מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותשיקום נשימתי לאחר פגיעה בחוט השדרה

שיקום נשימתי לאחר פגיעה בחוט השדרה

מדענים הצליחו לשחזר תפקוד נשימתי במכרסם עם פגיעה בחוט השדרה בעזרת אנזימים ושתל עצבי


שתל עצבי מצליח לשחזר תפקוד נשימתי (צילום :Shutterstock)
שתל עצבי מצליח לשחזר תפקוד נשימתי (צילום :Shutterstock)

 

צוות החוקרים מאוניברסיטת קייס ווסטרן הצליח לגשר מחדש חיבור עצבי אל הסרעפת לאחר פגיעה בחוט השדרה. הישג זה הצליח להחזיר יותר מ- 80% מהתפקוד הנשימתי במכרסם שעבר פגיעה בחוט השדרה. המדענים, שפרי עבודתם פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי Nature, אומרים כי נדרשת בדיקה יותר מעמיקה, אבל התקווה היא שהטכניקה שלהם במהרה תיכנס לניסויים קליניים בבני האדם.

 

חלק מהחולים עם פגיעה בחוט השדרה סובלים מחולשה או שיתוק מלא של שרירי הנשימה ואינם מסוגלים לנשום בכוחות עצמם. פגיעה בחלק העליון של חוט השדרה, באזור הצוואר, יכולה להפריע לתיפקוד הסרעפת - שכבה של שרירים המעורבים בנשימה.

 

שיקום נשימה הוא משאלת על של אנשים עם פגיעות גבוהות בחוט השדרה כיוון שזיהומים בדרכי הנשימה, אשר תוקפים דרך מכשירים תומכי הנשימה בעזרתם הם נושמים, הינם קטלניים ביותר.

 

שימוש בשתלים בגוף האדם הוא לא דבר חדש. מנתחים הצליחו לשקם את תפקוד העצבים ההיקפיים בידיים או רגליים בזכות השתלת עצב הסיאטיק, אך היו מעטים עד היום שהצליחו לעשות זאת בחוט השדרה. לפני כמעט 20 שנה, מצא פרופ' ג'רי סילבר, החוקר הראשי במחקר, כי לאחר פציעה בחוט השדרה ישנו רכיב מבני סחוסי, הנקרא כונדרואיטין סולפט פרוטאוגיקן, והוא מעורב בהצטלקות שמונעת התחדשות האקסונים (סיבי עצב) וחיבור מחדש. בנוסף, פרופ' סליבר ידע כי חיידק בשם פרוטאוס וולגריס (proteus vulgarus) מייצר אנזים הנקרא Chondroitinase ABC. אנזים זה  יכול לשבור מבנים כאלה ולאפשר לאקסונים לגדול מחדש.

 

במחקר הנוכחי, החוקרים השתמשו במקטע של עצבים היקפיים כדי לגשר בפגיעה צווארית בחוט השדרה אשר הובילה לשיתוק חצי סרעפת. החוקרים השתמשו בשתל של עצבים היקפיים כדי להקים גשר על פני הצלקת, באותו זמן הם הזריקו אנזים - Chondoitinase ABC, אשר תקף את המולקולות המעכבות.

 

שלושה חודשים לאחר הניתוח, בדיקה להקלטה פעילות השריר והעצב הראתה כי יותר מ- 80% מתפקוד הנשימה שוחזר. פונקציית הנשימה נשמרה באותן הרמות גם שישה חודשים לאחר הטיפול.

 

צוות החוקרים כבר החל בעבודתו לשיקום תיפקוד השלפוחית לאחר הפגיעה בחוט השדרה. פרופ' סילבר אינו בטוח אם לטכניקה יהיה שימוש לפעולה מורכבת יותר כמו הליכה, אבל לדבריו, בשחזור הנשימה או שלפוחית השתן, הבדיקות עד כה מצביעות על כך שההליך פועל היטב.

 

Restoring breathing after spinal cord injury

 

 

 

Nature 475, 196–200 (14 July 2011) doi:10.1038/nature10199

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן