מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסמדריכיםסרטן המעי הגס: מה ה-RAS שלך?

סרטן המעי הגס: מה ה-RAS שלך?

מהם KRAS ו-NRAS? כיצד מוטציות ב-RAS משפיעות על הטיפול בחולי סרטן מעי גס גרורתי? ואיך בודקים אם קיימת מוטציה שכזו?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אחד הנושאים שנמצאים בחזית המחקר בשנים האחרונות בתחום הטיפול הביולוגי בסרטן המעי הגס, הוא משפחת גנים בשם RAS. כדאי להכיר את משפחת הגנים הזאת ואת אופן הפעולה שלה, כדי להבין את אפשרויות הטיפול המבטיחות העומדות בפני חולה בשלב הגרורתי.

 

הכירו את "מפקדת הגידול"

 

גידול סרטני הוא התרבות לא מתוכננת ובלתי נשלטת של תאים המתגבשים לכדי גידול ובהמשך עלולים לשלוח גרורות לאיברים אחרים. כל גידול מתפתח בהתאם לקודים הגנטיים שלו ("הוראות ההפעלה"), השונים מאדם לאדם ונסיבות התפתחות הסרטן בגופו. המנגנון הביולוגי המולקולרי הוא סבוך מאוד, אך ננסה להציגו בפשטות, כך:

 

קיים מנגנון להתפתחות וגדילת התאים הסרטניים, עליו "מפקד" חלבון בשם EGFR. זהו חלבון הממוקם בשכבה החיצונית של תאי הגידול הסרטני, ומעודד את גדילתו. כמו בצבא, קיימת גם בגוף מערכת היררכית ברורה לגבי תפקידו של כל גן וחלבון, המשרת תחת "המפקד", והם פועלים יחדיו להתפתחות הגידול.

 

משפחת הגנים בשם RAS (בהקשר של סרטן המעי הגס נתייחס לבני המשפחה: גן ה-KRAS וה-NRAS), הם חלבונים המשרתים כ"חיילים" בצבא ה-EGFR. תפקידם: העברת מסרים בתוך התאים הסרטניים המסייעים להתפתחותם.

 

ישנם גידולים בהם חלה מוטציה, שינוי גנטי, באחד מחברי משפחת ה-RAS. שינוי זה גורם לחלבון ה-RAS לעקוף את השרשרת הפיקודית ולעבוד עצמאית, להמשיך לפעול לגידול התאים הסרטניים ללא קשר לפקודות המגיעות מחלבון ה-EGFR. גידול זה נקרא גידול RAS מוטנטי. גידול שאינו מוטנטי נקרא גידול פרא או RAS זן הבר (בשפה הרפואית: Wild type RAS).

 

המנגנון הטיפולי

 

הטיפול הביולוגי המיועד לחולי סרטן המעי הגס הגרורתי (שלב 4), מטפל במנגנון ההפעלה של הגידול הספציפי, לפי מאפייניו. הוא ממוקד במטרה אחת: שיבוש והריסת המנגנון האחראי על התרבות והתפתחות התאים הסרטניים.

 

קיימים שלושה סוגים של טיפולים ביולוגיים לסרטן המעי הגס, הפועלים על מנגנונים שונים של הגידול: 

 

מעכבי VEGF - טיפול החוסם את המנגנון הבונה את כלי הדם של הגידול.

 

מעכבי EGFR - טיפול החוסם את המנגנון האחראי על התרבות וגידול התאים הסרטניים (נקראים גם נוגדנים חד שבטיים).

 

מעכבי Kinases - טיפול החוסם את המנגנון האחראי על העברת מסרים חיוניים לגרעין התא הסרטני.

 

כל מה שצריך לדעת על הטיפול הביולוגי לסרטן המעי הגס 

 

הקשר בין מפקדת הגידול לטיפול הביולוגי

 

חלק מהגידולים במעי הגס הם מהסוג המוטנטי (כ-50% מהגידולים במעי הגס). המוטציה בגן ממשפחת ה-RAS גורמת לתאים להמשיך ולגדול, ללא קשר לפקודות שהגיעו מחלבון ה-EGFR.

 

מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות, כחלק מהתפתחות הטיפולים הממוקדים ה"תפורים אישית" למטופל, הוכיחו כי טיפול ביולוגי מהקבוצה של מעכבי EGFR לא ישפיע על אותם גידולים מוטנטים. זאת בגלל החלבון ה"מורד" ממשפחת ה-RAS, שכלל אינו מתחשב במסרים המגיעים מה-EGFR.

 

לכן, לחולי סרטן המעי הגס הגרורותי עם גידול מהסוג המוטנטי (ולמעשה, עד כמחצית מהחולים), לא יוצע סוג זה של טיפולים ביולוגיים כקו טיפולי ראשון.

 

אז איך יודעים מה ה-RAS?

 

כל גידול סרטני או רקמה החשודה כגידול סרטני, נשלחת לאחר הסרתה לבדיקות מעבדה לאבחון מולקולרי של תאי הגידול (ביופסיה). קיימות בדיקות בסיסיות כגון: האם מדובר בגידול שפיר או ממאיר, ובדיקות מסובכות יותר כדוגמת האיפיון הגנטי של הגידול. גם בתוך האיפיון הגנטי קיימות דרגות שונות של אבחון.

 

בכל שלב של המחלה ייתכן שיידרשו בדיקות שונות. ולכן, על פי חוק, החומר הפתלוגי מהבדיקה (רקמות מהגידול) נשמר בפורמלין (חומר משמר), למקרה שיהיה צורך בבדיקות נוספות בעתיד. ככל שהרפואה מתפתחת מתגלים גנים נוספים שניתן לבדוק, ושיכולים להשפיע על בחירת הטיפול.

 

מתי מומלץ לבדוק את ה-RAS?

 

כיום השלב המומלץ לביצוע הבדיקה הוא לחולים עם סרטן המעי הגס גרורתי, המועמדים לטיפול ביולוגי ראשון (בשילוב או שלא בשילוב טיפול כימותרפי). כדאי לדעת על הבדיקה, לוודא עם הרופא המטפל כי היא בוצעה, ולשאול את האונקולוג המטפל אם המידע רלוונטי להחלטה על הטיפול בכל שלב החלטה.

 

הבדיקה אף מסובסדת על ידי המדינה, במסגרת סל הבריאות, לצורך אבחון חולי סרטן מעי גס המועמדים לטיפול ב-Cetuximab (ארביטוקס) או ב-Panitumumab (וקטיביקס) - תרופות ביולוגיות מקבוצת מעכבי EGFR - בהתאם להתוויות הכלולות בביטוח הבריאות הממלכתי.

 

תשובות מתקבלות בתוך כשבועיים-שלושה.

 

ומה בעתיד?

 

התרופות הביולוגיות הממוקדות, נמצאות בחזית המחקר בטיפולים המתקדמים לסרטן המעי הגס. החוקרים חותרים להגיע לאבחנות של תת סוגים של מוטציות גנטיות של הגידול, כדי להגיע לרמת "תפירה טיפולית אישית" טובה ככל הניתן.

 

לאור ההתפתחויות והמחקרים האחרונים, קיים צפי לתרופות ביולוגיות רבות וחדשות בשנים הקרובות, שאפשר בזהירות אופטימית לומר כי יעלו את תוחלת החיים של חולי הסרטן המעי הגס הגרורתי, ישפרו את איכות חייהם ואולי אף יקדמו את ריפויים.

 

 

ד"ר אילה הוברט היא מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול, המחלקה לאונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה ומנהלת קהילת סרטן המעי הגס באתר כמוני

 

עדכון אחרון: מאי 2016

 

האם אתה יודע מה ה-RAS שלך?