מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותריטלין עשוי לשפר את הטיפול בפוסט טראומה

ריטלין עשוי לשפר את הטיפול בפוסט טראומה

חוקרים ישראלים זיהו כי הוספת ריטלין לטיפול התרופתי המקובל ב-PTSD תרמה להפחתת תסמיני ההפרעה בעכברים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הטיפול התרופתי המקובל כיום להפרעת פוסט טראומה (PTSD) כולל בעיקר תרופות נוגדות דיכאון וחרדה ממשפחות שונות, ובעיקר ממשפחת מעכבי הספיגה מחדש של כימיקל הסרוטונין במוח (SSRI), לרבות פרוזק, סרוקסט, רסיטל וציפרלקס.

 

אולם למרות שמדובר במשפחת תרופות נרחבת, יעילותו של הטיפול התרופתי לחולי פוסט טראומה עומדת כיום לפי מחקרים על כ-60% מהחולים בלבד, ורק עד כ-30% מגיעים לריפוי מוחלט בעזרת תרופות. נתונים עגומים אלה היוו בסיס למחקר ישראלי שניסה לבחון הרכב תרופתי חדש לטיפול בפוסט טראומה, בניסיון לשפר את אחוזי ההצלחה של הטיפול - טיפול המבוסס על שילוב תרופות פסיכיאטריות.

 

שילוב מספר משפחות של תרופות כבר נמצא יעיל במחקרים למצבים נפשיים מורכבים הכוללים אבחנה במספר מצוקות נפשיות במקביל, למשל דיכאון יחד עם התמכרות לסמים.

 

במחקר שנערך בבית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה והמרכז הרפואי העמק בעפולה נבחן שילוב תרופתי של מתילפנידאט - החומר הפעיל בתרופות ריטלין וקונצרטה, יחד עם אחד מנוגדי הדיכאון המשמשים כיום בטיפול המסורתי - התרופה פלואוקסטין (המשווקת בישראל בין השאר כפרוזק, פריזמה או פלוטין) או דסיפרמין (המשווקת בארץ בין השאר כדפרקסן). הטיפול נבחן במודל של עכברים שגודלו בתנאי פוסט טראומה, לאחר שנחשפו לשוק חשמלי המדמה אירוע טראומטי.

 

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Translational Psychiatry, נמצא כי ביחס לטיפול בתרופות לדיכאון בלבד, כעבור חודש מהחשיפה לאירוע הטראומטי הובילה הוספת ריטלין לשיפור גבוה יותר באופן משמעותי בשלושה תסמינים מרכזיים המאפיינים פוסט טראומה הניתנים להבחנה גם בעכברים: חוויה מחדש של הטראומה (re-experiencing), הימנעות ממקור הטראומה (avoidance) ועוררות יתר (hyper arousal). כמו כן, לאחר חשיפת העכברים ללחץ, שילוב של תרופות נגד דיכאון וריטלין הוביל לירידה גדולה יותר ברמות הציטוקינים, בהשוואה לתרופות נגד דיכאון בלבד - ממצא המעיד על יעילות השילוב התרופתי בטיפול בתסמיני לחץ.

 

שילוב הריטלין גם הוביל לירידה גדולה יותר ברמות רכיבים מסוג אינטרלוקין של המערכת החיסונית בנוזל הדם - IL-1β ו-IL-6 אצל העכברים - ממצא המעיד על יעילות הטיפול כנגד תגובה דלקתית של הגוף המתלווה לעתים לפוסט טראומה. עבודה קודמת שתומכת בממצאים והתפרסמה בדצמבר 2010 רמזה על קשר בין מחלות דלקתיות של המעי לבין פוסט טראומה.

 

פוסט טראומה והסחות דעת

 

במחקר הנוכחי השיפור המשמעותי ביותר נצפה בשילוב של ריטלין עם תרופת הדסיפרמין. החוקרים מסכמים כי הממצאים רומזים על האפשרות כי שילוב זה יוביל לתועלת רבה יותר של הטיפול בתרופות בקרב נפגעי פוסט טראומה.

 

ליתרון שזוהה במחקר בשילוב ריטלין בטיפול התרופתי המקובל לפוסט טראומה יש מספר הסברים אפשריים, ובראשם קשר אפשרי בין תסמיני הפרעות קשב וריכוז לתסמיני פוסט טראומה. החוקרים מציינים כי נפגעי פוסט טראומה לעתים קרובות ניתנים בקלות להסחות דעת וסובלים מקשיים בריכוז, וכן קיימים מספר דיווחים בספרות הרפואית על אבחנה משולבת בפוסט טראומה והפרעות קשב וריכוז, לרבות מחקר אמריקאי שהתפרסם באוגוסט 2012 בכתב העת comprehensive Psychiatry וזיהה במדגם של 222 חיילים מהחזית מצבא ארה"ב כי 54.5% פיתחו פוסט טראומה בעקבות חשיפה לאירועים טראומטיים בשדה הקרב ו-11.5% מתוכם אובחנו גם עם תסמיני הפרעת קשב וריכוז.

 

בנוסף, מבחינה ביולוגית עבודות קודמות רומזות על מסלולים דומים במוח המאפיינים הפרעות נפשיות מסוג פוסט טראומה וקשב וריכוז, לרבות קשר אפשרי בין כשל בפעילותם של מוליכים עצביים במוח מסוג דופמין ונוראפינפרין לבין תסמונת פוסט טראומה, בעוד שריטלין ידוע כתרופה החוסמת את פעילותם של מוליכים אלה. ממצאי המחקר הנוכחי גם מחזקים עבודות קודמות שזיהו תכונות אנטי דלקתיות בתרופות נוגדות דיכאון, כמו גם לתרופות להפרעות קשב וריכוז.

 

 

Translational Psychiatry: doi:10.1038/tp.2014.82

שרון-76
12/12/14 2:22

אני לא מבינה, אולי מישהו יסביר לי, את הסימום ההמוני הזה? יש פה נטייה באתר להראות ולהרבות בתרופות אחת על אחת במקום לבדוק שוש=רשי בעיה. האם אני טועה? מדוע פוסט טראומתי צצריך ריטלין? וודאי שיהיו לו הסחות הרי עבר טראומה, לא?

אני פוסט טראומתית ונכון יש לי הסחות, האם לא מחטב כי אנשי המקצוע ילמדו אותי איך להתמודד איתן בלי לסמם את עצמי?

האם מישהו יואיל בטובו להסביר לי למה על כל כדור צריך עוד כדור ועליו עוד כדור? מדוע אין יחס לבעיה ורק לאפקטים שלה וכך גדלות רשימות התרופות?

מדוע? באמת אשמח להתייחסות כנה. אם זה כותב המאמר אז בכלל.

עכברים? האם אנחנו עכברים? האם אפשר דת מה שעבד לעכשבר גם יעבוד לאדם בעל מורכבות רגשית פיזית נפשית מוחית?

במקרה כזה הכותרת עושה לי אנטיגוניזם מוחלט לקרוא את הכתבה ויש פה המון כתבות כאלה באתר. זה ממש נהיה מטרד עבורי

מיום ליום אני אומרת לעצמי: שרון, למה לך להכנס לאתר בכלל? לא רוצה לא צריך! נכון? אבל לא יש המוני אנשים סובלים כמוני ושאין להם הרבה כוחות להתאמצ ולהבין שאולי מישהו מנסה לסמם אותם במקום לטפל? לכן אני ממשיכה להכנס לכאן, אבל בקרוב בטח תתישו אותי....