מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותצנתור לטרשת נפוצה

צנתור לטרשת נפוצה

מחקרים חדשים תומכים ביעילות הצנתור המשחרר חסימות בכלי הדם, לשיפור סימפטומים של טרשת נפוצה


הצנתור לא מרפא את הטרשת הנפוצה, אך הוא מקל על התסמינים (צילום: Shutterstock)
הצנתור לא מרפא את הטרשת הנפוצה, אך הוא מקל על התסמינים (צילום: Shutterstock)

 

לא רק למחלות לב וכלי דם - מחקרים חדשים תומכים בצנתור כטיפול להפחתת הסימפטומים הכרוכים בטרשת נפוצה. למי הטיפול עשוי להועיל במיוחד? 

 

שיטת הצנתור מבוססת על התיאוריה והניסויים של פאולו זאמבוני, אשר טען כי הטרשת הנפוצה נגרמת בשל הפרעה בזרימת הדם ולכן שחרור החסימה - צנתור, תביא לשיפור בסימפטומים. בזמנו הפרוצדורה שנקראה CCSVI עוררה מחלוקת רבה בקרב אנשי המקצוע והמטופלים. 

 

שני מחקרים שהוצגו בכנס הרדיולוגיה ה- 37 שנערך השנה, תומכים בפרוצדורה טיפולית זו. המחקר הראשון נערך באוניברסיטת Rush בשיקגו. החוקרים סקרו 105 הליכים שנערכו ב- 94 מטופלים עם טרשת נפוצה בין התאריכים יוני 2010 עד ספטמבר 2011.
 

מתוך 94 המטופלים, 47 היו עם מהלך התקפי הפוגתי, 32 עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית, 6 עם פרוגרסיבית ראשונית ועוד 6 עם מהלך לא מוגדר.
 

ההערכות בחנו את הוורידים המנקזים את הדם מהמוח באמצעות בדיקת מיפוי ורידים (venography) ואולטרא-סאונד. הצנתור התבצע במידה ואובחנה היצרות של למעלה מ- 50% מנפחם של כלי הדם. במידת הצורך, לחלק מהמנותחים הוחדר סטנט (תומכן) לורידים החסומים.


ב-5 מהמטופלים הבדיקות היו תקינות, אך בקרב 89 (95%) היו עדויות להיצרות הוורידים. המנתחים ביצעו את הצנתור בכל הוורידים הפגועים והחדירו סטנט ל-5 מתוך 179 הורידים שטופלו.
 

מתוך 89 המטופלים שזוהו עם היצרות ונותחו, 48 (54%) דיווחו על שיפור בסימפטומים, 15 (17%) דיווחו על שיפור קטן שאינם בטוחים בו ו- 26 (17%) דיווחו שאינם חשים שיפור. שיפור דווח לרוב מידי מטופלים עם מהלך התקפי-הפגותי שעברו את הניתוח.

 

סיבוכים במהלך המחקר כללו שלושה מקרים של פקקת ורידים (thrombosis) ושלושה מקרי דימומים בנקודת החדירה. מטופל אחד נפטר 4 חודשים לאחר הניתוח מסיבה שאינה ידועה.
 

המחקר השני נערך בבית הספר לרפואה שבאלבני, ניו-יורק. שם טופלו 213 נבדקים בתקופה של 4 חודשים בלבד. 192 מתוכם ענו על שאלונים שבחנו את איכות חייהם במדדים שונים כגון שינוי ביכולת הפיסית, תפיסת הבריאות, עייפות, תפקוד מיני, מצב רגשי, קוגניציה וכאב. מניתוח התוצאות עלה שקיים שיפור בכל המדדים בעקבות הטיפול.

 

בדיקות המשך הראו כי אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי-הפוגתי מגיבים טוב יותר לטיפול בהשוואה לאלו עם המהלכים הפרוגרסיביים וכי מטופלים עם פחות מ-10 שנות מחלה משתפרים באופן משמעותי יותר בהשואה למטופלים הוותיקים.
 

שני מחקרים אלו אינם מחקרים קליניים מכיוון שלא נעשה שימוש בקבוצת ביקורת שתאושש את התוצאות. עם זאת נראה כי פרוצדורת ה- CCSVI מקבלת תמיכה מידי הרדיולוגים.

 

אומנם לא מדובר בטיפול שמשחרר ומרפא מטרשת נפוצה לחלוטין, אך לפי המחקרים התהליך מביא לרוב המטופלים הקלה מהסימפטומים.

 

בהמשך השנה עתידים להתפרסם גם מחקרים קליניים שבחנו את הטיפול, אז יהיו תוצאות ברורות ותקפות יותר ואולי תהיה גם הכוונה לאבחנות ומצבים להם הטיפול יהיה יעיל וכדאי.

 

 

תקצירים 47 ו- 48 Journal of Vascular and Interventional Radiology