מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

התמכרויות

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נדב שליט
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
כמוניהתמכרויותחדשותשתיית אלכוהול מופרזת מעלה הסיכון למחלות לב כבר מגיל צעיר

שתיית אלכוהול מופרזת מעלה הסיכון למחלות לב כבר מגיל צעיר

שתיית אלכוהול בכמות גבוהה מדי פוגעת במצב הלב גם בגיל צעיר ומעלה את הסיכון לסיבוכים קרדיו-וסקולאריים – כך מצא מחקר אמריקאי חדש


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תלות והתמכרות לאלכוהול היא תופעה רווחת בעולם המערבי, ולמרות ששכיחותה בישראל נמוכה יותר, מתמודדים עמה גם ישראלים רבים. ההפרעה שמכונה היום 'הפרעת שימוש באלכוהול' כדי להפחית מהסטיגמה, מתבטאת בדפוס בעייתי של שימוש באלכוהול המוביל לפגיעה קלינית משמעותית או למצוקה נפשית. צריכה מופרזת היא זו שחורגת מהכמות המומלצת של אלכוהול באוכלוסייה: עד שתי מנות אלכוהול ביום לגברים ועד מנת אלכוהול אחת ביום לנשים.

 

לשתייה מופרזת של אלכוהול סיבוכים רבים, בהם גם סיבוכים תפקודיים כמו עלייה בגילויי האלימות, בעיות משפטיות, מתח נפשי, התמכרויות נוספות ותאונות דרכים, לצד תחלואה מוגברת – ובין השאר עלייה בסיכון למחלות כבד, סוכרת, הפרעות של מערכת העצבים, הפרעות ראייה, סרטן מסוגים מסוימים וגם מחלות לב.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי שתיית אלכוהול מופרזת מלווה בסיכון מהיר לתחלואה לבבית גם בגיל צעיר.

 

סיכון משולב

 

החוקרים מחברת ביטוח הבריאות הפרטית הגדולה בארה"ב קייזר פרמננטה ביקשו לבחון את הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון למחלת לב כלילית. המחקר בוצע באמצעות מדגם של 432,265 בוגרים בגילי 18 עד 65 (גיל ממוצע של 43.5 שנים, 44% נשים) שדיווחו על שתיית אלכוהול שבועית בשנים 2015-2014. שתיית אלכוהול שבועית סווגה כשתייה מתחת לסף המומלץ (1-14 משקאות אלכוהוליים בשבוע לגברים; 1-8 משקאות בשבוע לנשים) או מעל לסף המומלץ (15 משקאות אלכוהוליים בשבוע ומעלה לגברים; 8 משקאות ומעלה לנשים).  אירועי צריכת אלכוהול רבה במיוחד הוגדרו כשתיית חמש משקאות ומעלה לגברים או 4 משקאות ומעלה לנשים במשך לפחות יום אחד בשלושת החודשים הקודמים.

 

התוצא העיקרי שנבדק היה הופעת מחלת לב כלילית לאורך חציון מעקב של ארבע שנים, זאת על בסיס אבחנה באשפוז של התקף לב.

 

מהנתונים עולה כי כ-10% מהמשתתפים דיווחו על שתיית אלכוהול מעבר לסף השבועי המומלץ וכ-22% דיווחו על אירועי שתיית אלכוהול בכמות רבה בשלושת החודשים הקודמים.

 

בהשוואה לשתיית אלכוהול בהיקף נמוך מהסף המומלץ, שתיית אלכוהול מעבר לסף השבועי המומלץ לוותה בעלייה של 26% בסיכון למחלת לב כלילית.

 

בקרב נשים שצרכו אלכוהול מעבר לסף המומלץ תועדה עלייה של 43% בסיכון למחלת לב כלילית בהשוואה לאלו ששתו אלכוהול בכמות קטנה יותר. בקרב גברים תועדה עלייה של 19% בסיכון למחלת לב כלילית. הסיכון למחלת לב כלילית תועד גם באוכלוסייה הבוגרת הצעירה יותר.

 

לא נמצא קשר בין אירועים חריגים של שתיית אלכוהול רבה ליום ובין הסיכון למחלת לב כלילית; עם זאת, אירועי שתיית אלכוהול בכמות רבה בשלושת החודשים הקודמים יחד עם צריכת אלכוהול שבועית מעבר לסף המומלץ לוו יחד בסיכון משולב בעלייה של 30% בסיכון למחלת לב כלילית אצל גברים ובעלייה של 61% בסיכון אצל נשים, בהשוואה לסיכון שתואר אצל אלו שצרכו אלכוהול מתחת לסף המומלץ.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לשימוש חורג באלכוהול ואלכוהוליזם בארה"ב (NIAAA), וממצאיו דווחו בגיליון מארס 2025 של כתב העת American Journal of Preventive Cardiology.

 

השפעות על גורמי סיכון ואנטומיה

 

החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מעידים כי צריכת אלכוהול בכמות העולה על הסף המומלץ מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית בשני המינים, הן בקרב בוגרים צעירים והן בגיל העמידה.

 

הממצאים מחדדים את הצורך להקפיד על שתייה מוגבלת של אלכוהול בכל הגילים.

 

הממצאים מתיישבים עם מחקרים נוספים שמצביעים על קשר בין שתיית אלכוהול מופרזת לעלייה בסיכון לתחלואה לבבית נרחבת, לרבות התקפי לב, אי ספיקת לב ושבץ מוחי וכן הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים. חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד דיווחו במארס 2022 בכתב העת JAMA Network Open, כי על בסיס מאגר נרחב של נבדקים מבריטניה UK Biobank, כל עלייה של סטיית תקן אחת בכמות האלכוהול הנצרכת מעלה ב-40% את הסיכון למחלת לב כלילית.

 

הקשר בין אלכוהול לעלייה בתחלואה לבבית קשור ככל הנראה הן להשפעות של אלכוהול על גורמי סיכון למחלות לב והן להשפעות ישירות של אלכוהול על מבנה ותפקוד הלב. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין אלכוהול לבין יתר לחץ דם, רמות גבוהות של סוכר בדם ועודף משקל – המהווים גורמי סיכון לתחלואה לבבית. ובהיבט האנטומי, התרחבות חדרי הלב על רקע שתיית אלכוהול מתועדת באופן נרחב בספרות המדעית, ואף זכתה למינוח הרפואי ''קרדיומיופתיה אלכוהולית'.

 

חשוב להבחין בין שתייה מרובה של אלכוהול לבין שתייה מתונה – אשר בשנים האחרונות מומלצת לאחר שהוכחה כמשפרת את מצב הבריאות ובכלל זה גם מיטיבה עם בריאות הלב.

 

American Journal of Preventive Cardiology, doi: 10.1016/j.ajpc.2025.100947