מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמתן טיסברי במרווחים גדולים יותר מפחית סיכון ל-PML

מתן טיסברי במרווחים גדולים יותר מפחית סיכון ל-PML

מחקר: הגדלת מרווח הזמן בין עירויים של התרופה לטרשת נפוצה עשויה להגן מפני תופעת לוואי מסוכנת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התרופה לטרשת נפוצה טיסברי ידועה כתרופה בעלת יעילות גבוהה בדיכוי פעילות המחלה, אך היא נושאת עמה סיכון לתופעת לוואי נדירה ומסוכנת המכונה PML - דלקת מוח העלולה לגרום לנכות קשה ולמוות.

 

ממצאים ראשוניים ממחקר חדש שהוצגו בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה שנערך באפריל, הראו כי מתן עירויים של התרופה במרווחים של עד 9 שבועות (החל מ-5 שבועות עד 8 שבועות ו-5 ימים) במקום 4 שבועות מפחית את הסיכון ל-PML, בלי לפגוע ביעילות הטיפול בהפחתת כמות ההתקפים והנגעים החדשים, בהשוואה למתן של התרופה במרווחים הרגילים.

 

במסגרת המחקר 886 מטופלים בעשרה מרכזי טרשת נפוצה ברחבי העולם טופלו במינונים באינטרוולים גדולים יותר של טיסברי וקבוצת ביקורת של 1,078 מטופלים קיבלה את התרופה במרווחים הסטנדרטיים. בתחילת המחקר לא היה הבדל בין הקבוצות בשיעור ההתקפים השנתי או כמות הנגעים במוח.

 

סיכון מופחת ל-PML

 

PML עלולה להוביל לפגיעה קטלנית במוח ולפגיעות נוירולוגיות כגון דמנציה, עיוורון, שיתוק והתקפים. התופעה נגרמת בעקבות חדירה של וירוס ה-JC למוח. וירוס ה-JC באופן רגיל נמצא תחת שליטה על-ידי מערכת החיסון של הגוף ואינו גורם לנזק, אבל כאשר קיימת פגיעה במערכת החיסונית, כמו ירידה במספר תאי הדם הלבנים - אם בגלל מחלה או בגלל טיפול תרופתי - נפגמת יכולת הגוף להילחם בווירוס ואז ייתכן שהזיהום יוביל לפעילות דלקתית והרס ברקמות המוח.

 

זמן קצר לאחר אישורה של טיסברי על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לפני יותר מעשר שנים, דווח על מספר מקרים של PML בקרב המטופלים בתרופה. התרופה הוסרה מהמדפים והוחזרה לשוק לאחר שהותאמה תוכנית בטיחותית מיוחדת להפחתת הסיכון ל-PML.

 

במחקר הנוכחי, 59% מהנבדקים בקבוצה שקיבלה את הטיסברי במרווחים גדולים יותר היו נשאים של וירוס ה-JC, אך בינתיים אף אחד בקבוצה זו לא פיתח PML. לעומת זאת, בקבוצה שקיבלה את התרופה במרווחים הסטנדרטיים 41% מהנבדקים נשאו את וירוס ה-JC, מתוכם עד כה שניים כבר פיתחו את תופעת הלוואי המסוכנת.

 

יש לציין כי המחקר טרם הסתיים. החוקרת הראשית, ד"ר לאנה זהוביץ-ריירסון, מדגישה כי הממצא לפיו השכיחות של ה-PML בקבוצה שקיבלה את התרופה באינטרוולים גדולים יותר עומדת על אפס – אינו מובהק מבחינה סטטיסטית. היא מסבירה כי רק כאשר הקבוצה שקיבלה טיסברי במרווחים מוארכים תגיע ל-1,248 שנות טיפול בתרופה ועדיין לא יהיו מקרים של PML - ניתן יהיה להכריז כי הגרסה החדשה של מתן התרופה מגנה מפני התפתחות PML.

 

ההנחה מאחורי המחקר היא שהפחתת תדירות הטיסברי תוביל את כמות החומר הפעיל בגוף לרמה כזו אשר עדיין תמנע מתאי T של מערכת החיסון מלחדור אל מערכת העצבים המרכזית - כך שתאפשר הגנה מפני פעילות המחלה, אבל תהיה מתירנית דיה כדי לאפשר לתאי מערכת החיסון להילחם בווירוס ה-JC – כך שתתאפשר גם הגנה מפני ה-PML.

 

בראיון לאתר MedPage Today ד"ר בריאן ווינשנקר מה-Mayo Clinic, אשר אינו מעורב במחקר, אמר כי גישה זו, של הארכת האינטרוולים בין עירויי הטיסברי, ראויה לבדיקה ממושכת, אך מזהיר מפני אימוץ הגישה לפני שנבחנה כראוי לאורך זמן. "מספיק שמטופל אחד מקבוצת הניסוי יפתח PML ואז נשללת ההנחה שהטיפול המרווח מפחית את הסיכון" הוא מבהיר.

 

המחקר צפוי להימשך ולבחון גם את השפעת מתן התרופה במרווחים גדולים על התקדמות הפגיעה הנוירולוגית. רק במידה ואכן לאורך זמן ממושך ימצא שהארכת המרווחים בין העירויים מונעת או מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון ל-PML ללא פגיעה ביעילות הטיפול, תאומץ הגישה החדשה גם על-ידי הנוירולוגים במרפאות ובתי החולים.

 

 

איך לבחור תרופה לטרשת נפוצה?

 

AAN 2015: Safety and Efficacy of Extended Dose Natalizumab in Multiple Sclerosis: An Ongoing Multicenter Study

 

בארי
03/05/15 20:30

תודה רבה

ערן-ברקוביץ
03/05/15 20:27

בינתיים לא. אבל אם המשך הניסוי יצליח ובאמת כל האנשים בניסוי עם jcv חיובי (וכמובן שלילי) לא יפתחו PML, אז אני מאמין שהקהילה המדעית תקבל את התוצאות ותסכים שהארכת המרווחים בין עירויי הטייסברי מגנה מפני תופעת הלוואי המסוכנת (ה- PML). הנוירולוגים בישראל כמעט תמיד גם מיעצים שותפים וגם מקבלים את מסקנותיהם של ארגוני הבריאות והוועדות המדעיות, כך שברגע שיוסכם שהשינוי בטוח ויעיל, גם בישראל יקבלו ויישמו את המסקנות. אני מאמין שתוך שנה נדע, וכמובן נמשיך ונדווח ב"כמוני" על כל עדכון.

בארי
03/05/15 16:40

שלום,

האם זה אומר שאני, בתור JCV חיובי, יכול לבקש מהרופא שלי להחזיר אותי חזרה לטיסברי?

(הורידו אותי מטיסברי ברגע שהפכתי ל-JCV חיובי)