מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותה- MRI בטרשת נפוצה

ה- MRI בטרשת נפוצה

במהלך השנים האחרונות נעשה מאמץ מחקרי רב בכדי לזהות סימנים שיעזרו לנטר ולעקוב אחר התקדמות הטרשת הנפוצה ואת התגובה לטיפול התרופתי. אחד מהתחומים בהם נעשתה קפיצת דרך משמעותית הוא ה- MRI.


ה- MRI הפך להרבה יותר יעיל בתהליך האבחנה של אנשים עם חשד לטרשת נפוצה, זאת בזכות הרגישות הגבוהה של המכשיר בזיהוי מוקדים של לזיות (נגעים) בחומר הלבן. התקדמות טכנולוגית זו הביאה לכך שישנם קריטריונים אבחנתיים המתבססים על סריקת ה- MRI למטופלים עם CIS - Clinically Isolated Syndromes (אירוע קליני בודד/ התקף ראשון) המצביע על טרשת נפוצה. קריטריונים אלו מאפשרים לשלול מחלות נוירולוגיות אחרות. מה גם שרגישותו המתקדמת של ה- MRI מאפשרת לנוירולוג לראות את פיזור הנגעים במרחב כבר בשלבים מאוד מוקדמים. כל זאת באופן מדויק וייחודי, המוסיפים מידע רב מעבר לבדיקה הנוירולוגית הקלינית בלבד.


אבחנה מוקדמת יותר של טרשת נפוצה מאפשרת התחלה מהירה יותר של התערבות תרופתית, אשר אוששה כמשנה ומאיטה את מהלך המחלה באופן משמעותי. מאז תחילת השימוש ב- MRI עבדו הוועדות הנוירולוגיות ברחבי העולם על קריטריונים מוסכמים שיתבססו על ממצאי ה- MRI לשם אבחנה של טרשת נפוצה. ואכן כיום קיימים תנאים מוסכמים באשר למספר הנגעים ואופן מיקומם במרחב, כמו גם נוכחות של נגעים העוברים האדרה (כפי שנראים בעזרת חומר הניגוד גדוליניום), אשר מספיקים לקבלת אבחנה ודאית של טרשת נפוצה, בכל זמן או שלב. לעומת זאת סריקת MRI שמראה נגעים המתאימים לטרשת נפוצה במרחב, אך ללא נגע שעובר האדרה, לא תצביע באופן ודאי על טרשת נפוצה ואז האבחנה תצטרך להתבסס על מעקב קליני ארוך יותר וסריקות MRI נוספות.


בניגוד לחשיבות הרבה של ה- MRI באבחון המחלה והמידע הרב שמעניקה הסריקה לנוירולוג בשלב הראשוני, השימוש בסריקות ה- MRI בכדי לעקוב אחר התפתחות המחלה ולוודא את רמת היעילות של הטיפול התרופתי אינה כה חד משמעית. חוקרים רבים הציעו מספר מדדים ושיטות בכדי לעקוב אחר התפתחות המחלה באמצעות MRI, אך הקשר בין הנראה בסריקה לבין התמונה הקלינית של המחלה כפי שמוערכת בבדיקה הנוירולוגית, נותר חלש ואינו תמיד מייצג (כלומר, תתכן סריקת MRI בה נראים נגעים רבים, אך מצבו הקליני של המטופל יהיה יציב וללא שינוי. וגם ההפך, סריקת MRI שתעיד על שינוי קל בלבד, אך יהיה ניתן לאבחן בבדיקת הנוירולוג החמרה משמעותית במצב). את ההסבר לכך ניתן לייחס לחוסר היכולת של ה- MRI הקונבנציונאלי לעמוד ולאבחן את המגוון הרחב של התמונות הפתולוגיות שהטרשת הנפוצה יכולה להציג. עוד גם שהטכניקה של ה- MRI לא יכולה לספק הערכה מדויקת של הנזק הפתולוגי מעבר למה שנראה במוקד הנגע ואין ה- MRI יכול לזהות את המכניזם באמצעותו המוח משקם את הפגיעות שנוצרו.


בכדי להשלים את התמונה עובדים החוקרים על שכלול סריקות ה- MRI במקביל לחיפוש אחר סמנים ביולוגיים, כאלו שניתן לזהות באמצעות בדיקת דם, סרום או נוזל עמוד שדרה, אשר יצביעו על התקדמות המחלה ויעילות הטיפול התרופתי.

 


מתוך Nature Reviews Neurology

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.