מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתרופה פשוטה לאלרגיה משקמת את המוח

תרופה פשוטה לאלרגיה משקמת את המוח

ממצאים חדשים: תרופה ותיקה וזולה לאלרגיה מעודדת את שיקום המיאלין במערכת העצבים המרכזית באנשים עם טרשת נפוצה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

באנשים עם טרשת נפוצה המערכת החיסונית של הגוף פוגעת במיאלין במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה. המיאלין מרכיב את השכבה השומנית שעוטפת את תאי העצב, מבודדת ומגנה עליהם, בדומה לפלסטיק שעוטף חוטי חשמל. הטיפולים הקיימים לטרשת נפוצה ברובם רק מווסתים את המערכת החיסונית ומצמצמים את הפגיעה במיאלין. אך במקביל לצורך בצמצום הפגיעה במיאלין במטרה להאט או לעצור את התקדמות המחלה, קיים גם הצורך בטיפול שיעזור לשקם מיאלין שכבר נהרס וכך לתקן נזקים נוירולוגים שנגרמו בעקבות המחלה.

 

בשנה שעברה דיווחנו ב'כמוני' כי התקדמות מעודדת התרחשה בתחום זה, דווקא עם טיפול ישן, זול ומוכר, הזמין ללא מרשם רופא - קלמסטין (Clemastine), תרופה מסוג אנטיהיסטמין המשמשת נגד תגובות אלרגיות.

 

קלמסטין זוהתה כגורם פוטנציאלי לתיקון המיאלין בזכות תוכנית מיוחדת שפיתחו מדענים מאוניברסיטת קליפורניה, במסגרתה הם בחנו במעבדה את ההשפעה של כ-1,000 תרופות על ייצור מיאלין – כולן תרופות שכבר אושרו על ידי הרשויות ומשמשות לטיפול במצבים אחרים.

 

לאחר שנצפה כי התרופה לאלרגיה משקמת את המיאלין, החוקרים החלו לבחון את השפעתה באנשים עם טרשת נפוצה. כעת מתפרסמים הממצאים הסופיים של המחקר הקליני (שלב 2), לפיהם התרופה מעוררת את תיקון המיאלין.

 

במחקר נבדקו 50 אנשים עם טרשת נפוצה שסבלו מפגיעה כרונית בעצב הראייה. מחצית מהנבדקים היו עם 5 עד 15 שנות מחלה ומחציתם חיו עם המחלה פחות מחמש שנים. במשך 90 הימים הראשונים 25 מהנבדקים קיבלו כדורי קלמסטין במינון גבוה (5.36 מ"ג) ו-25 האחרים קיבלו פלצבו (טיפול דמה) פעמיים ביום. לאחר מכן הקבוצות התהפכו – ובמשך 60 ימים אלו שקיבלו קלמסטין עברו לפלצבו ולהפך.

 

לפני ואחרי הטיפול נערכו לנבדקים בדיקות פוטנציאלים מעוררים (VEP) של עצב הראייה. הבדיקה מודדת את מעבר הזרם החשמלי לאורך עצב הראייה – מהעין עד האונה האוקסיפיטלית (האחורית) במוח, בתגובה לגירוי. בדיקת הפוטנציאלים המעוררים משמשת גם לאבחון המחלה וגם למעקב אחר התקדמותה, כאשר עיכוב בהולכת הזרם החשמלי מהווה סימן לפגיעה במיאלין. מחקרים הראו כי אקסון עם מיאלין שלם מעביר מסרים חשמליים במהירות הגבוהה פי 70-100 ממהירות ההולכה באקסון עם מיאלין פגוע. החוקרים בחנו אם זמן התגובה של העין התקצר בעקבות הטיפול, מה שמצביע על שיפור בהולכה החשמלית לאורך עצב הראייה כתוצאה משיקום של המיאלין.

 

לפי ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת The Lancet, העיכוב בהולכה החשמלית לאורך עצב הראייה הופחת ב-1.7 מילישניות בעקבות הטיפול בקלמסטין, תוצאה שנמצאה מובהקת מבחינה סטטיסטית. היו רמזים גם לכך שראיית הנבדקים השתפרה, אך תוצאות אלו לא נמצאו מובהקות בבחינה הסטטיסטית.

 

במהלך תקופת המחקר לא היו דיווחים על תופעות לוואי חמורות, אך הנבדקים שקיבלו קלמסטין דיווחו על החמרה מתונה בתחושת העייפות – תופעת לוואי שכיחה לתרופות אנטי-היסטמניות. 

 

הממצאים מעודדים, אך מדובר במחקר קטן וראשוני ומוקדם מדי לומר בוודאות כי קלמסטין אכן תסייע לשקם מיאלין באופן שיוביל לשיפור משמעותי בתסמינים ובתפקודים שנפגעו בעקבות טרשת נפוצה. כעת החוקרים מתכננים מחקרים נוספים כדי להעריך את היעילות והבטיחות של השימוש בקלמסטין באנשים עם טרשת נפוצה ובמקביל ימשיכו לחפש רכיבים נוספים שיגבירו את ייצור המיאלין בגוף וישקמו פגיעות שנוצרו בעקבות טרשת נפוצה.

 

 

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32346-2/fulltext?elsca1=tlxpr