מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמתכון למחלה: גן ונגיף

מתכון למחלה: גן ונגיף

רבים מאיתנו נושאים גנים שונים למחלות, אך איננו חולים במחלה. לדוגמא, מחלת קרוהן, מחלה אוטואימונית התוקפת את מערכת העיכול: לכמחצית מהאוכלוסייה יש לפחות וריאנט גנטי אחד הקשור למחלה, אך רק חלק קטן חולה בה. ידוע כי גורמים סביבתיים עלולים להסביר את הפער, אבל טרם ידוע כיצד.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

  מדענים גילו תגלית בעכברים אשר הבחינה כי כאשר בעלי חיים עם גן קרוהן בפרט נחשפים לנגיף מסוים הם מפתחים תכונות דומות לאלו של חולי קרוהן. לראשונה מדענים הבחינו בהצטלבות בין גנים לסביבה במחלת קרוהן. המדענים משערים כי תגלית זו היא תחילת הבנת השילוב של גנים וסביבה בייצור מחלות כרוניות.

 

בבית הספר לרפואה בוושינגטון הועברו עכברי המעבדה לשם שימור מפני חשיפה לוירוסים. צמד החוקרים עבדו עם עכברים שנשאו גן הנקרא ATG16L1, אשר ידוע כמעלה הסיכון לחלות במחלת קרוהן אצל בני אדם. כאשר העכברים הועברו, לא נראו חריגות בתאי המעי שלהם. "ישנו מעורר סביבתי במתקן אחד אך לא בשני" חשב אחד החוקרים.

 

החוקרים מיד התבייתו על "חשוד": 7 שנים קודם לכן גילה אחד החוקרים נגיף הנקרא "מורין נורווירוס" השכיח אצל בני אדם ומשפיע על מערכת העיכול. במשך שנים, גסטרואנטרואולוגים שמו לב כי מטופלים שאובחנו כחולים במחלת קרוהן סבלו לעתים קרובות מווירוס בטן.

 

כדי לבדוק את השערתם בדקו החוקרים את העברים "הנקיים" ללא מורין הנורווירוס אל מול עכברים הנושאים את הגן ATG16L1 ואת מורין נורווירוס. לאחר 7 ימים, בעכברי נושאי הגן הופיעה על גבי תאי המעי דלקת אשר הייתה דומה מאוד לדלקת הנראית בקרב מטופלים עם מחלת קרוהן. המדענים האמינו כי בנוסף לחשיפת גן ויראלית, מחלת קרוהן מונעת בחלקה על ידי איזון של חריגת חיידקים במעיים.

מחקר זה יכול לעזור להסביר מדוע רוב האנשים שיש להם גנים למחלת קרוהן לא פיתחו את המחלה. ניתן לראות כי שילובם של גורמים רבים נדרשים כדי לגרום למחלת קרוהן.

 

לחוקרים מצפה עבודה רבה לבדוק כיצד עובד הדבר בקרב בני אדם. בנוסף עליהם לבדוק האם וירוסים אחרים בנוכחות הגן ATG16L1, עלולים לקבל את אותו אפקט והאם גנים אחרים לקרוהן בשילוב עם נורווירוס גם פועלים כך.  התעלומה הגדולה היא הבנת מנגנון הפעולה המשלב את הווירוס עם הגן המסוים.

 


http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/06/recipe-for-disease-a-gene-and-a-.html?etoc

 

תרגום ועריכה על ידי: אתי חסקלוביץ'