מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותשדרוג ה- MRI ישפר את האבחנה והטיפול

שדרוג ה- MRI ישפר את האבחנה והטיפול

כנס של רדיולוגים אירופאים עסק בתפקיד ה- MRI לאבחנה ומעקב אחר הטרשת הנפוצה. ממצאי הכנס הציגו את יתרונות ה- MRI, אך בעיקר קראו להתחיל ולהשתמש בטכניקות מתקדמות יותר, כי לטענתם הדמיית ה- MRI מראה לנו חלק קטן בלבד מהשפעותיה של הטרשת הנפוצה.


סריקת ה- MRI חיונית לאבחנה של טרשת נפוצה, מחלה הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. כ- 90% מן האבחנות של טרשת נפוצה מתבססות כעת על ממצאי ה- MRI, זאת בזכות הרגישות הגבוהה של המכשיר לסימנים של דלקתיות ופגיעה במיאלין.


מספר מחקרים הראו שאבחון מוקדם יכול להשפיע על האפקטיביות של הטיפול התרופתי. לכן הכרות מעמיקה וניסיון באסטרטגיות האבחון הן קריטיות. כיום מנסים גם לזהות סימנים בתוצאות ההדמיה היכולים להעיד על יעילות הטיפול התרופתי, עוד טרם, מסקנות אלו יכולות להיקבע באמצעות הממצאים הקליניים.


"מתוך ניסיוני בשטח, הדבר החשוב ביותר הוא ההכרות עם הקריטריונים לאבחון", כך אמר ד"ר אלכס רובירה, ראש מחלקת ה- MRI בבית החולים האוניברסיטאי בברצלונה. "ברוב מדינות אירופה, הקריטריון הנדרש להתחלת הטיפול לטרשת נפוצה הוא לבסס את האבחנה, זאת ניתן לעשות רק באמצעות ה- MRI. בכדי להימנע מאבחנה שגויה, עלינו להכיר את המאפיינים הטיפוסיים של מחלה זו וכיצד להתאים אליהם את ההדמייה".


הדמייה המובילה לאבחנה של טרשת נפוצה מבוססת על סריקת MRI שגרתית. ממצאים הנקראים T2 מצביעים לרדיולוג על נוכחות נגעים, שישנו תהליך דלקתי, פגיעה במיאלין, gliosis (התגובה של המוח לנזק), פגיעה באקסון ואפילו רה-מיאלנזיציה (חידוש המיאלין). מידע זה משמש את הרדיולוג להערכת הנזק הכולל בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה. ממצאים הנקראים T1 משמשים לזיהוי נגעים שפעילים כרגע, בזמן הבדיקה.


אבחנה מוצקה לרוב אינה מתקבלת, אלא לאחר שנמצאו ממצאים קליניים המצביעים על פגיעה במערכת העצבים המרכזית לאחר תחילתם של הסימפטומים הראשוניים. זה יכול לקחת מספר שנים עד שמשיגים קריטריון זה. MRI חוזר, מן הצד השני, יכול לזהות נגעים חדשים "שקטים" ובכך לזרז את הליך האבחנה. או לחילופין, וחשוב בדיוק באותה מידה, ה- MRI החוזר יכול לשלול טרשת נפוצה ולהצביע על סיבה אחרת לסימפטומים של המטופל.


לאחר שהתבצעה האבחנה של טרשת נפוצה, הערך של בדיקת ה- MRI למטופלים עם טרשת נפוצה מתערער. הרדיולוגים רוצים להשתמש ב- MRI בכדי לעקוב אחר התקדמות המחלה, ואולי אפילו לחזות תקופות של הפוגה או החמרה, אבל קשה בינתיים לחזות תוצאות טיפוליות או מהלך מחלה באמצעות ממצאי ה- MRI הקונבנציונאלים בלבד. מה שרואים בסריקת ה- MRI, לא בהכרח מייצג או מעיד על מצבו של המטופל.


הסיבה העיקרית לפרדוקס הקליני-רדיולוגי נובע מהמורכבות של הטרשת הנפוצה. מספר גורמים משפיעים על חומרת המחלה, ולא כל המידע הרלוונטי ניתן לצפייה בסריקת ה- MRI בלבד. סריקת ה- MRI הקונבנציואנלית יכולה לזהות נגעים של טרשת נפוצה, אבל הם מעניקים מידע דל לגבי השינויים שמתרחשים בתוך הנגעים הללו או רמת הפגיעה ברקמות המוח שנראות "כביכול נורמאליות". יש צורך בשיטות הדמייה נוספות מתוחכמות ויקרות יותר בכדי לקבל את התמונה המלאה כמו: MR spectroscopy (MRS), diffusion tensor imaging (DTI), and functional MRI (fMRI.


"הטרשת הנפוצה אינה רק תהליך דלקתי מוקדי המביא לפגיעה במיאלין, כפי שנהגנו בעבר לחשוב. ישנם תהליכים רבים נוספים שמתרחשים במחלה זו", כך אמר פרופ' מסימו פיליפי, מנהל מחלקת ההדמייה באוניברסיטת סאן רפאלו במילאן. "הטרשת הנפוצה היא חידה מורכבת שעדיין לא הצלחנו לפצח לגמרי.


החוקרים קוראים להשתמש בטכניקות הדמיה מתקדמות ומתוחכמות יותר בכדי לשפר את ההבנה המחקרית ואת הטיפול באנשים עם טרשת נפוצה.

 


מתוך ה- THE MULTIPLE SCLEROSIS RESOURCE

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.