מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותגאווה פעמים רבות מזינה אנורקסיה

גאווה פעמים רבות מזינה אנורקסיה

מחקר חדש מצביע על הרגשות החיוביים שמשחקים תפקיד בהפרעת האכילה הקטלנית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רגשות חיוביים מעוותים עשויים לשחק תפקיד בתדלוק הפרעות אכילה כמו אנורקסיה נרבוזה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Psychological Science.

 

מחקרים קודמים בתחום הפרעות האכילה התמקדו בעיקר באופן בו רגשות שליליים - כמו עצבות, כעס או חוסר שליטה - תורמים לאנורקסיה. לעומת זאת, עד היום היו מעט מאוד מחקרים שסיפקו תובנות על האופן בו רגשות חיוביים נהיים מעוותים באלה הסובלים מהמחלה.

 

במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת Rutgers עקבו במשך שבועיים אחר המצב הנפשי של 118 נשים בגילאי 18-58 שקיבלו טיפול לאנורקסיה.

 

החוקרים מצאו כי הנשים במחקר לא סבלו רק מרגשות שליליים, אלא גם חשו רגשות חיוביים - תחושת גאווה עקב כך שהן מצליחות לשמור ואפילו להתעלות על מטרות ההרזיה שלהן.

 

החוקרים מצאו שהנשים במחקר שהיו להן הקשיים הגדולים יותר להבין איך לזהות כשרגשות חיוביים נהיים מעוותים, עסקו בתדירות גבוהה יותר בהתנהגויות של הפרעות אכילה כמו הקאות, שימוש במשלשלים, הגבלת צריכת הקלוריות, פעילות גופנית מוגזמת, בדיקת שומן הגוף ושקילות תכופות. 

 

החוקרים מאמינים שרגשות חיוביים נהיים מוגזמים והם מתגמלים את הפרעות ההתנהגויות האלה. לדבריהם, כדי לשפר את הטיפול בהפרעות אכילה, יש צורך להבין טוב יותר מדוע אותם רגשות חיוביים נהיים קשורים בצורה כה חזקה להרזיה במקום להקשרים בריאים כמו משפחה, לימודים ומערכות יחסים.

 

חלק מהחיזוק החיובי שעלול להוביל אנורקטיות להרגיש טוב לגבי מצבן עשוי להגיע מאתרי "פרו-אנה" (צילום: Shutterstock)

 

החוקרים מעריכים כי חלק גדול מהחיזוק החיובי הזה שעלול להוביל נשים עם אנורקסיה להרגיש טוב לגבי מצבן עשוי להגיע מאתרי "פרו-אנה" (אתרים המעודדים אנורקסיה), שם פעמים רבות אנשים המתמודדים עם אנורקסיה מקבלים חיזוקים על "השליטה" ו"האומץ" שלהם בהשגת ירידה קיצונית במשקל.

 

לדברי החוקרים, הקשר הזה בין רגשות חיוביים להתנהגויות הרזיה הופך למעגל אכזרי בשביל נשים מסוימות הסובלות מהפרעות אכילה, שממשיכות לרדת במשקל גם לאחר שהשיגו את מטרותיהן.

 

"נשים עם אנורקסיה נמצאות פעמים רבות במקום רגשי מורכב" מסבירים החוקרים בהודעה לעיתונות שפרסמו "לכן חשוב להבין כל מה שניתן לגבי מה שהן מקבלות מהחוויה הזו. ככל שנדע לא רק על הרגשות השליליים, אלא גם על הרגשות החיוביים הקשורים למחלה, כך תעלה הסבירות שנוכל לטפל במחלה ההרסנית הזו".

 

למציאת דרכים חדשות לטיפול באנורקסיה חשיבות רבה, מאחר ומדובר בהפרעה קטלנית ביותר. ניתוח נתונים מ-36 מחקרים שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Archives of General Psychiatry, מצא כי אנורקסיה מביאה לסיכון גבוה פי 6 למוות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית שאינה סובלת מהפרעות אכילה. עוד נמצא במחקר שהסיכון למוות בקרב הסובלים מאנורקסיה גבוה פי 2 מאשר באלה הסובלים מסכיזופרניה ופי 3 בהשוואה לסובלים מהפרעה דו-קוטבית (מאניה-דפרסיה).

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים שיעזרו למצוא דרך לנתב מחדש רגשות חיוביים הקשורים לרזון לפעילויות בריאות אחרות או אספקטים אחרים בחייהן של נשים וצעירות הסובלות מהפרעות אכילה, באופן שיוביל אותן לתחושת אושר מאוזנת יותר.

 

 

מה אנורקסיה מחוללת בגוף?

 

Clinical Psychological Science July 2014 vol. 2 no. 4 514-531