מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותתזונה ים תיכונית מפחיתה סיכון למחלות לב ושבץ

תזונה ים תיכונית מפחיתה סיכון למחלות לב ושבץ

אנשים שהחליפו את תזונתם לתזונה ים תיכונית, הפחיתו את הסיכון למחלות לב ולכלי דם - בלי לספור קלוריות


תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-30% (צילום: Shutterstock)
תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-30% (צילום: Shutterstock)

תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-30%, בלי צורך לספור קלוריות. כך עולה ממחקר גדול שפורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.

 

תזונה ים תיכונית מבוססת על הרבה פירות וירקות, אגוזים, קטניות, שמן זית, דגים ועוף, יחד עם כמויות מתונות של יין עם הארוחות, והפחתה במוצרי חלב, בשרים אדומים או מעובדים ומתוקים.

 

עד עתה, עדויות לכך שתזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב, התבססו בעיקר על מחקרים שהראו כי לאנשים במדינות ים תיכוניות סיכון מופחת למחלות לב – דפוס שעשוי היה לנבוע מגורמים אחרים ולא מהתזונה. המחקר החדש הוא מחקר קליני התערבותי.

 

החוקרים הספרדים חילקו את 7,447 משתתפי המחקר לשלוש קבוצות, כל אחת התבקשה להקפיד על תזונה מסוימת: תזונה ים תיכונית מועשרת בשמן זית, תזונה ים תיכונית מועשרת באגוזים או תזונה דלת שומן.

 

בקבוצות התזונה הים תיכונית הנחקרים הונחו לצרוך לפחות 3 מנות של פירות ו-2 מנות של ירקות ביום, וגם לאכול כל שבוע דגים וקטניות לפחות 3 פעמים. הם הונחו גם לאכול עוף במקום בשר אדום, ולאלה שנוהגים לשתות – לשתות לפחות 7 כוסות יין בשבוע עם הארוחות. עודדו אותם להימנע מחטיפים ומאפים מתועשים ולהגביל את צריכת מוצרי החלב, הבשרים המעובדים והמשקאות הקלים. בנוסף, חברי קבוצה אחת קיבלו שמן זית כתית מעולה והונחו לצרוך לפחות 4 כפות ביום. חברי הקבוצה השנייה קיבלו קומבינציה של אגוזי מלך, שקדים ואגוזי לוז והונחו לאכול כרבע כוס ביום. 

 

החוקרים התרכזו בסוגים מסוימים של מזונות, ולא בספירת קלוריות. המשתתפים הורשו לצרוך כמה קלוריות שרצו, ולא קיבלו הנחיות לגבי פעילות גופנית.

 

כל משתתפי המחקר היו בסיכון למחלות לב בשל סוכרת, עישון או מצבים אחרים, אך לא היו להם בעיות לב וכלי דם בתחילת המחקר. החוקרים עקבו אחר הנחקרים, שהיו בני 55 עד 80, במשך כמעט חמש שנים.

 

סך הכל, בהשוואה לאלה שהתבקשו לאכול מזון דל שומן, אלה שעברו לתזונה הים תיכונית היו בעלי סיכון נמוך בכ-30% להתקף לב, שבץ ומוות ממחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים הפסיקו את המחקר מוקדם מהמתוכנן, לאחר שהבחינו ביתרון ברור לתזונה הים תיכונית, שנראה שהייתה גם פופולארית יותר בקרב המשתתפים – פחות אנשים שהיו בקבוצות התזונה הים תיכונית נשרו מהמחקר.

 

החוקרים מסבירים כי ברוב מחקרי הדיאטה, אנשים שמתבקשים להפחית שומן מתקשים לשמור על הדיאטה. לדבריהם, אחד מיתרונות התזונה הים תיכונית הוא שרוב האנשים לא מתקשים לעמוד בה בטווח הארוך, מכיוון שהיא מספקת מגוון, שובע והנאה.

 

חלק מיתרונות התזונה הים תיכונית נובעים משומנים בריאים ללב כמו אומגה 3 הנמצאת בדגי ים ושומנים חד-בלתי-רוויים הנמצאים בשמן הזית.

 

 

על שמן ובריאות 

 

New England Journal of Medicine February 25, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1200303

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה