מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותעובדי משמרות בסיכון לכאבי בטן

עובדי משמרות בסיכון לכאבי בטן

מחקר: עובדי משמרות העובדים בסבבים נמצאים בסיכון מוגבר לתסמונת המעי הרגיז ולכאבי בטן


שיבוש בשעון הביולוגי של המעי (צילום: אתר panthermedia)
שיבוש בשעון הביולוגי של המעי (צילום: אתר panthermedia)

 

מחקר: עובדי משמרות העובדים בסבבים נמצאים בסיכון מוגבר באופן משמעותי לפתח תסמונת המעי הרגיז וכאבי בטן, מאשר אנשים העובדים בעבודה יומית סטנדרטית. 

 

תסמונת המעי הרגיז (IBS) היא ההפרעה הנפוצה ביותר הקשורה לתפקוד המעי. קשה לזהותה כי ניתן לא ניתן לאבחן אותה באמצעות בדיקות, אלא רק באמצעות תסמינים יחד עם שלילת מחלות אחרות. התסמינים יכולים להיות אפיזודות חוזרות של כאבי בטן או התכווצויות בבטן, יחד עם שינויים ביציאות כגון שלשולים או עצירות.

 

החוקרים מאוניברסיטת מישיגן מסבירים כי ידוע שאנשים שעובדים במשמרות לעיתים קרובות מתלוננים על תסמינים הקשורים לבטן כמו כאבי בטן, עצירות ושלשולים. אלה אותם תסמינים של תסמונת המעי הרגיז. לכן הם ביקשו לבדוק האם עבודה במשמרות מעלה את הסיכון לתסמונת.

 

החוקרים בדקו אחיות שחולקו לשלוש קבוצות: 214 אחיות העובדות במשרת יום קבועה, 110 אחיות שעובדות באופן קבוע במשמרת לילה, ו- 75 שעובדות בסבבי משמרות, כך שיש להן משמרות מתחלפות בין יום ללילה. האחיות דיווחו על תסמינים הקשורים לבטן ועל איכות השינה שלהן.

 

הממצאים הראו כי בקרב אחיות שעבדו במשמרות, במיוחד בסבבי משמרות, שכיחות כאבי הבטן וה- IBS עלה. הקשר הזה קיים בלי תלות באיכות השינה שלהן.

 

החוקרים מסבירים את הממצאים בכך שלמעי שעון ביולוגי משלו וכי הוא מעלה את הסבירות לפעולת מעיים בששת השעות הראשונות של היום. עבודה במשמרות עלולה לגרום להפרעה כרונית של אותו קצב ביולוגי באופן שיגרום לשעון כל הזמן לצאת מאיזון ולנסות להתאים את עצמו למצב החדש, מה שעלול לגרום לתסמינים של נפיחות, שלשול, עצירות וכאבי בטן או חוסר נוחות בבטן.

 

החוקרים מסיקים מהמחקר כי הפרעות בשינה לא לחלוטין מסבירות את קיומם של כאבי בטן או של תסמונת המעי הרגיז בקרב עובדי המשמרות.

 

 

 

American Journal of Gastroenterology, 2010; DOI: 10.1038/ajg.2010.48

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה