מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותאקזמה חמורה מעלה את הסיכון לבעיות לבביות

אקזמה חמורה מעלה את הסיכון לבעיות לבביות

חוקרים מצאו כי אטופיק דרמטיטיס המאופיינת באקזמה חמורה מעלה את הסיכון למגוון סיבוכים לבביים, לרבות התקפי לב, אנגינה פקטוריס, אי ספיקת לב והפרעות בקצב הלב. מדוע?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גוברות העדויות כי פגיעה בשכבת העור החיצונית של הגוף עלולה להשפיע לרעה גם על איברי גוף פנימיים. בין השאר הוצבה על המוקד מחלת אטופיק דרמטיטיס המוכרת גם בכינויה העממי: אסתמה של העור –  מחלת עור הפוגעת בכעשירית מהאוכלוסייה הבוגרת הנגרמת משילוב של הפרעה מקומית בעור והפרעה בתפקוד המערכת החיסונית הטבעית של הגוף.

 

עבודות שונות העלו כי לאטופיק דרמטיטיס עשויים להתלוות מספר מצבים רפואיים מורכבים. בין השאר יש כיום בספרות הרפואית דיווחים ראשוניים על קשר סטטיסטי בין אטופיק דרמטיטיס בילדות למחלות לב, גידולים, מחלות דלקתיות ומחלות אוטואינפלמטוריות. כמו כן מוכרת בספרות תופעת "הצעדה האטופית" שמבטאת את הסיכון המוגבר לאנשים עם אקזמה אטופית בגילי הינקות לפתח בילדות גם אלרגיות שונות וכן אסתמה ונזלת אלרגית. בנוסף, התחושה הקשה של הגרד המלווה למחלה עלולה לגרום להפרעות שינה, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות בילדים, דיכאון וחרדהעתה מצא מחקר שנערך בבריטניה כי אטופיק דרמטיטיס המתבטאת באקזמה חמורה בעור מעלה את הסיכון לבעיות לבביות.

 

בראש הסכנות: אי ספיקת לב

 

החוקרים בחנו את השכיחות של מחלות לב – וזאת על פי מאגר נרחב של 387,439 אנשים עם אקזמה אטופית - האקזמה השכיחה ביותר האופיינית במצבים של אטופיק דרמטיטיס, אשר מתאפיינת בעור מגורה מגרד, אדמומי, יבש ושבור, בהשוואה ל-1,528,477 אנשים ללא אקזמה ששימשו כקבוצת ביקורת. הנבדקים נאספו מתוך מאגר נרחב בבריטניה המשמש למחקרי מעקב (Clinical Practice Research Datalink).

 

בתקופת המעקב שנמשכה 5.1 שנים בממוצע, נמצא כי אנשים עם אקזמה היו בסיכון גבוה יותר לסיבוכים לבביים שונים, ובכללם התקף לב, תעוקת חזה – דהיינו אנגינה פקטוריס, אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב ושבץ. במחקר השתתפו חוקרים מבית הספר בלונדון להיגיינה ומחלות טרופיות, בית החולים המלכותי במחוז ססקס בבריטניה, לצד חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב ומאוניברסיטת Aarhus בדנמרק.

 

ניתוח הממצאים העלה כי הסיכון העודף לבעיות בלב מובהק רק בקבוצת הנבדקים עם אקזמה שהוגדרה כחמורה, בהשוואה לאנשים עם אקזמה מתונה שלא הציגו סיכון לסיבוכים אלה. אקזמה חמורה הוגדרה ככזאת המערבת טיפול בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים לדיכוי המערכת החיסונית או טיפול בפוטותרפיה או ככזו שהייתה מעורבת בה הפנייה למרפאת מומחים לטיפול באקזמה.

 

הניתוח העלה כי אנשים עם אקזמה היו בסיכון גבוה ב-7% עד 17% לפתח סיבוכים לבביים. הסיכון נותר מובהק גם לאחר נטרול משתנים מתערבים, לרבות הטיפול בסטרואידים ניתן לעתים לסובלים מאקזמה ומעלה בעצמו את הסיכון להפרעות בלב, לרבות דפיקות לב מהירות

 

המחקר העלה כי במעקב שנמשך בממוצע 5.1 שנים לאחר האבחנה, לאנשים עם אקזמה חמורה היה סיכון גבוה במיוחד ב-67% לפתח אי ספיקת לב, סיכון גבוה ב-37% לפתח התקף לב בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, סיכון גבוה ב-41% לפתח תעוקת חזה – אנגינה פקטוריס, סיכון גבוה ב-35% לפתח הפרעה בקצב הלב, סיכון גבוה ב-36% לעבור ניתוח מעקפים לשיפור זרימת הדם ללב וסיכון גבוה ב-30% לתמותה ממחלות לב וכלי דם.

 

המחקר נתמך על ידי קרן Wellcome וממצאיו מדווחים בגיליון של כתב העת British Medical Journalבין מגבלות המחקר, החוקרים מציינים כי נאלצו להוציא 20% מקבוצת המחקר בגלל מידע חסר – בעיקר תיעוד הנוגע למשקל וגובה. כמו כן, ייתכן כי חלק מהנבדקים שהוגדרו עם אקזמה קשה סובלים למעשה מאקזמה מתונה, והותאם עבורם טיפול תרופתי מתקדם על רקע תופעות לוואי קשות לטיפול המקומי.

 

דלקתיות ועודף קרישיות

 

החוקרים הבהירו כי אינם יודעים מה עשוי להיות הגורם המוביל להפרעות לבביות אצל אנשים עם אקזמה קשה. בין ההערכות האפשריות – ייתכן כי אקזמה המאופיינת בדלקתיות מוגברת מלווה לפעילות דלקתית גם באזורים אחרים בגוף, לרבות הלב. כמו כן, ייתכן כי התרופות הסיסטמיות לאקזמה הן שמעלות את הסיכון לסיבוכים בלב. עוד מציינים החוקרים כי אטופיק דרמטיטיס המאופיינת באקזמה גם נקשרה בעבודות לפעילות מוגברת של טסיות הדם וירידה בתהליך הפיברינוליזה – תהליך סילוק קרישי הדם ממחזור הדם, ובכך למעשה המחלה מעלה את הסיכון להתפתחות קרישי דם המסכנים את הלב.

 

החוקרים קוראים לרופאים ראשוניים להיות מודעים לסיכון לבעיות לבביות אצל אנשים עם אקזמה, וזאת כדי לייעץ להם לאחר אבחנה עם אקזמה להקפיד על אורח חיים בריא להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות תזונה בריאה הכוללת הפחתה בשומנים הרוויים והמלח, הפסקת עישון ופעילות גופנית סדירה.

 

עבודות נוספות בשנים האחרונות העלו קשר בין אקזמה בעור לבין פגיעות באיברים פנימיים. בין השאר, מחקר אמריקאי שפורסם בדצמבר 2014 העלה כי למבוגרים הסובלים מאקזמה יש סיכון גבוה ב-48% לפתח שברים בעצמות הגוף, ובאופן ספציפי סיכון גבוה ב-87% לשבר בירך או בעמוד השדרה.

 

ביחס לסיבוכים לבביים, המחקרים עד כה היו שנויים במחלוקת. כך, למשל, במחקר לאומי שבוצע בטייוואן ופורסם במארס 2014 בכתב העת Annals of Medicine נמצאו עדויות כי אטופיק דרמטיטיס מעלה ב-33% את הסיכון לשבץ מוחי. עם זאת, חוקרים שבחנו נתונים מתוך מחקר המעקב הנרחב "מחקר האחיות" שנערך באוניברסיטת הארוורד דיווחו באוקטובר 2016 בכתב העת Allergy כי לא מצאו עדויות לפיהן אטופיק דרמטיטיס קשורה להתקפי לב ושבץ מוחי בקרב נשים אמריקאיות.

 

 

British Medical Journal, DOI: 10.1136/bmj.k1786

לקריאה נוספת על סיבוכי אטופיק דרמטיטיס ומחלות נלוות