סוכרת סוג 2 היא אחת המחלות הכרוניות המושפעות ביותר על ידי אורחות חיינו, ומזוהה במיוחד עם הרגלי חיים במדינות המערב המלווים בהעדר פעילות גופנית ובתזונה עתירת סוכרים ושומנים.
מחקרים רבים מצביעים על האפשרות למנוע סוכרת על ידי שיפור בתזונה והקפדה על פעילות גופנית נאותה, ובשנים האחרונות משקיעים ממשלות וגופי בריאות רבים כספים בפיתוח תכניות לאומיות לקידום בריאות האוכלוסייה, בין השאר בשאיפה למנוע את הגידול במספר חולי הסוכרת. גם בישראל פועלות שתי תכניות לפחות המקדמות בין השאר יעד לצמצום התחלואה בסוכרת: התכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים 'אפשריבריא' של משרדי הבריאות, החינוך, התרבות והספורט והפורום הישראלי לאורח חיים בריא מטעם המועצה הלאומית לסוכרת המייעצת להנהלת משרד הבריאות.
5 כללים למניעת סוכרת
באחת העבודות המכוננות בתחום, מחקר למניעת סוכרת בפינלנד (DPS Study) הצליח להוכיח בשנת 2003 כיצד ניתן למנוע התפתחות סוכרת בקרב אנשים עם רמות סוכר חריגות בדם, ולהוביל לירידה במשקלם על ידי התאמת תזונה בריאה ועידוד לפעילות גופנית סדירה.
מחקר אמריקאי נרחב שעקב אחר 207,479 אמריקאים בגילי 50 עד 71, ובוצע במסגרת המכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב (NHLBI) המהווה חלק מהמכון הלאומי לבריאות, העלה בספטמבר 2011 חמישה כללים מקדמי אורח חיים בריא המאפשרים למנוע סוכרת סוג 2:
1. תזונה בריאה
2. שמירה על מידות גוף אופטימאליות
3. פעילות גופנית סדירה
4. הפסקת עישון
5. הגבלת אלכוהול לכוס אחת ביום לנשים ושתי כוסות ליום לגברים.
במעקב שנמשך 11 שנים התברר כי ככל ששמרו הנבדקים על יותר כללים, כך גדלו סיכוייהם למנוע סוכרת. אלו שהקפידו על כל חמשת ההמלצות הפחיתו ב-72% את הסיכון לסוכרת בקרב גברים וב-84% בקרב נשים.
אם אובחנתם כיום עם מצב טרום סוכרתי או עם סוכרת סוג 2 המתבטאת בחריגה מתונה ביותר של רמות הסוכר בדם, שלב הטיפול הראשון במחלה צפוי לכלול בעיקר המלצות לשינוי אורח החיים, בניסיון להתגבר על המצב ללא צורך בתרופות. בהמשך, גם חולים המטופלים בתרופות נדרשים לשמור על אורח חיים בריא ופעיל במטרה לעכב את הידרדרות המחלה והצורך לעבור לטיפול באינסולין, וגם למטופלים באינסולין מומלץ להקפיד על תזונה בריאה וכושר בניסיון למנוע התפתחות סיבוכים בכלי דם הקשורים למחלה.
תזונה לאנשים עם סוכרת
קשר ידוע שהוכח באינספור מחקרים רפואיים קיים בין עודף משקל והשמנת יתר לבין התפתחות סוכרת סוג 2. לפי ממצאים שרוכזו במכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) ממחקר לאומי שנערך ב-25 מרכזים רפואיים (DPP Study), שינוי באורח החיים המלווה בהורדה של 6.8 ק"ג במשקל מוביל לירידה של 58% בסיכון לסוכרת ובקרב מבוגרים בגילי 60 ומעלה אף לירידה של 71% בסיכון לסוכרת.
יעוץ תזונאי
אחת ההמלצות המרכזיות לחולי סוכרת, שאומצה על ידי האגודה האמריקאית לסוכרת (American Diabetes Association), היא לפנות לייעוץ תזונתי אישי, להתאמה אישית של תפריט יומי, בהתאם למידות הגוף, להרגלי התזונה ולתרבות שממנה מגיע כל חולה.
סל הבריאות הממלכתי בישראל מאפשר לחולי סוכרת 14 מפגשים בשנה אצל דיאטנית, בהשתתפות עצמית של 24 ש"ח לרבעון, נכון לאוגוסט 2014. עם זאת, במחקר ישראלי שנערך על ידי צוות בראשות ד"ר רונית אנדוולט, מנהלת התזונה בקופת חולים כללית, וד"ר אנטוני היימן, יו"ר ועדת ההתמחות בקופה וראש החוג לרפואת משפחה באוניברסיטת תל אביב, והתפרסם במאי 2013 בכתב העת Diabetes Research and Clinical Practice, מדווח כי בקרב 90,900 חולי סוכרת ישראלים בוגרים שנכללו במדגם, רק 25.8% קיבלו ייעוץ תזונתי קבוע אצל דיאטנית, והרוב לא ביקרו אצל דיאטן/תזונאי במשך שנתיים לפחות - גברים (75.9%) יותר מנשים (72.4%) לא פנו לייעוץ. על ייעוץ תזונתי הקפידו חולי סוכרת צעירים בגילי 44-18 (29.5% מהגברים ו-36.2% מהנשים) יותר מאשר חולים מבוגרים מעל גיל 75 (19.1% מהגברים ו-15.8% מהנשים). עוד נמצא כי דווקא חולי סוכרת במצב סוציואקונומי נמוך ניצלו פחות את הזכאות לביקורים אצל דיאטנית (פחות מ-20%) בהשוואה לחולים במצב סוציואקונומי גבוה (30%).
אינדקס גליקמי
אחד המדדים החיוניים בהקפדה על תזונה בריאה בקרב חולי סוכרת הוא האינדקס הגליקמי (GI, Glycemic Index), שהמודעות אליו עולה בשנים האחרונות. מדובר במדד הקובע מהי השפעתו של מזון המכיל פחמימות על רמות הסוכר בדם, בהשוואה לפריט מזון מוגדר המקבל את הערך 100 יחידות - לרוב גלוקוז טהור או לחם לבן.
המדד שפותח עוד בשנת 1981 נחשב לכלי יעיל בשמירה על תזונה בריאה בקרב סוכרתיים, כשההמלצה היא לצרוך בעיקר מזונות שבהם המדד נמוך- עד 55 יחידות, כשמשווים לגלוקוז טהור המקבל ערך 100 יחידות. כך, למשל, בקבוצת הדגנים נקבע לאורז לבן אינדקס גליקמי של 90 יחידות (גבוה), לאורז חום אינדקס של 55 (בינוני), ואילו אינדקס נמוך נקבע לגריסים (50 יחידות), בורגול (48 יחידות) ושיפון (34 יחידות). אינדקס גליקמי נמוך נקבע גם למוצרי חלב, ואפילו לשוקו (34 יחידות), קטניות כגון עדשים (29 יחידות) ואפונה ירוקה (48 יחידות) ופסטות כגון ספגטי (41 יחידות) ופטוצ'יני (32 יחידות), לפירות כמו אגס (38 יחידות), שזיף (39 יחידות) וענבים (46 יחידות) ולמוצרי בשר כגון נקניקיות (28 יחידות), אולם ערך ברמה בינונית עד גבוהה נמדד בעוגות (65 יחידות בממוצע), פיצות (60 יחידות), חטיף שוקולד (64 יחידות) וקולה (77 יחידות).
לאורז לבן אינדקס גליקמי גבוה שעומד על 90 יחידות. לאורז חום אינדקס של 55 יחידות (צילום: Shutterstock)
לצד האינדקס הגליקמי קיים מדד נוסף שפותח בעיקר עבור סוכרתיים - העומס הגליקמי (GL, Glycemic Load) המכפיל את האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות הקיימות במזון, כדי לקבוע עד כמה יגרום המזון לעליה ברמות הסוכר בדם, בהשוואה להשפעה בדם בצריכה של גרם אחד של גלוקוז.
על המזונות המפתיעים שמקפיצים או מפחיתים את רמות הסוכר בדם
בקהילה הרפואית, השימוש באינדקס הגליקמי לבחירת התפריט עבור חולי סוכרת מומלץ, אם כי מלווה בביקורתיות מסוימת, עקב העדר מחקרים תומכים רבים ומאחר והתזונה לרוב משלבת מספר רכיבים ומקשה על חישוב יעיל של האינדקס הגליקמי לשילוב שנבחר בכל ארוחה.
המלצות תזונתיות מוכחות
במאמר שהתפרסם בינואר 2011 בכתב העת Diabetes care, העניק איגוד הסוכרת האמריקאי דירוג B לאינדקס הגליקמי ככלי יעיל בשיפור התזונה של סוכרתיים, באופן המצביע על תמיכה מדעית למדד, אך כזו שאיננה נרחבת. לעומת זאת, באותו המאמר דורגו המלצות תזונתיות נוספות לסוכרתיים בדרגה A, דרגה המצביעה על תמיכה מדעית חד משמעית:
- ספירת כמות הפחמימות במזונות ובחירת מזונות עם פחמימות מורכבות (קמח מלא).
- הגבלת השומן הרווי ל-7% מסך הקלוריות ליום.
- צמצום צריכת המזונות המכילים שומן טראנס - כדי להוריד את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלות את רמות הכולסטרול הטוב (HDL).
- נקבע כי לא מומלצת צריכה קבועה של תוספי תזונה מסוג ויטמין C, ויטמין E ובטא קרוטן בגלל חשש מסיכון בטווח הארוך.
באופן מסורתי, לאורך השנים המליץ איגוד הסוכרת האמריקאי לחולי סוכרת סוג 2 על דיאטה דלת שומנים, המורכבת ברובה (45% עד 50%) מפחמימות, ובייחוד מפחמימות מורכבות.
ברוח דומה, המרכז הלאומי לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) ממליץ לחולי סוכרת על :
- הפחתת כמויות השומן והגבלת המזון המכיל שומן רווי ושומן טראנס, כמו בשר המכיל שומן, מזון מטוגן, מוצרי חלב רוויי שומן, עוגיות וממתקים, רטבים מוכנים לסלט ומרגרינה.
- העשרת התפריט בדגני בוקר המכילים 100% חיטה מלאה, דגנים מלאים, לחמים ומאפים מחיטה מלאה.
- העשרת התזונה היומית בפירות וירקות, לרבות טריים, קפואים ומיובשים, ובייחוד ירקות ירוקים (כגון ברוקולי ותרד), ירקות כתומים (כמו בטטה וגזר), שעועית ואפונה.
- צמצום מזונות המכילים רמות גבוהות של סוכר כגון משקאות קלים ממותקים ותה/קפה המומתק בסוכר.
- הגבלת צריכת מזונות עם רמות גבוהות של מלח, כגון אבקות מרק, ירקות משומרים, חמוצים ובשר מעובד.
איזו דיאטה מומלצת לסוכרתיים?
נייר עמדה של איגוד הסוכרת האמריקאי שהתפרסם באוקטובר 2013 בכתב העת Diabetes care שם דגש על הרגלי תזונה יותר מאשר על דיאטה מסוימת, ונקבע בו כי אין המלצה חד משמעית לסוכרתיים להקפיד על דיאטה ספציפית, למשל דיאטה דלת שומנים, דיאטה דלת פחמימות, דיאטה ים תיכונית או דיאטת DASH למניעת יתר לחץ דם.
לעומת זאת מדגיש המסמך את הצורך להקפיד על הרגלי תזונה למניעת הידרדרות הסוכרת, לרבות הקפדה כללית על מזונות בריאים; יעוץ תזונתי אישי; קביעת משקל יעד ושמירה על תזונה שלא תוביל לחריגה במשקל מהיעד; והקפדה על רמות כולסטרול רע (LDL) בדם הנמוכות מ-100 יחידות ורמות כולסטרול טוב (HDL) הגבוהות מ-40 יחידות לגברים ו-50 יחידות לנשים. כמו כן, במטרה למנוע התקפי היפוגליקמיה (צניחת סוכר) העלולים להתפתח בקרב סוכרתיים, ממליצות ההנחיות לאכול בכל ארוחה רכיב פחמימתי אך עם זאת למתן את כמות הפחמימות בארוחות ולא לדלג על ארוחות.
מחקר שפורסם באפריל 2014 בכתב העת PLoS ONE והשווה בקרב 32 נבדקים בין דיאטה דלת פחמימות לדיאטה דלת שומנים בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 ומשקל עודף, העלתה כי דווקא דיאטה עשירה בשומנים ודלה בפחמימות (המציבה מגבלה של 20 עד 50 גרם פחמימות ליום במשך 10-7 ימים) הובילה כעבור שלושה חודשים לירידה גבוהה יותר בערכי ההמוגלובין המסוכרר (מדד המעיד על רמת הגלוקוז הממוצעת בדם בחודשים האחרונים) בקרב חולי הסוכרת, בהשוואה לדיאטה מסורתית דלת שומנים עם כמות פחמימות מתונה.
בין שלל הדיאטות המומלצות לחולי סוכרת, אחת המרכזיות היא דיאטה העשירה בסיבים ודלה בשומנים ובסוכר. ההמלצה הכללית קוראת לחולי סוכרת לצרוך לכל הפחות 20 גרם סיבים לכל 1,000 קלוריות. מחקרים רבים מחזקים את ההמלצה להעשיר את התזונה של סוכרתיים בסיבים למניעת סוכרת או לעיכוב התפתחותה. מחקר מצרפת שהתפרסם בינואר 2014 בכתב העת Cell שבוצע בעכברים, תאר את המנגנון נוגד הסוכרת הקיים בסיבים: נמצא כי דיאטה העשירה בסיבים שמקורם בעיקר בפירות וירקות מובילה לעלייה ברמות של אנזימים האחראים לעיכול גלוקוז במעי ובאופן זה לירידה ברמות הסוכר בדם ולמניעת השמנת יתר וסוכרת.
העיתון U.S.News נוהג לפרסם טבלת הדיאטות הטובות והיעילות ביותר, הנסמכת על דירוג של צוות מומחים. נכון לשנת 2014, הדיאטות הזוכות לדירוג הגבוה ביותר עבור חולי סוכרת הן דיאטת "לרדת בגדול" (Biggest Loser diet) ששמה דגש על מזון בריא עשיר בפחמימות מורכבות, פעילות גופנית, ארוחות סדירות ותזונה עשירה בפירות וירקות להשלמת הקלוריות - הזוכה לציון של 3.6 נקודות מתוך 5; דיאטת DASH שנחשבת ליעילה להורדת לחץ דם, העשירה בסיבים, חלבונים, סידן ואשלגן - הזוכה אף היא ל-3.6 נקודות; וחמש דיאטות הזוכות בציון של 3.5 נקודות: דיאטת Engine-2 העשירה בסיבים ודלה בשומן; ה'דיאטה הגמישה הצמחונית' (Flexitarian) העשירה בקטניות, אגוזים, טופו וביצים, פירות וירקות, פחמימות מלאות ומוצרי חלב; דיאטת 'מאיו קליניק' על שם המרכז הרפואי המוביל שבמינסוטה ארה"ב, המבוססת על פירמידת מזון ייחודית ששמה דגש בעיקר על פירות וירקות ופחמימות מלאות, מבלי הצורך לספור קלוריות; דיאטת אורניש (Ornish) שפותחה על ידי הקרדיולג ד"ר דין אורניש למניעת מחלות לב, הדלה בשומנים; והדיאטה הטבעונית (Vegan) השמה דגש על פירות, ירקות, דגנים וקטניות, ללא בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב ודבש. הדיאטה הים תיכונית, ששמה דגש על פירות, ירקות, שמן זית ומוצרי חלב ועל צמצום הבשר האדום, הסוכר והשומן הרווי - זוכה בדירוג של 3.4 נקודות.
מחקרים מצאו שהתזונה הים תיכונית יעילה להפחתת הסיכון לסוכרת ולהאטת התקדמות המחלה (צילום: Shutterstock)
שני מחקרים שפורסמו במהלך שנת 2014 מצאו כי התזונה הים תיכונית יעילה להפחתת הסיכון לסוכרת ולהאטת התקדמות המחלה במי שכבר אובחן. במחקר הראשון שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine, נמצא כי אפילו ללא ירידה במשקל, שינוי הרכב התזונה לתזונה ים תיכונית יעיל יותר ב-40% במניעת התפתחותה של סוכרת סוג 2, בהשוואה לדיאטה דלת שומן. המחקר הקליני-התערבותי נערך בקרב 3,541 נחקרים שהתחילו את המחקר ללא סוכרת סוג 2, והיו להם לפחות שלושה גורמי סיכון להתפתחות של מחלת לב.
המחקר השני, שממצאיו פורסמו בכתב העת Diabetes Care, הוא מחקר קליני מבוקר שעקב אחר מאובחנים חדשים בסוכרת במשך יותר מ-8 שנים ומצא כי תזונה ים תיכונית עשויה לעכב התקדמות של סוכרת טוב יותר מאשר דיאטה דלת שומן.
הקפדה על הרגלי תזונה נכונה חיונית עבור סוכרתיים, אם כי ממצאי סקרים שבחנו את הנושא מצאו כי במדינות רבות קיימת היענות חלקית בלבד להמלצות. מחקר מאיטליה, מאוניברסיטת פדריקו השני בנאפולי, קבע באפריל 2007 בכתב העת האירופי לתזונה קלינית, כי מקרב 540 נבדקים חולי סוכרת סוג 2, פחות ממחצית (43%) הקפידו על הגבלה של צריכת השומן הרווי לפחות מ-10% מכמות הקלוריות היומית ורק 31% הקפידו על צריכת סיבים מעל ל-15 גרם לאלף קלוריות, ורק 6% צרכו מעל ל-20 גרם סיבים לאלף קלוריות כפי שמומלץ.
פעילות גופנית לאנשים עם סוכרת
סוכרת איננה תירוץ להימנע מפעילות גופנית. להיפך, ביכולתה של פעילות גופנית סדירה להוביל לירידה בערכי ההמוגלובין המסוכרר ולמנוע את התקדמות הסוכרת והופעתם של סיבוכים.
לפעילות גופנית בקרב חולי סוכרת סוג 2 מספר יתרונות, לרבות שמירה על רמות גבוהות ככל האפשר של הורמון האינסולין בגוף המווסת מצדו את רמות הסוכר בדם, שריפת שומנים עודפים, בניית שרירים, חיזוק העצמות, הורדת לחץ הדם, הורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם, העלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL) בדם, שיפור זרימת הדם, ירידה בסיכון למחלות לב ושבץ מוחי, העלאת תחושת אנרגיה, ירידה בלחץ והשראת רוגע. במהלך פעילות גופנית, שרירי הגוף צורכים גלוקוז בקצב גבוה פי 20 מהקצב הנורמאלי, מה שמסייע להורדת רמות הסוכר בדם.
ניתוח נתונים מ-14 מחקרים התערבותיים שתוצאותיו פורסמו ביולי 2014 בכתב העת Diabetologia, העלה כי במטופלים שאובחנו עם סוכרת סוג 2 פעילות אירובית עשויה להיות יעילה יותר להפחתת רמות ההמוגלובין המסוכרר ורמות הסוכר בדם בצום, בהשוואה לאימוני התנגדות. שילוב של שתי הפעילויות היה עוצמתי יותר בהפחתת רמות ההמוגלובין המסוכרר, רמות הסוכר בדם בצום, רמות השומנים בדם, לחץ הדם הדיאסטולי ומשקל הגוף והעלאת רמות הכולסטרול הטוב, בהשוואה לפעילות אירובית או אימוני התנגדות לבדם.
ההמלצות לשילוב פעילות גופנית באורח החיים כוללות טיפוס במדרגות במקום במעלית והליכה בזמן דיבור בטלפון (צילום: Shutterstock)
האיגוד האמריקאי לסוכרת ממליץ על 4 סוגי פעילות גופנית שיש לבצע במשך 30 דקות ליום, לפחות 5 ימים בשבוע: פעילות גופנית המשולבת בחיי היומיום וכוללת הליכה, עלייה במדרגות והסתובבות ברגל; פעילות אירובית בהליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או ריקודים ארוביים; פעילות אנארובית הכוללת הרמת משקלים בבית, במכון או במסגרת חוג; ומתיחות במשך 10-5 דקות ביום כהכנה לאימונים ובסופם. גם המרכז הלאומי לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) ממליץ על מתכונת פעילות דומה.
המכון הלאומי לסוכרת, מחלות הכליה והעיכול (NIDDK) השייך למכון הלאומי לבריאות בארה"ב ממליץ על 30 עד 60 דקות של פעילות גופנית ברמה מתונה עד נמרצת רוב ימי השבוע לחולי סוכרת סוג 2 מבוגרים, ועל 60 דקות של פעילות מתונה עד נמרצת בכל ימי השבוע לחולי סוכרת סוג 2 בגיל ההתבגרות (בגילי 17-10). פעילות גופנית מתונה היא כזו הגורמת לנשימה מהירה, הזעה קלה כעבור עשר דקות, ומאפשרת להמשיך ולדבר במהלך הפעילות, אך לא לשיר. בין סוגי הפעילות האירובית המומלצות: הליכה מהירה, טיפוס, טיפוס על מדרגות, שחייה, ריקוד, רכיבה על אופניים, חוג אירובי, כדורסל, טניס, סקטים וסקייטבורד, ולצדן פעילות אנארובית ומתיחות.
המלצות המכון הלאומי לשילוב פעילות גופנית באורח החיים היומיומי כוללות:
- העלאת שעות הפעילות וצמצום 'שעות מסך' בצפייה בטלוויזיה ומול מחשב.
- הליכה בזמן דיבור בטלפון.
- ביקור באתרי טבע עם ילדים ונכדים, כמו פארקים וגני חיות.
- הליכה בשכונה.
- בעת צפייה בטלוויזיה, להלך בחדר במהלך הפרסומות.
- שמירה על פעילות במשימות ניקיון, כגון שטיפת רצפה, שטיפת רכב, ניקוי עלים מהגינה.
- הארכת הפעילות באופן מכוון, למשל לעשות שני סיבובים לאסוף את הכביסה מהמכונה במקום סיבוב אחד.
- חניית הרכב במרכז הקניות הרחק מהחנות המיועדת כדי לעודד הליכה לחנות.
- טיפוס במדרגות במקום במעלית.
- בעת הפסקות בעבודה, הליכה במקום ישיבה להפסקת קפה.
פעילות גופנית לסוכרתיים המשתמשים בתרופות ואינסולין
חולי סוכרת הנוטלים אינסולין ותרופות מסוימות נמצאים בסיכון לפתח היפוגליקמיה, המתבטאת בצניחה של רמות הסוכר בדם, ועלולה להיות מלווה בעילפון, פרכוסים ואובדן הכרה. במצבים אלה, פעילות גופנית עלולה להאיץ את ההתקף ההיפוגליקמי במהלך הפעילות ועד 10-6 שעות אחריה. לכן נדרש תכנון מקדים עם הרופא לפעילות הגופנית שמתכננים לבצע חולי סוכרת המטופלים בתרופות.
המכון הלאומי לסוכרת ומחלות הכליה והעיכול ממליץ לכלל חולי הסוכרת המטופלים בתרופות או אינסולין:
- לא להתחיל בפעילות גופנית אם רמת הסוכר נמוכה מ-100 יחידות (מ"ג לדציליטר דם).
- לאכול לפני הפעילות חטיף קטן המכיל פחמימות או פרי.
בנוסף, לפי הנחיות המרכז לבקרת מחלות בארה"ב אין לבצע פעילות גופנית כשרמות הסוכר בדם גבוהות מדי - מעל ל-300 יחידות בבדיקה רגילה, מעל ל-250 יחידות בבדיקה בצום, או אם קיימים קטונים (תוצרי פירוק של חומצות שומן) בשתן, מאחר ותוצאות אלו מעלות את הסיכון להיפרגלקמיה (עודף סוכר בדם) העשוי להוביל לחולשה, הזעה, מראה סמוק, בחילות והקאות, ובטווח הארוך מעלה את הסיכון להיצרות בכלי הדם ועלייה בסיכון למחלות לב ושבץ מוחי.
קופות החולים השונות מציעות לחולי סוכרת תכניות לקידום אורח חיים בריא, הניתנות בהנחות דרך תכניות הביטוח המשלים.