מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמודל חדש לניבוי הסיכון לשבץ מוחי לסובלים מפרפור פרוזדורים

מודל חדש לניבוי הסיכון לשבץ מוחי לסובלים מפרפור פרוזדורים

המודל יסייע לרופאים לבצע התאמה טובה יותר של טיפול במדללי דם לחולים הנמצאים בסיכון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוקרים מקייזר פרמננטה בארה"ב, ארגון הבריאות הגדול בעולם, פיתחו מודל חדש האפשר לרופאים לקבל החלטה מושכלת יותר באשר להתחלת טיפול במדללי דם אצל חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים. המודל החדש מאפשר לחשב ברגישות רבה יותר את הסיכון לשבץ מוחי אצל החולים ולאפשר מתן טיפול במדללי דם באופן בו הוא מועיל ביותר. המחקר והמודל פורסמו בג'ורנל הרפואי של איגוד הלב האמריקאי.


פרפור פרוזדורים הנה מחלה נפוצה במסגרתה מתקיימות הפרעות בקצב הלב, אותן הפרעות עשויות לייצר קרישי דם קטנים העשויים להגיע באמצעות כלי הדם למוח וליצור שם שבץ מוחי. פרפור פרוזדורים הוא תופעה יחסית נפצה, כאשר שכיחותה עולה עם הגיל ומגיע עד לכ-10% אצל בני 80 ומעלה.


המודל החדש יעיל במיוחד במניעה ראשונית של שבץ בקרב חולי פרפור פרוזדורים. אצל חולים שטרם לקו בשבץ הסיכון ללקות בו אינו ברור ומובהק, והצורך בטיפול במדללי דם המותאם אישית לחולה נחוץ יותר, כמו גם הצורך לנבא את הסיכון לשבץ.


על מנת לחשב את הסיכונים הנובעים מפרפור פרוזדורים המודל החדש עושה שימוש בנתונים קליניים נפוצים כגון גיל, מין, שבץ איסכמי קודם, סוכרת, אי ספיקת לב, מחלות לב, לחץ דם, חלבון בשתן ומחלת כליות. עם זאת המודל משתמש בחיתוך שונה של קבוצות הגיל על מנת לחשב את הסיכון לשבץ. המודל מייצר ציון שעל פיו הרופא יכול לחשב את הסיכון לשבץ מוחי, כמו גם את התועלת והסיכונים בהתחלת טיפול במדללי דם.


לדברי החוקרים השימוש במדללי דם כגון קומדין (warfarin) ידוע כיעיל במניעת שבץ מוחי אצל חולי פרפור פרוזדורים, אך השימוש בקומדין כרוך בסיכונים ואינו פשוט ועלול לגרום גם לדימומים, ועל כן יש צורך בכלי יעיל שיסייע לאזן את הסיכונים והסיכויים כך שהטיפול יינתן באופן מיטבי. לדבריהם המודלים הקיימים כיום אינם מספקים ניבוי טוב לסיכון לשבץ ולצורך במדללי דם.


על מנת לבדוק את המודל השתמשו החוקרים בשני מסדי נתונים שהכילו עשרות אלפי חולי פרפור פרוזדורים, שחלקם טופלו במדללי דם. החוקרים השוו בין המודל שלהם למודל קיים של ניבוי שבץ. לדברי החוקרים ההשוואה בין המודלים הראתה כי המודל שלהם משיג תוצאות טובות יותר בניבוי. כך למשל הם מצאו באמצעות המודל כי הסיכון לשבץ בקרב בני 85 ומעלה גבוה פי 4 או 5 מאשר הסיכון בקרב חולים בגילאי 75 עד 84.


לדברי החוקרים המודל החדש יהווה בסיס להוספה עתידית של סמנים שונים מבדיקות מעבדה על מנת להופכו לכלי ניבוי חזק עוד יותר.


J Am Heart Assoc.2013; 2: e000250. Originally published June 19, 2013,
doi: 10.1161/JAHA.113.000250


להודעה של קייזר פרמננטה