מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמפצחים את הטרשת

מפצחים את הטרשת

פעולותינו בגוף מתרחשות בעקבות תהליכים כימיים וחשמליים העוברים בגופנו. עד עתה התמקדו החוקרים בתפקיד תעלות הנתרן בהעברת המסר החשמלי לאורך האקסון ואילו המחקר פורץ הדרך הנוכחי מדגיש את חשיבות מעבר יוני האשלגן ואת השפעתם על חולי טרשת נפוצה.


החוקרים מתקרבים לקראת פיתרון מסתורי הטרשת נפוצה ומחלות דה-מיאלנטיביות אחרות, בזכות מחקר פורץ דרך שנערך במחלקת מדעי הביולוגיה ב- Salk. המחקר חשף קשר, שלא היה ידוע עד כה, בין שתי תעלות יונים, שכאשר אינן מסודרות כראוי במרחב (misaligned), יכולות להביא למגוון הסימפטומים ה"מוזרים" שמאפיינים מחלות אלו. גילוי זה מאפשר נקודת מבט חדשה לתוך המכניזם שייתכן ועומד מאחורי הטרשת הנפוצה ויכול להביא לשיטות טיפול חדשות.


"הממצאים שלנו פורצים דרך של תקווה למיליוני האנשים עם טרשת נפוצה ברחבי העולם", אמר פרופ' הווארד הוג'ס, מוביל המחקר. "אנחנו גילינו מטרה חדשה. הנתיב הזה או תעלות היונים הללו הם שחקנים מרכזיים במחלה, ואנו מאמינים שבאמצעות השפעה עליהם נשיג שיפור משמעותי לטובת האנשים הסובלים מטרשת נפוצה".


המודל הממוחשב הראשון שדימה העברה חשמלית בתוך האקסון, פותח בשנות ה- 50 לאקסון הענק של הדיונון, אשר אין לו מיאלין. אז עקבו אחר המעבר של יוני הנתרן והאשלגן לאורך ממברנת תא העצב, אשר הצליחה לייצר את הסיגנל החשמלי החיוני. בהתבסס על מודל זה, סג'נוסקי ושותפיו למחקר בנו מודל דומה אליו הוסיפו גם את מעטפת המיאלין, לאחר מכן הם פגעו בחלקים מן המיאלין ותיעדו את השינויים שהתרחשו בעקבות הפגיעה.


"ידוע מזה זמן רב ששני היונים המרכזיים באקסון הם נתרן ואשלגן", אמר סג'נוסקי. "מה שעשינו היה להשתמש בתוכנה מיוחדת שיכולה למדל כל חלק מן האקסון ע"י פירוק לקטעים קטנים, כך שהצלחנו לעקוב אחר הכניסה והיציאה של היונים בכל מקטע. ומה שמצאנו הפתיע אותנו לגמרי".


מרבית המחקרים שבוצעו בעבר התמקדו בתעלות הנתרן, אשר אחראיות לפוטנציאל הפעולה (מעבר הזרם החשמלי בתוך האקסון), ומהוות מטרה לתרופות המשמשות לטיפול בטרשת נפוצה. בעוד שהגברת זרם הנתרן אכן דחפה את המסר החשמלי באקסון במודל סג'ונסקי, להפתעת כולם, היה זה יחס הצפיפויות בין תעלות הנתרן לבין זרימת האשלגן שעד עתה התעלמו ממנו, אשר קובע ומאזן את המתח החשמלי בתא העצב וקובע האם יוכלו תאי העצב "לירות" כראוי (להעביר את המסר החשמלי).


אם רמות הנתרן צונחות (דבר הפוגע במעבר הזרם החשמלי באקסון), צניחה נוספת בזרם האשלגן תוכל לפצות ולאפשר את המשך מעבר הזרם, אך אם רמות הנתרן צונחות ומעבר האשלגן נותר ברמה הרגילה, מעבר הפוטנציאל החשמלי לאורך האקסון ייכשל.


"ניסיון להשפיע על האיזון בין תעלות שני היונים הוא רעיון חדש לגמרי, ותרופות שישימו להם למטרה את מעבר האשלגן (leak currents) יוכלו להיות חשובות במידה הזהה לתרופות שפועלות על תעלות הנתרן", הסביר סוג'נסקי. "אני חושב שיש לנו סיכוי טוב לעזור לחולי הטרשת הנפוצה. הצעד הראשון הוא להבין מה בדיוק מתרחש שם".


המודל שהציעו החוקרים מסביר את הסימפטומים הייחודים לטרשת נפוצה וכן מסביר את התופעה בה הסימפטומים מחמירים בעקבות שינוי בטמפרטורה.

 


מתוך ה- Medical News TODAY

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.