מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
פרופ' ירון ארבל
פרופ' ירון ארבל
פרופ' ירון ארבל הוא קרדיולוג ומצנתר לב בכיר במרכז הרפואי ת"א (איכילוב). בנוסף, פרופ' ארבל מנהל את המרכז למחקר קרדיווסקולרי במרכז הרפואי ת"א (איכילוב). הוא פרופ' מן המניין בקרדיולוגיה באוניברסיטת תל אביב (מסלול קליני). פרופ' ארבל מומחה בפנימית, מומחה קרדיולוגיה ומומחה בצינתורים. הוא בוגר בית הספר לרפואה בת"א. הוא סיים בהצטיינות התמחות ברפואה פנימית. לאחר מכן, סיים בהצטיינות יתרה התמחות בקרדיולוגיה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב). בהמשך,התמחה בצינתורי לב וצינתורים מורכבים לבעיות מסתמיות בטורונטו ,קנדה. הוא מבצע את כל סוגי צינתורי הלב. כמו כן, הוא מומחה בצינתורי כליות לטיפול ביתר לחץ דם עמיד לטיפול . יצירת קשר: 058-5518401 האתר שלי : yaronarbel.com

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
מורד שיראזי
מורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם. חברת הנהלת עמותת אומץ לב
כמונימחלות לבחדשותשימוש בקנאביס עלול להגביר הסיכון למחלות לב וכלי דם

שימוש בקנאביס עלול להגביר הסיכון למחלות לב וכלי דם

לצד התועלות של קנביס רפואי שמתגלות בשנים האחרונות, בין השאר בהפחתת כאבים ודלקתיות, מטה אנליזה חדשה מזהה קשר מסוכן בין שימוש קבוע בקנביס לתסמונת כלילית חריפה, שבץ ותמותה קרדיו וסקולארית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מיוחסות עוד ועוד מעלות רפואיות לקנביס, ונעשה בו שימוש הולך וגובר כטיפול למצבים רפואיים רבים. בישראל הורחב משמעותית הטיפול בקנביס רפואי, ולפי נתוני משרד הבריאות, נכון למארס 2025 מחזיקים 129,900 ישראלים ברישיונות ומרשמים פעילים לטיפול בקנביס – עלייה של פי 9.1 בהיקף תוך עשור בלבד. קנביס נקשר בין השאר להפחתת תסמינים של כאבים כרוניים וכאבים אצל חולי סרטן, שיפור תסמינים נוירולוגיים ואף כטיפול המפחית פעילות דלקתית מוגברת.


עם זאת, לאחרונה עולה המודעות בקהילייה הרפואית והמדעית לסיכונים שונים אצל משתמשי קנביס, בין השאר גם לבריאות הלב וכלי הדם.

 

במסגרת מטה אנליזה חדשה, חוקרים מצרפת מתארים קשר שזוהה בין שימוש קבוע בקנביס לבין התפתחות אירועים קרדיו וסקולאריים חמורים ותמותה לבבית.

 

סקירה שיטתית

 

המאמר הנוכחי נכתב על ידי חוקרים מצרפת, בראשם צוות חוקרים מאוניברסיטת טולוז, ובוצע בשיטה של סקירה שיטתית ומטה אנליזה למאמרים הבודקים קשר בין שימוש בקנביס ובקנבינואידים ותחלואה ותמותה קרדיו וסקולארית. הסקירה כללה מחקרים פרמקו-אפידמיולוגיים מקוריים שפורסמו בין 2023-2016, ובדקו את הסיכונים בין השאר מוות ממחלות לב וכלי דם, תסמונת כלילית חריפה המתבטאת בחסימה פתאומית של זרימת הדם לשריר הלב שאינה קטלנית ושבץ מוחי לא קטלני. המחקרים נאספו ממאגרי מידע מדעיים ובהם PubMed, Web of Science ו-Scopus. נאספו נתונים לגבי עיצוב המחקר, משך הזמן, מאפייני הבסיס, חשיפה לקנאביס, קריטריונים להכללה, גודל המדגם, גודל ההשפעה וגורמים משפיעים, כולל חשיפה לחומרים פסיכו-אקטיביים נוספים. בניתוח הסקירה שולבו הערכות השפעה מותאמות תוך שימוש במודל סטטיסטי מתאים.

 

הסקירה כללה 24 מאמרים מתוך אלפי רשומות ראשוניות, כולל מחקרי חתך (cross-sectional), מחקרי עוקבה (cohort) ומחקר מקרה-ביקורת אחד. כל המחקרים התמקדו בחשיפה לשימוש בקנאביס, כאשר אחד מהם התמקד בקנאביס רפואי.

 

ניתוח הנתונים שנאספו מהמחקרים זיהה קשר בין שימוש בקנאביס עלייה של 29% בסיכון לתסמונת כלילית חריפה ועלייה של 20% בסיכון לשבץ מוחי, לצד סיכון כפול למוות קרדיווסקולרי. בשני מחקרים לא נמצא קשר משמעותי בין שימוש בקנאביס לבין תוצאה משולבת של תסמונת כלילית חריפה ושבץ גם יחד. ניתוח ממוקד של מחקרי עוקבה הציג תוצאות דומות לתוצאות המודל הראשי.

 

הממצאים מדווחים בגיליון יוני 2025 של כתב העת Heart.

 

שינויים בלחץ הדם והפרעות קצב

 

החוקרים סיכמו כי הממצאים מצביעים על קשרים בין שימוש בקנאביס לבין אירועים קרדיווסקולריים חמורים (MACE). החוקרים ציינו כי על רקע הממצאים, יש לבצע בירור לגבי השימוש בקנאביס למטופלים המציגים הפרעות קרדיווסקולריות חמורות.

 

מחקרים בשנים האחרונות זיהו מספר סיבות אפשריות להשפעה השלילית של קנביס על אירועים קרדיו וסקולאריים. בין השאר, יש מחקרים שזיהו השפעה של החומר הפסיכואקטיבי THC בקנביס על עלייה בקצב הלב ועל שינויים בלחץ הדם המתבטאים בעלייה ובהמשך ירידה חדה בערכים, וכן על עיוותים בעורקים הכליליים – שינויים שעשויים להשפיע לרעה על תפקוד כלי הדם והלב. קנביס נקשר בעבודות מסוימות להפרעות בקצב הלב. לפי מטה אנליזה מאוסטרליה שפורסמה ביוני 2025 בכתב העת Heart Rhythm, קנביס מלווה בעלייה של 71% בסיכון להפרעות קצב בהשוואה לסיכון אצל מי שלא משתמשים בחומר. יש עבודות שזיהו גם השפעה של קנביס על פעילות טסיות הדם וקרישיות הדם. יש חוקרים שטוענים כי קנבינואידים עלולים להאיץ פעילות דלקתית בכלי הדם, אם כי ממצאים אלה שנויים במחלוקת על רקע עבודות שמצביעות על השפעות מיטיבות של קנביס בדיכוי דלקתיות. בנוסף, קנביס קשור גם באורח חיים לא בריא כולל שעלול להשפיע לרעה על עלייה בסיכון לתחלואה ותמותה לבבית, ובין השאר לתזונה ירודה, העדר פעילות גופנית, עישון סיגריות ושתייה מרובה של אלכוהול.

 

ממצאי המחקר מופיעים על רקע מחקרים נוספים שמתריעים מפני סיכון להחמרה נפשית בעקבות שימוש קבוע ותכוף בקנביס. כך, לצד עבודות שמזהות יתרונות אפשריים לקנביס בהתמודדות של אנשים עם פוסט טראומה, מחקרים חדשים מטילים ספק בהשפעה מיטיבה של קנביס על דיכאון. יש הטוענים כי אחד הסיבוכים של שימוש בקנאביס הוא דיכאון מג'ורי (קליני וקשה) עד כדי אובדנות. קנביס נקשר גם לסיכון לפתח פסיכוזות והזיות, כאשר בגיל צעיר הסיכון גבוה יותר. מחקר מבריטניה שפורסם באביב 2015 מצא כי החומר הפעיל THC בקנביס נקשר בסיכון מוגבר להתפתחות פראנויה.

 

Heart, doi: 10.1136/heartjnl-2024-325429