שומנים באוכל האם טובים או מזיקים?!
18/12/12 10:05
291 צפיות
בוקר טוב, כולנו מדברים על השומן כמה הוא לא טוב כמה הוא מזיק לגוף אבל בעצם מי מאתנו מבין את תפקידו של השומן כיום לעומת ימי קדם?! עם התפתחות האנושות התפתחה במקביל תעשיית המזון , וכידוע לנו כשמוסיפים שומן לאוכל האוכל יותר טעים , כיום אנחנו כבני אדם אין לנו את הצורך בשומנים ובאגירתם - אנחנו לא רודפים אחרי ארוחת הבוקר / צהריים / ערב שלנו, עומדים במטבח ומבשלים, הולכים למסעדות , המבוגריות וכו'. אם היינו ממשיכים היום לרדוף אחרי הארוחות שלנו אז באמת היינו צריכים את השומנים אבל היום....... מי צריך אותם בכלל?! - אנחנו צריכים את המינימום שבמינימום. ברגע שהחלטנו להוריד את "בריאות היתר" שיושבת עלינו אנחנו בעצם חושבים על להוריד את השומנים - אז שימו לב לאחוזי השומן שיש באוכל צמצמו את כמות האוכל המכיל את אחוזי השומן הגבוהים -או קנו אוכל עם כמות אחוזי שומן מצומצמת -עשו ניסוי למשך שבוע ותראו מה התוצאות - אשמח לקבל תגובות באחד השיעורים "הרזיה נכונה" של ד"ר דינה ראלט היא אמרה שהיא ויתרה על מוצרי החלב - וכידוע מוצרי חלב בעלי אחוזים גבוהים כמו גבינות 5% ומעלה, חלב מ-3% ומעלה ושאר מוצרי חלב למיניהם מכילים אחוזי שומן ניכרים. ואני חשבתי לעצמי איך אני יכולה לוותר על מוצרי חלב?! לא נשמע כדבר הזה - למי זה לא מוכר - ללכת ולוותר על משהו אהוב ושהוא בשגרת היום יום שלו ?! קשה נכון?! אז זהו שלא - לפני כחודש בערך נזכרתי במה שד"ר דינה ראלט אמרה - להוציא את מוצרי החלב מהתפריט היומי - הלכתי ועשיתי זאת - לא משנה הירידה במשקל - כרגע משנה לי זו ההרגשה הטובה שיש לי - מבחינה בריאותית - עשיתי ניסוי טעיה ותהייה ומצאתי מה מתאים לי ומה לא ועד עכשיו אני לא מרגישה שום צורך למוצרי חלב אלא אם כן בא לי להתפנק בכוס נס - אז אני שותה עם 100 מ"ל חלב 1% - לרוב אני שותה תה / מים והנה אני מצרפת למתעניינים מאמר קטן על השומן לסוגיו ותפקידו (המאמר נלקח מאתר חיים בכושר)תפקיד השומןתפקידו של השומן הוא לספק אנרגיה (קלוריות) לגוף. כל גרם של שומן מכיל 9 קלוריות (יותר מכפול מכמות הקלוריות שבפחמימות ובחלבונים). צריכת שומן היא חיונית לתפקוד תקין של הגוף, צריכת שומן בתזונה מספקת לנו חומצות שומן חיוניות שאינן מיוצרות ע"י הגוף ושלהם תפקיד חשוב בתפקוד תקין של הגוף. חומצות השומן החיוניות נקראות: חומצה לינולאית וחומצה לינולנית. חומצות השומן החיוניות חשובות לבקרה בתהליכים דלקתיים, קרישת דם והתפתחות המוח. רקמת השומן משמשת כמאגר אנרגיה בגוף. צריכת שומן נאותה חשובה לבריאות העור והשיער. צריכת שומן מסייעת לספיגה והובלה בדם של ויטמינים המסיסים בשמן: ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E, וויטמין K.שומן רוויצריכת שומן רווי היא הסיבה העיקרית לרמות LDL (כולסטרול "רע") גבוהות. רצוי להמנע מצריכת מזונות עשירים בצריכת שומן רווי, רצוי לצמצם את צריכת השומן הרווי לכ-10% מסה"כ צריכת הקלוריות היומית. מקורות עשירים בשומן רווי הם בדרך כלל מזונות מן החי כגון: חמאה, גבינה, חלב מלא, גלידות חלביות, שמנת ובשר שמן. קיימים גם מקורות צמחיים לשומן רווי כגון: אגוז קוקוס, דקל ושמן דקלים, אולם מרבית השמנים מן הצומח מכילים שומן לא רוויים.שומן בלתי רווימחקרים הראו כי החלפת צריכת השומן הרווי בצריכת שומן בלתי רווי מסייעת להוריד את רמת הכולסטרול בדם, אולם חשוב להבין כי גם שומנים לא רוויים מכילים כמות קלוריות רבה ולכן יש להגביל את צריכתם. מרבית השמנים הצמחיים הם שמנים בלתי רוויים (מלבד שמן קוקוס, שמן דקלים ושמן לבבות דקלים). קיימים 2 סוגים של שומנים בלתי רוויים: שומנים חד בלתי רוויים: כדוגמת שמן זית ושמן קנולה. ושומנים רב בלתי רוויים: כדוגמת שמן דגים, שמן חמניות, שמן תירס, ושמן סויה. ** יש לציין כי חומצת שומן חד בלתי רוויה תהיה במצב צבירה נוזלי בטמפרטורת החדרשומן טראנסכאשר מקשים שמן צמחי באמצעות תהליך שנקרא הידרוגנציה (hydrogenatio), התוצר המתקבל הוא שומן טראנס. צריכה של שומן טראנס בתזונה גורמת לעליה ברמת ה-LDL (הכולסטרול הרע) ואף עשויה להקטין את רמת ה-HDL (הכולסטרול הטוב). חומצות שומן טראנס מצוייות במוצרי מזון מעובדים כגון: מוצרי מזון יבשים, מוצרי מאפה תעשייתיים ומרגרינה. יצרני המזון משתמשים בשומן הטראנס במזון בכדי להעניק למזון עמידות ויכולת שימור טובה יותר, אולם התוצאה היא פגיעה בבריאות.שומן מוקשה – שומן שעבר הידרוגנציה חלקית או מלאהשומן שעובר תהליך של הידרוגנציה נמצא במצב מוצק (כדוגמת חמאה ומרגרינה), שומנים שעברו תהליך חלקי של הידרוגנציה הם קשים באופן חלקי שומנים אלו נקראים שומנים מוקשים. מידע על תכולת שומנים אלו במזון ניתן למצוא בתוית המזון תחת השם "שומנים מוקשים" או "שומנים מוקשים חלקית". יש להמנע מצריכתם של שומנים מוקשים! שומן שעבר הידרוגנציה או שומן מוקשה, מכיל שומן טראנס שהוא בעל השפעה מזיקה על בריאות האדם. במחקרים נמצא קשר בין צריכת שומן טראנס לבין סיכוי מוגבר למחלות לב.צריכת שומנים ותופעות לוואיהדיעה הרווחת כיום בעולם התזונה היא שצריכה רבה של שומן רווי מהווה גורם סיכון למחלות לב. תפריט תזונה עשיר בשומן רווי גורם לעליה ברמת הכולסטרול הרע ולהגברת הסיכון למחלות לב. תפריט תזונה עשיר בשומן הוא תפריט עתיר אנרגיה שעשוי להוביל להשמנה ולכן עשוי להגביר את הסיכון למחלות לב ולסוגי סרטן שונים. צריכה מרובה של שומן רב בלתי רווי עשויה להגביר את הסיכון לסוגי סרטן שונים. הקטנת צריכת השומן היומית היא לא ערובה למניעת מחלת הסרטן או מחלות לב, אולם היא בהחלט מהווה הקטנה של אחד מגורמי הסיכון להיווצרותן של מחלות אלו. Read more: http://www.fitlife.co.il/archives/423#ixzz2FO2RczzZ המשך יום טוב באהבה ענתשוי
תגובות

כרגע לומדת באו"פ מדעי הרוח - יוון הקלאסית, אחרי שיצאתי מהזומבה למשך הרבה זמן חזרתי לרקוד כמובן שהברך חבושה הכי טוב ...
עוד פוסטים בבלוג: אימון אירובי (זומבה / עיצוב) אוכל ומה שביניהם
דברים שאני מאחלת לעצמי ערב ראש השנה תשע"ו
שנה טובה לכולם
למי שקרא את הפוסט מה יותר מרזה? התעמלות או דיאטה? או, על פוליטיקה של בריאות , ובהמשך לשיעורים המע...
קראו עוד
פסח בפתח...
שבת שלום לכולם,
פורים עבר ואני מקווה שכולם נהנו והתחפשו .. אני יודעת שאני כן התחפשתי נהנתי והשתדלתי לקצץ איפה שלא צרי...
קראו עוד
אחרי החגים ...:)
שלום שלום לכוווולם
והנה הגיע זמן אחרי החגים.... הזמן שכולנו משתדלים לחזור לשגרה ולחזור למידות ולמכנסיים. אחרי החגים א...
קראו עוד
אמונה.....
שנה טובה וחתימה טובה,
אמונה.. במה ובמי , לא לא אל תדאגו אני לא באה להחזיר אתכם בתשובה, לא באה להגיד לכם כלום אז תרגעו...
קראו עוד
עוגות פשטידות ובכלל ......
בוקר טוב ושנה טובה לכולם,
השנה כמו בכל שנה קודמת אפיתי עוגות, פשטידות, אבל השנה חרגתי ממנהגי - פחות ביצים, פחות שמן -...
קראו עוד