מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותעודף סידן מסוכן לנשים?

עודף סידן מסוכן לנשים?

מחקר מצא כי נשים שצורכות כמויות גדולות מאוד של סידן עלולות להיות בעלות סיכון מוגבר למוות ממחלת לב


סידן: לפעמים יותר מידי ממשהו טוב זה באמת יותר מידי (צילום: Shutterstock)
סידן: לפעמים יותר מידי ממשהו טוב זה באמת יותר מידי (צילום: Shutterstock)

סידן הוא רכיב חשוב לבריאות העצם, אבל ייתכן שכאשר מקבלים כמויות גדולות ממנו באמצעות תוספים, הוא עלול להזיק. מחקר חדש שפורסם בכתב העת BMJ מצא כי נשים מבוגרות שצורכות כמויות גדולות של סידן עלולות להיות בעלות סיכון מוגבר למחלות לב ומוות.

 

מחקרים רבים כבר בחנו את הקשר בין תוספי סידן לסיכון למחלות לב וכלי דם, אך תוצאותיהם לא היו אחידות. רק בחודש שעבר פורסם מחקר שמצא כי לגברים הנוטלים תוספי סידן עלול להיות סיכון מוגבר למוות ממחלת לב, אך בנשים לא נמצא סיכון מוגבר. מחקר שפורסם בשנת 2011 מצא כי נשים בגיל המעבר שנוטלות תוספי סידן עלולות להיות בסיכון מוגבר מעט להתקפי לב ושבץ. שנה לפני כן פורסמה באותו כתב העת סקירה של 11 מחקרים, שמצאה כי תוספי סידן מגבירים את הסיכון להתקף לב ב-30%. לעומת זאת, מחקר גדול שנערך בנשים ופורסם בשנה שעברה מצא כי צריכת תוספי סידן לא מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

המחקר הנוכחי נערך על ידי חוקרים שוודים מאוניברסיטת Uppsala שעקבו במשך כ-19 שנים אחר יותר מ-61,000 נשים שנולדו בין 1914 ל-1948. החוקרים נעזרו בשאלונים כדי לתעד את צריכת הסידן של הנשים ממזון ומתוספים יחד ובחנו את סיבות המוות של אותן נשים ברישום הלאומי.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו פעילות גופנית, השכלה, עישון, שתיית אלכוהול וגורמים תזונתיים אחרים, הם מצאו כי נשים שצרכו 1,400 מ"ג או יותר של סידן ממזון בשילוב תוספים בכל יום' היו בעלות סיכון יותר מכפול למוות ממחלת לב איסכמית, בהשוואה לאלה שצרכו 600 מ"ג עד 1,000 מ"ג.

 

בנוסף, בנשים שצרכו 1,400 מ"ג או יותר של סידן בכל יום היה סיכון גבוה ב-40% למוות מכל סיבה שהיא. לא נמצא קשר בין צריכה גבוהה של סידן לבין הסיכון למוות משבץ.

 

יש לציין כי הסיכון המוגבר היה קיים רק בנשים שצרכו את כמויות הסידן הגדולות ביותר – לא מדובר בסיכון הדרגתי שעלה ככל שעלתה צריכת הסידן.

 

בנוסף, בקרב הנשים המעטות שהגיעו לכמויות סידן של 1,400 מ"ג או יותר ממזון בלבד ללא תוספים, הסיכון המוגבר למוות היה קטן הרבה יותר. זה מראה כי סידן המגיע מתוספים מהווה את עיקר הבעיה. ממצא זה משתלב עם תוצאות המחקרים הקודמים שמצאו סיכון מוגבר למחלות לב ומוות ממחלות לב בעקבות צריכת תוספי סידן, אך לא בעקבות צריכת סידן ממזון.

 

 

רוצים לדעת כמה סידן יש בגבינה שלכם? 

 

BMJ 2013;346:f228

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה