מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם בקרוב תהיה זמינה תרופה נוספת לטרשת נפוצה?

האם בקרוב תהיה זמינה תרופה נוספת לטרשת נפוצה?

ועדה של רשות התרופות האירופית המליצה על אישור של קלדריבין בטבליות לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. האם התרופה תהיה זמינה גם בישראל?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ועדת ה-CHMP - הוועדה למוצרים רפואיים לשימוש בני אדם של רשות התרופות האירופית (ה-EMA) המליצה על אישור התרופה מייבנקלאד (​Mavenclad) המכילה את החומר הפעיל קלדריבין (Cladribine) לשיווק באירופה כטיפול למבוגרים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית עם מהלך מחלה פעילה במיוחד.

 

התרופה עוברת את מחסום הדם-מוח (BBB) ופוגעת בשגשוג (פרוליפרציה) של תאי מערכת החיסון מסוג לימפוציטים, אשר נחשבים לבעלי תפקיד מרכזי בפתולוגיה של טרשת נפוצה. הטיפול ניתן באופן לא שגרתי - עד 20 טבליות לאורך שנתיים, כאשר בשנה השלישית והרביעית אין צורך בטיפול נוסף.

 

תופעות הלוואי העיקריות של התרופה הן לימפופניה, אשר ה-EMA מציין שיכולה להיות חמורה וממושכת וזיהומים - לרבות בנגיף הרפס זוסטר. החומר הפעיל קלדריבין מאושר לטיפול בסרטן מסוג לוקמיה ולימפומה, במקרים אלו הטיפול בתרופה ניתן בעירוי דרך הווריד.

 

יעילות התרופה מתבססת על ניתוחי המשך למחקר ה-CLARITY, מחקר קליני שלב 3 שנמשך שנתיים שהראה כי קלדריבין מפחיתה את קצב ההתקפים השנתי ב-67% ואת הסיכון להחמרה נוירולוגית כפי שנמדדת באמצעות מדד ה-EDSS ב-82%. ניתוח של מחקרי ההמשך שהוצג בכנס ה-CMSC 2017, הראה כי לאורך ארבע שנים בין 73% ל-89.9% מהמטופלים שקיבלו קלדריבין היו ללא נגעים חדשים ב-MRI, ובין 75.6% ל-81.2% לא חוו התקפים, כאשר הטווח נע בהתאם למינונים השונים כפי שהוצגו במחקר ה-CLARITY EXT. עוד המחקר הציג, כי אין צורך בטיפול נוסף בשנים השלישית והרביעית וכי לא עלו תופעות לוואי או סיכונים אחרים לאורך ארבע שנות המעקב.

 

חוות הדעת הנוכחית של ועדת ה-CHMP מבוססת על ארבעה מחקרים קליניים שלב 3, בהם השתתפו למעלה מ-2,700 מטופלים, חלקם היו במעקב יותר מעשור. לפי נתוני היעילות והבטיחות שעלו ממחקרים אלו הוועדה קבעה שיתרונות הטיפול עולים על סכנותיו.

 

המלצת ה-CHMP הוגשה לרשות האירופית אשר תחליט האם לאשר סופית את התרופה תוך 67 ימים ממועד הגשת ההמלצה. ברוב המוחלט של המקרים הרשויות מקבלות את המלצת הוועדה.

 

כפי שדווח בעבר ב"כמוני" הקלדריבין כבר הוגשה לאישור הרשויות בארה"ב ואירופה, אך נדחתה ב-2010 על ידי הרשות האירופית לתרופות וב-2011 על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA. הרשויות בזמנו הדגישו את דאגתן לגבי הסיכון לסרטן בעקבות התוצאות הראשוניות של מחקר ה-CLARITY. ביולי 2016 חברת התרופות מרק-סרונו הכריזה כי מחקרי ההמשך הוכיחו שאין סיכון מוגבר לסרטן בעקבות השימוש בקלדריבין ולכן ה-EMA קיבל את בקשתם להערכה מחדש.

 

חברת התרופות טרם הגישה ל-FDA בקשה לבחינה מחדש של אישור לשיווק התרופה בארה"ב, אך על סמך אישור ה-EMA - בהנחה שיתקבל על סמך המלצות הוועדה - תוגש בקשה לרישום התרופה בישראל שתבחן על ידי משרד הבריאות וכן תישקל הכנסתה לסל התרופות הממלכתי בשנת 2018 - בהתאם להחלטות ועדת הסל. 

 

 

מקור: EUROPEAN MEDICINES AGENCY