מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותפעילות גופנית תאט התקדמות טרשת נפוצה?

פעילות גופנית תאט התקדמות טרשת נפוצה?

סקירה מדעית: מרבית העדויות מצביעות על האטה בהתקדמות טרשת נפוצה בקרב מטופלים עם כושר גופני טוב יותר


לאנשים שכושרם הגופני גבוה יותר, יכולת קוגניטיבית טובה יותר (צילום: Shutterstock)
לאנשים שכושרם הגופני גבוה יותר, יכולת קוגניטיבית טובה יותר (צילום: Shutterstock)

 

ישנו קושי מחקרי לעקוב אחר ההשפעה המצטברת של פעילות גופנית על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה, אך מרבית העדויות הקיימות מצביעות על האטה בהתקדמות המחלה בקרב מטופלים עם כושר גופני גבוה יותר. כך עולה מסקירת הספרות המדעית שערכו חוקרים מדנמרק. 

 

בעבר הרחוק הומלץ לאנשים עם טרשת נפוצה לא לעסוק בפעילות גופנית מכיוון שראו כי בטווח המיידי קיימת החמרה בסימפטומים ובעייפות. בשני העשורים האחרונים כבר מוסכם ומומלץ לעסוק בפעילות גופנית, בשל היתרונות הגופניים והפסיכולוגים מהם נהנים אנשים עם טרשת נפוצה העוסקים בספורט או פעילות שיקומית באופן קבוע.

 

מאמר חדש שפורסם בכתב העת Therapeutic Advances in Neurological אסף את הניסויים והדיווחים שבדקו את השפעת הפעילות הגופנית על אנשים עם טרשת נפוצה בכדי לקבוע האם - מעבר ליתרונות הידועים - בכוחה של הפעילות הגופנית גם להאט את התקדמות המחלה. 


לאחר סינון והערכה מדוקדקים של המחקרים בנושא, סקרו החוקרים 27 מאמרים רלוונטיים שהביאו לתוצאות הבאות:

 
1. מחקרים שבחנו את השפעתה של פעילות גופנית שנמשכה בין 3-26 שבועות על המדד לרמת הנכות
(ה- EDSS), הראו שאין שיפור במצב הנוירולוגי בעקבות פעילות גופנית.


2. מחקרים שבחנו את הקשר בין כושר גופני לבין ממצאים הנראים בסריקות MRI ו- fMRI, הראו כי אנשים שכושרם הגופני גבוה יותר, גם יכולתם הקוגניטיבית טובה יותר ומוחם מתנוון פחות (גם החומר האפור וגם החומר הלבן שמורים יותר) בהשוואה לאנשים עם טרשת נפוצה שכושרם הגופני נמוך.


3. במחקרים שבחנו דיווח עצמי של אנשים עם טרשת נפוצה, נמצא כי אנשים המדווחים על פעילות גופנית קבועה חווים התקדמות איטית יותר של המחלה (כפי שמתבטאת בכמות וחומרת הסימפטומים, היכולות התפקודיות או הנכות). לא נמצא קשר בין פעילות גופנית וכמות או תדירות ההתקפים.


4. מחקרים שבחנו עכברי מעבדה עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה מצאו שקיימת השפעה חיובית לפעילות גופנית על מהלך המחלה.

 

לסיכום, רובם המוחלט של הממצאים מראים שבנוסף ליתרונות הידועים והמוכחים של הפעילות הגופנית, כנראה ויש ביכולתה גם להאט את התקדמות המחלה.

 

המתנגדים לממצאים טוענים כי הממצאים אינם מובהקים דיים ושלא נמצא שיפור משמעותי כאשר משתמשים במדד ה- EDSS המקובל. 

 

 


Therapeutic Advances in Neurological Disorders (2012); 5(2), 81–95

אני ממליצה על יוגה. יוגה כוללת פעילות ספורטיבית אבל גם טיפול עצמי הוליסטי שהוא גוף-נפש. פורסם מחקר שיוגה משפרת את ההולכה העצבית (שלא כמו הליכה או קריאה) וגם מנסיוננו היא מעכבת את התפתחות המחלה, מעלה את רמת החיוניות בגוף, משפרת תפקוד מוטורי ותחושות ועוד.
הנה מידע נוסף :

יוגה והולכה עצבית >>

השפעת היוגה על המתמודדים עם טרשת נפוצה >>

עינת-מילר
20/04/12 10:40

אמנם המחקר העצמי שלי לגבי הקשר בין מצבה של הטרשת שלי בהקשר לפעילות הגופנית שאני עושה לא עומד בשום קריטריון מדעי ואולי זה אפילו יומרני לקרא לזה מחקר ונכון יהיה לומר שזה נסיון אישי. אז מנסיוני האישי - העובדה שאני עוסקת בפעילות גופנית קבועה ונהנית ממנה, שזה חלק לא פחות חשוב, בהחלט משפיעה בכיוון החיובי על התקדמות הטרשת שלי, היחס כמובן הוא הפוך - ככל שאני מגבירה את מספר האימונים הטרשת יורדת בנוכחותה ומפריעה לי פחות בחיי היום יום. בטח יש לכך הסברים נוספים מלבד הפעילות הגופנית אבל שמעתי לא פעם מבעלי תפקידים שונים במערכת הרפואית את המשפט "אל תפסיקי לעשות קרב מגע זה עושה לך רק טוב" משפט שרק מחזק את הרגשתי האישית בנושא.
המלצתי האישית - למצא את הפעילות שעושה לכם טוב לגוף ולנשמה ולהתמיד בה.