור על נוחות, ביטחון ועל כל מה שישן ומוכר. גם כשאנו בוחרים לעשות שינוי, הוא לא קורה ביום אחד. תחילה, אנחנו מזהים שהמוכר והקיים כבר לא מתאים לנו, ומקבלים החלטה לפעול אחרת. לאחר שהתחלנו, נדרשת תוכנית פעולה עם שלבים שמתאימים לכל אחד ואחת, תוכנית שאין לה נוסחה אחת נכונה לכולם. בהמשך, כשמתחילים ממש לחוש את השינוי זה עלול להיות מפחיד, אך בו זמנית גם מרגש ומלהיב. ואז כשהשינוי כבר ממש כאן, נדרש תהליך של השלמה, קבלה וחיזוק של ההרגלים החדשים.

 

שינויים מתרחשים בכל תחום בחיים, במרחבים שונים שמעגלים מקשרים ביניהם, כך שהדהוד של השינוי יכול להשפיע על האנשים הקרובים ביותר לאדם – וגם על מעגלים רחוקים יותר. יש שינוי ממעלה ראשונה שהוא קטן, ויש שינוי ממעלה שנייה שהוא עמוק יותר. השינוי לא תלוי רק באדם עצמו, אלא ביכולת של הסביבה, המשפחה והקהילה, לתת מקום לשינוי ובעיקר לקבל את האדם כפי שהוא.

 

מנקודת מבט אחת, מאחורי השם "בית מאזן" יש הרבה פוליטיקה ארגונית, אשר נמנעת מלהשתמש במונח של 'חלופה לאשפוז', כשההתייחסות היא בעיקר למניעת הצורך באשפוז, אך מזווית ראייה אחרת, עולות הרבה שאלות: מה זה איזון? מי יצא מאיזון? ביחס למה נוצר איזון ואת מי צריך לאזן? אולי אפשר היה לכנות את המודל "בית קהילתי לניהול משברים"?

 

כיום פועלים ביישראל כ-25 בתים מאזנים בכל רחבי הארץ, רובם באישור ופיקוח של שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות. הבתים המאזנים הם כבר חלק מרכזי בתחום הטיפול הנפשי.

 

"בית של תקווה" מפעילה בתים מאזנים הפועלים בפיקוח ואישור משרד הבריאות: שני בתים בכרמיאל במימון מלא של קופות החולים, משרד הביטחון ואגף הרפואה בצה"ל, ובית החדש בישוב מכמנים בגליל התחתון שהוא עדיין פרטי ובשלב זה עדיין ללא הסכם עם קופות החולים. בית מאזן זה מיועד למתמודדים עם הפרעות אכילה בדגש פוסט טראומה, ונותן מענה בהתייחסות משולבת למצב פיזי ונפשי, מעצם המהות של הפרעת האכילה שנוטה לשלב יחד גורמים פיזיים ונפשיים. הטיפול בבית מבוסס על מודל התערבות אינטגרטיבי, הכולל ליווי של צוות רפואי, פסיכותרפיה פרטנית וקבוצתית, תוכנית מותאמת אישית, תוכנית להמשך לאחר סיום הטיפול בבית ודיאלוג פתוח עם רשת התמיכה החברתית, המשפחתית והקהילתית של השוהים.

 

צוות "בית של תקווה". (צילום: אורבן ארבל)

 

היתרונות של בית מאזן

 

הליווי המקצועי ניתן במסגרת בית מאזן באווירה חמה, מכבדת, ומתוך אמונה בעקרונות השיתוף, ההחלמה, הבחירה והדיאלוג פתוח עם האדם.

 

לבית מאזן מספר יתרונות ברורים:

 

  • מתן מענה בשעת משבר בקהילה או בסביבת ביתו של המטופל, באופן שמאפשר לזהות ולשנות גורמים סביבתיים וחברתיים המובילים למשבר.

 

  • תרומה לפיתוח כישורי התמודדות הרלוונטיים להקשר החברתי ולשגרת החיים של האדם.

 

  • מענה בקהילה, באופן שמאפשר לפתח מערכת יחסים שווה יותר שמבוססת על שיתוף פעולה בין הצוות וצרכני השירות, שלא כמו המענה במערכת האשפוז הפסיכיאטרי המסורתי – מערכת המבוססת על יחסי כוח והיררכיה בין הצוות לבין האדם המאושפז, שבה לעיתים לאדם המאושפז יכולת להשפיע על אופן הטיפול בו.

 

  • מתן מענים שביכולתם לשמש חלופה לאשפוז פסיכיאטרי מסורתי והצעת מגוון של מענים לזמן משבר, הם העדפה ברורה ונחושה של צרכני השירות בימינו.

 

ט', אחת הבוגרות של "בית של תקווה", מונה יתרונות לטיפול בבית המאזן מנקודת ראותה:

 

  • "מדריך מוצמד לכל דייר חדש שנכנס. יש כתובת מדויקת. זה מרגיע". 

 

  • "הכנה מראש הופכת את הדברים לברורים יותר והגיוניים ואז כל מיני מחשבות, שלפעמים לא הכי מחוברות למציאות – מתפוגגות". 

 

  • "אם אתה בוחר לקבל עזרה, היא נמצאת בבית".

 

  • "נותנים מרחב להכול. יש הרבה גמישות וזה מאפשר ביטוי לטווח רגשות גדול".

 

  • "איזון נכון בין דרישות לבין מה שנותנים".

 

  • "יחס אישי, ולא רק מקצועי נטו".

 

  • "אווירה מאוד טובה. יש תחושה שלצוות כאינדיבידואלים באמת איכפת".

 

  • "נושא השוויון בבית בין דיירים לצוות הוא משמעותי ומהווה יתרון גדול".

 

  • "נותנים הרבה כוח לעצמי שלך".

 

סדר היום המקובל בבית מאזן

 

השהות בבתים המאזנים מסייעת להתמודדות המאתגרת עם מצוקות נפשיות מורכבות.

 

השהות בבתים של "בית של תקווה" בכרמיאל נמשכת בין חודש לחודשיים, ומיועדת לגברים ונשים בני 18 ומעלה שאינם במצב מסכן חיים לעצמם ולסביבה. הטיפול בבתים מבוסס על ראייה הוליסטית ומודל קהילתי חברתי, המאפשר לאדם התבוננות במשבר כבצומת דרכים לצמיחה והעצמה. 

 

המטופלים ומשפחותיהם מקבלים התערבות ראשונית במשבר, כל אחד ואחת לפי צרכיהם, כלים להתמודדות וניהול המשבר וכן ליווי למיצוי זכויות והכנה לשיקום. העבודה מתמקדת באדם ובמשפחה.

 

הבית הוא מעין "מכינה לחיים" ומרכז מאזן, בגישת ההחלמה והדיאלוג הפתוח. ההתערבות מאפשרת לאדם ולגורמים הסובבים אותו הגעה לאיזון מחודש ותקשורת פתוחה ומקרבת.

 

בכל בית עד 12 דיירים. הצוות המטפל כולל עובדים מקצועיים ומיומנים, מלווים/מדריכים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, רופאים, תרפיסטים, מרפאות בעיסוק, מתאמי טיפול, עובדים סוציאליים, אחות מוסמכת וכן משולבים סטודנטים ומתנדבים מתחומי התרפיה באמנות, ביבליותרפיה, מיינדפולנס וליווי רוחני.

 

מטרת הטיפול בבית המאזן, מעבר לטיפול במשבר הנפשי עצמו, הינה החזרת מיומנויות התמודדות שנפגעו כתוצאה מהמשבר, ניהול מצבי חיים ורצף של מצבים, רכישת מיומנויות, שליטה ומיומנויות של תקשורת בין-אישית ובהמשך השתלבות בקהילה ובניית תוכנית מכוונת ומותאמת אישית לפי הצרכים, הרצונות והבחירה של האדם.

 

ד"ר יעל עדן ברוך היא מנכ"לית ומייסדת "בית של תקווה" ומומחית בתחומי הטיפול והשיקום בבריאות הנפש

 

עדכון אחרון: פברואר 2024