חוט שדרה
מנהלי קהילה


מובילי קהילה

סמן ביולוגי לאלצהיימר התגלה אצל תינוקות
חוקרים איששו כי חלבון הטאו אשר רמות גבוהות ממנו מהוות סמן למחלת אלצהיימר בגיל המבוגר – מצוי בכמות גבוהה גם אצל תינוקות. מה הסיבה לתופעה?

חלבוני טאו הם חלבונים נפוצים בתאי עצב של מערכת העצבים המרכזית בעלי תפקיד בייצוב של מרכיבי שלד התא בסיבי עצב. חלבוני הטאו תפקיד משמעותי בעיקר בתפקודם של מיקרוטובולים – סיבים זעירים שמסייעים לשמירה על מבנה התא ולהובלת חומרים בתוך הנוירון.
זירחון חלבוני טאו הוא תהליך ביולוגי בעל חשיבות בפיזיולוגיה ובמחלות מוחיות. מחקרים זיהו כי מצב של זרחון יתר של חלבוני הטאו המכונה 'היפרפוספורילציה' (hyperphosphorylation) עלול להוביל לפגיעה עד כדי מות תאים מוחיים.
ברבות השנים הוכח כי מחלת אלצהיימר המתבטאת בירידה קוגננטיבית מאופיינת בהצטברות חריגה ושקיעה של חלבוני טאו במערכת העצבים המרכזית במוח, לצד שקיעה של חלבונים מסוג 'בטא עמילואיד'.
עתה מצאו חוקרים כי לחלבון הטאו גם תפקיד במהלך ההתפתחות העוברית, כאשר תהליך הזירחון של חלבון זה תומך בדינמיקה של מבנים תאיים ובגמישות המוחית.
מסלול ביולוגי
במחקר רב-מרכזי זה, שבוצע על ידי צוות חוקרים בימלאומי בהובלת חוקרים מאוניברסיטת גטבורג בשבדיה, בוצעו מדידה של רמות של טאו מזורחן-217 בדם של יילודים בריאים, פגים, חולים עם מחלת אלצהיימר ואנשים בריאים, על פני קבוצות גיל שונות.
התוצאות הראו, כי רמות טאו מזורחן-217 בדם היו גבוהות משמעותית בקרב יילודים בהשוואה לאנשים בריאים בכל גיל, ואף עלו על הרמות שנצפו בחולים עם מחלת אלצהיימר.
אצל יילודים, רמות אלו היו קשורות לגורמים סביב לידה כמו גיל ההיריון (gestational age), כלומר שהרמות היו גבוהות במיוחד בקרב מי שנולדו בחודשים מוקדמים להיריון כפגים.
בהמשך, מעקב אחר פגים הדגים ירידה ברמות טאו מזורחן-217 בדם בחודשים הראשונים לחיים, עד שהגיעו לרמות דומות לאלו של מבוגרים צעירים.
בקבוצת הנבדקים המבוגרים שנשתתפו במחקר, רמות גבוהות של טאו מזורחן-217 בדם היו קשורות להתפתחות מחלת האלצהיימר.
המחקר נתמך על ידי מועצת המחקר של שבדיה (Vetenskapsradet), איגוד האלצהיימר השבדי, האיחוד האירופי וגורמים נוספים, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2025 של כתב העת Brain Communications.
עלייה בתחלואה
החוקרים הסיקו על בסיס ממצאי המחקר כי לתהליך הביולוגי של זרחון חלבוני הטאו תפקיד מרכזי וחיוני בהתפתחות המוקדמת של המוח. יחד עם זאת, בגיל המבוגר במחלת אלצהיימר, זירחון טאו הופך למנגנון פתולוגי. הרמות הגבוהות של טאו מזורחן-217 בדם שנצפו במחקר בלידה והפינוי שלהן לאחר מכן, עשויים להצביע על מנגנוני ויסות ייחודיים המונעים הצטברות של חלבוני טאו בתחילת החיים. יתכן כי שיבוש במנגנוני פינוי אלה הוא אחד התהליכים שבלב התפתחות אלצהיימר.
ממצאי המחקר מהווים תרומה נוספת לתהליכים הביולוגיים שמשפיעים על אלצהיימר, כפי שהם ידועים עד כה. נכון להיום, הוכח כי גילוי המנגנונים הביולוגיים סביב אלצהיימר עשוי לאפשר פיתוח טיפולים תרופתיים חדשים למחלה. רק לאחרונה ביולי 2024 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי תרופה ביולוגית ראשונה מסוגה המכילה את החומר הפעיל דוננמאב המהווה נוגדן חד שבטי שמשפיע על ירידה בהצטברות חלבון העמילואיד בטא במוח המזוהה כאחד המנגנונים להתפתחות המחלה. חלבון הטאו הוא החלבון השני לאחר בטא עמילואיד שנקשר למחלה, ועד כה לא אושרו תרופות שמאפשרות להשפיע על רמתו במוח, אם כי יש לפחות חמש תרופות ביולוגיות שנחקרות בהקשר זה בשלבי מחקר שונים, בהן תרופות המכילות את החומרים הפעילים סמורינמאב, גוסורנמאב וטילבונמאב.
אלצהיימר ומחלות דמנציה נוספות מהוות כיום את אחד המחלות הנוירולוגיות המשמעותיות והמעמיסות ביותר על מערכת הבריאות. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), 57 מיליון איש בעולם מתמודדים עם דמנציה, כ-60% עד 70% מתוכם עם מחלת האלצהיימר. על רקע הזדקנות האוכלוסייה, מספר האנשים עם דמנציה בעולם צפוי להגיע ל-78 מיליון בשנת 2030.
בישראל, לפי נתונים שהוצגו בשנת 2022 בכנסת במסגרת המעקב אחר תוכנית לאומית להתמודדות עם מחלות דמנציה, ההערכות כי בישראל 11 מתמודדים עם דמנציה לכל אלף תושבים, שיעור מעט נמוך בהשוואה למדינות אירופה וארה"ב. לפי נתונים שדווחו על ידי ארבעת קופות החולים, בישראל 106,665 מתמודדים עם דמנציה, ובשנת 2021 אובחנו 14,546 חולים חדשים.