מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותהטיפול החדש בכאבי גב: הזרקת רקמות דיסק מתורמים מתים

הטיפול החדש בכאבי גב: הזרקת רקמות דיסק מתורמים מתים

חוקרים מצאו כי הזרקת רקמות דיסק שמקורן בתורמים מתים בשילוב נוזל ישירות לדיסקים בגב שנפגעו בהליכי שחיקה מקלה משמעותית בעוצמת הכאב ומסייעת לשיפור התפקוד. האם נמצא החלופה לניתוח דיסק?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כאבי גב תחתון מהווים את סוג הכאב השכיח ביותר, ולפי עבודות, כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת צפויים לסבול מהם בשלב מסוים בחיים. טיפולים רבים מבקשים לסייע להקלה בכאבי גב, אולם יעילותם אינה גבוהה במיוחד, ובפועל רבים מהמתמודדים עם כאבי גב ימשיכו לסבול מהם לתקופות ממושכות ולעתים לאורך כל חייהם.

 

לפי הערכות ממחקרים, כ-85% מכאבי הגב עמם מתמודדים אנשים הם "כאבים לא ספציפיים" שבהם אין למעשה אבחנה ברורה למקור הכאב, ואצל אלו – הטיפולים הקיימים, טיפולים פולשניים וניתוחים, מועילים במידה פחותה, ולעתים לטווח הקצר בלבד. עבודות מצאו כי למרות שרבים מהסובלים מכאבי גב תחתון מפסיקים לפנות לייעוץ רפואי תוך שלושה חודשים, 60% עד 80% מתוכם ממשיכים להעיד על כאבים ונכויות כעבור שנה ומעל לשליש מאלו שנדרשו לקחת פסק זמן מהעבודה בגלל כאבי גב ימשיכו להידרש גם בעתיד להיעדרויות מהעבודה מסיבה זו.

 

במצב זה נעשים כל העת ניסיונות בקהילה הרפואית והמדעית לאתר טיפולים חדשים שיוכלו להקל על כאבי גב שמקורם בפגיעה בדיסקים שבין חוליות עמוד השדרה. לצד ניתוחי דיסקים הידועים לשמצה, שכרוכים בכריתה של הדיסק הפגוע וקיבוע חוליות הגב ולא תמיד מצליחים לסייע לכאבי גב ואף כרוכים בסיכון לסיבוכים, בשנים האחרונות פותחו טיפולים ביולוגיים ניסיוניים במטרה לסייע בשיקום חבלות ונזקים לדיסקים בעמוד השדרה. בין השאר נבחנים הזרקה של גורמי גדילה לדיסקים פגועים במטרה לשקמם; טיפולים גנטיים שונים שמכוונים למוטציות גנטיות שנקשרו לשחיקת דיסקים; הזרקה של תאים עצמוניים שנשאבו מעמוד השדרה של המטופלים ועברו עיבוד במעבדה; והזרקה של תאי גזע עובריים. מספר קבוצות מחקר גם דיווחו על פיתוח דיסקים מלאכותיים בשיטות של הנדסת רקמות, אשר עשויים להחליף דיסק טבעי.

 

כעת מדווחים חוקרים אמריקאים על טיפול מועיל באמצעות הזרקה ישירה של תאי דיסקים שמקורם מתורמים מתים לדיסקים שעברו תהליכי שחיקה וניוון – במסגרת טיפול שכונה על ידי מפתחיו בשם 'VIA Disc'. הזרקות אלה, כפי שהתברר במחקר קליני מתמשך שבוצע בבני אדם, מצליחות להוביל להתחדשות הדיסקים בעמוד השדרה ולתועלת מתמשכת לאורך זמן, כשרוב המטופלים דיווחו על שיפור שנמשך שלוש שנים לפחות.

 

טיפול חדשני

 

החוקרים משתייכים לחברה שעוסקת ברדיולוגיה קלינית הפועלת במדינת אוקלהומה (Clinical Radiology of Oklahoma) – חברה שמספקת שירותי אבחון וטיפול באמצעים רדיולוגיים בארה"ב. במחקר נבחנה יעילותן של הזרקות ישירות לדיסקים בעמוד השדרה של רקמות שפותחו על ידי VIVEX Biologics – חברת ביוטכנולוגיה ממדינת פלורידה.

 

המדובר ברקמות של דיסקים שמקורם בתורמים מתים, בשילוב עם נוזלים שונים. רקמות אלה מוזרקות ישירות לגרעין הדיסק המנוון/ שחוק, כאשר הנוזל המוזרק יחד איתן מוביל לתגובה של רקמות הדיסק הבריאות שנותרו בדיסק בשילוב עם רקמות הדיסק שהוזרקו – ותגובה משולבת זו מייצרת תהליכי התחדשות של הדיסק המנוון, מקלה על כאבי הגב ומשפרת את התפקוד.

 

החוקרים דיווחו החודש על ממצאים ראשוניים ממעקב שנמשך שלוש שנים אחר קבוצה ראשונה של נבדקים שעברה את הטיפול בהזרקות במסגרת מחקר המכונה VAST (קיצור של Viable disc tissue Allograft Supplementation Trial). במחקר שבוצע ב-12 מרכזים רפואיים בארה"ב, נבחנה לעומק יעילות הטיפול החדשני לאחר מספר מחקרים מצומצמים שהציגו תוצאות מעודדות.

 

218 הנבדקים בגילי 18 עד 60 הם כולם מאובחנים עם כאבי גב תחתון משניים למחלה ניוונית של דיסק מותני שמובילה לשחיקת דיסקים בעמוד השדרה. הנבדקים עברו את ההזרקה במרפאת חוץ תחת טשטוש ושיקוף פלורסנטי כדי לכוון את המחט ישירות לגרעין הדיסק הפגוע, ושוחררו לביתם באותו היום. בזרוע השנייה של המחקר, אליה סווגו נבדקים באופן רנדומאלי – הוזרקו לדיסק הפגוע מי מלח כטיפול דמה (פלסבו).

 

לפי תוצאות קודמות מהמחקר, כעבור שנה מההזרקה נצפה שיפור ממוצע של 56% בעוצמת הכאב ובתפקוד אצל המטופלים שעברו הזרקה של רקמות הדיסק בהשוואה לשיפור של 45% בקרב מטופלים מקבוצת הביקורת שעברו הזרקה של מי מלח – הבדל שהיה מובהק סטטיסטית. כעבור שנתיים נצפה שיפור ממוצע של 41% בעוצמת הכאבים והתפקוד אצל מטופלים בקבוצת המחקר, בהשוואה לשיפור של 22% בקבוצת הביקורת. בחלוף שנתיים, 35% מהנבדקים בקבוצת המחקר ביקשו לעבור הזרקה נוספת של רקמות דיסק לכאבי גב תחתון, ואילו בקבוצת הביקורת ביקשו הזרקות חוזרות 50% מהנבדקים.

 

בפרסום הנוכחי, בתשעה מהמרכזים הרפואיים שבהם התבצע מעקב אחר הנבדקים למשך שלוש שנים מתחילת המחקר, כלומר כשנה לאחר ההזרקות החוזרות שחלקם עברו, 46 המטופלים מקבוצת המחקר המשיכו לדווח על תועלת בהפחתת כאבים ובשיפור בתפקוד, בהשוואה לארבעה מטופלים מקבוצת הביקורת שעברו הזרקות לגב של מי מלח. בקבוצת המחקר נמצא כי 60% מהנבדקים דיווחו על שיפור של 50% לפחות בעוצמת הכאבים, ומעל ל-70% מהנבדקים דיווחו על ירידה של 20 נקודות לפחות במדד נכות להערכת תפקודם (מדד ODI). החוקרים דיווחו כי בקבוצת המחקר לא נצפו תופעות לוואי חריגות לטיפול החדש, ונקבע כי מדובר בטיפול בטוח.

 

החוקרים סיכמו כי "המטופלים ברקמות הדיסקים לניוון של דיסק מותני הציגו תועלת שנשמרה שלוש שנים לאחר הטיפול, באופן שמצביע על האפשרות להשתמש בשיטה הטיפולית כחלופה לניתוח דיסק". בהשוואה לניתוחי דיסק, שיטה זו כרוכה בסיכון בטיחותי נמוך באופן משמעותי, וייתכן כי יעילותה אף משתווה לזו של ניתוחי דיסק בטיפול במחלות ניווניות של הדיסקים, אם כי טרם בוצעה השוואה ישירה בין שתי שיטות הטיפול.

 

הממצאים דווחו בכנס החברה האמריקאית לרדיולוגיה התערבותית (SIR) שנערך החודש (מארס 2023) בעיר פניקס שבאריזונה. הטיפול ברקמות דיסקים מתורמים מתים הוגש לאחרונה לאישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) כטיפול בניוון דיסקים בעמוד השדרה.

 

תופעה נרחבת

 

המחקר הנוכחי מהווה למעשה מקור נוסף לשימוש ברקמות של תורמי איברים מתים לשיפור הבריאות, לצד השתלות האיברים. החוקרים מצינים כי במסגרת השיטה, רקמות הדיסקים מהתורמים המתים נבחרות בדיוק מאותו הדיסק שאליו הן מיועדות להיות מוזרקות בהמשך אצל המטופלים.

 

שחיקת דיסקים היא אחת הסיבות המרכזיות כיום להתפתחות של כאבי גב תחתון, ומבטאת שחיקה של רקמת העצם בדיסקים שתפקידם לתמוך בחוליות העצם של עמוד השדרה. במצב זה, עצמות עמוד השדרה מתחככות זו בזו, והדבר עשוי להוביל לפגיעה בעצבים שמביאה לכאבים ופוגעת בתנועתיות ובגמישות עמוד השדרה.

 

שחיקת דיסקים מתרחשת לרוב עם ההתקדמות בגיל, בדרך כלל החל מהעשור השישי לחיים. תופעה זו מלווה גם בשחיקה במרכיבים נוספים כמו ב'מפרקים הפציטרים' – מפרקים בין חולייתיים בחלקו האחורי של עמוד השדרה. לפי הערכות, כ-40% מהמבוגרים מעל גיל 40 סובלים לפחות משחיקה של דיסק אחד בעמוד השדרה, ועד גיל 80 כבר סובלים מהתופעה כ-80% מהאנשים.

 

מומחים שהתייחסו לדיווח החדש בתקשורת האמריקאית מסרו כי מדובר בבשורה מעודדת על טיפול שעשוי להקל על כאבי גב תחתון מהם סובלים רבים על רקע תהליכי שחיקה וניוון של דיסקים בעמוד השדרה. נמסר כי הטיפול החדש "מציע לרבים הסובלים מכאבי גב תחתון אופק טיפולי חדש לשיפור התפקוד והקלה מתמשכת בכאבים".

 

 

SIR 2023, Session: Pain Management/MSK