מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהמדריכיםמכשיר ביפאפ (BiPAP) – כל הפרטים

מכשיר ביפאפ (BiPAP) – כל הפרטים

מכשיר ביפאפ להנשמה בלתי פולשנית מקל על הנשימה ומשפר את איכות השינה, הריכוז והערנות. למי מיועד המכשיר? איך מתאימים את המכשיר לשימוש? ומה המעקב הרפואי הנדרש? מדריך


מכשיר ביפאפ (צילום: Shutterstock)
מכשיר ביפאפ (צילום: Shutterstock)

מכשיר ביפאפ (BiPAP, קיצור של Bilevel Positive Airway Pressure) הוא מכשיר נשימה לא חודרני, מעין 'מסיכת נשימה', שמטרתו לסייע בהכנסת אוויר לריאות ובפתיחת נתיבי האוויר באמצעות הפעלת לחץ אוויר קבוע על האזור הסמוך לפתחי הנשימה.

 

בנשימה רגילה, הריאות מתרחבות בעת שאיפת אוויר לגוף, ופעולה זו נגרמת על ידי הסרעפת – השריר המרכזי שתורם ליכולת הנשימה בבית החזה. פעולת התרחבות זו גורמת לירידה בלחץ בדרכי הנשימה בריאות, באופן ששואב את האוויר הרווי בחמצן לתוך הריאות.

 

כשיש קושי לנשום, מכשיר ביפאפ מסייע לדחוף את האוויר לריאות. המטופל חובש מסכה על פניו, והמכשיר מספק דרך המסיכה אוויר בלחץ חיובי, באופן שמסייע לכניסת האוויר לריאות. הלחץ במסכה נשאר חיובי במשך מעגל הנשימה ומותיר את דרכי הנשימה פתוחות באופן קבוע בעוד המטופל ממשיך בנשימתו הרגילה.

 

מכשיר הביפאפ דוחף שתי רמות של לחץ חיובי: רמה גבוהה של לחץ בזמן השאיפה ורמה נמוכה יותר בזמן הנשיפה, וזאת בהבדל ממכשיר סיפאפ (CPAP) שמזרים אוויר בלחץ חיובי קבוע ולא בלחץ משתנה, ומיועד בעיקר לטיפול בדום נשימה בשינה.

 

מטרת הטיפול בביפאפ לסייע לנשימה הספונטנית של המטופל, וכך להקל על עבודת האוורור והחמצון. מטרות נוספות של הטיפול עשויות להיות שיפור איכות השינה, שיפור הריכוז והערנות בשעות ערות, מניעת אשפוזים והקלה על קוצר נשימה. מעבר לכך, מכשירי ביפאפ כוללים גם פונקציה של הנשמה מלאכותית. 

 

למי מיועד מכשיר ביפאפ?

 

בשנים האחרונות השימוש במכשיר ביפאפ נמצא במגמת עלייה, והוא משמש לטיפול ביתי עבור אנשים הסובלים מאי ספיקה נשימתית כרונית, בין השאר על רקע המחלות:

 

 

  • דלקת ריאות קשה. 

 

 

  • קשיי נשימה לאחר ניתוח. 

 

  • דום נשימה בשינה - אנשים עם דום נשימה בשינה שמתקשים להתמודד עם נשיפה כנגד לחץ אוויר קבוע עשויים להגיב טוב יותר לטיפול במכשירי ביפאפ בהשוואה לסיפאפ.
     
  • ·שיתוק סרעפות: כשנוצר שיתוק של הסרעפת ונדרשת תמיכה נשימתית – מקובל להתאים מכשיר ביפאפ.


     
  • מחלות ניווניות של השרירים והעצבים: במקרים אלה, שלרוב מוחמרים עם השנים, לרוב יומלץ בשלב הראשון על תמיכה נשימתית באמצעות מכשיר ביפאפ. לדברי סילביה מדן, המנהלת הטכנית של מעבדת השינה בבית חולים בילינסון מקבוצת הכללית, "ככל שהזמן עובר ומחלות ניווניות נוטות להחמיר – יש צורך להעביר את המטופלים למנשם, לרוב בשילוב עם חמצן".

 

"לא כל מטופל עם COPD או אסתמה זקוק לביפאפ. כדי לבדוק את הצורך בקבלת המכשיר – מקובל לבצע בדיקת דם דרך מכון ריאות בבית חולים שבודקת את ערכי ריכוז פחמן דו חמצני (CO2) וכשהבדיקה מורה על ערך הגבוה מ-50 – יומלץ על התאמת מכשיר ביפאפ" אומרת מדן. בחלק מבתי החולים מבוצעת הבדיקה לריכוז CO2 בשיטות לא פולשניות, למשל באמצעות מדבקה בתנוך האוזן.

 

מכשיר ביפאפ אינו מיועד לאנשים עם ירידה ביכולות קוגניטיביות ועם קשיי בליעה, ובמקרים אלה יש צורך בהנשמה באמצעות טרכאוסטומיה ("פיום קנה"), אם כי במצבים מסוימים ניתן לעבור להנשמה באמצעות ביפאפ, כשהנשימה משתפרת.

 

האם מכשיר ביפאפ כלול בסל הבריאות?

 

מכשיר ביפאפ אינו נרכש על ידי המטופל, אלא מסופק על ידי קופת החולים בכפוף למתן צ'ק פיקדון.

 

הטיפול במכשיר כלול בסל הבריאות הממלכתי לאנשים שנקבע רפואית כי הם נזקקים להנשמה לא חודרנית מעל ל-16 שעות ביממה, כשמשך ההנשמה הוא לפחות חודש ברציפות וההנשמה צפויה להימשך לטווח זמן ארוך ובמספר תנאים, בעיקר שמצבו של המטופל יציב וקיימים התנאים לטיפול בהנשמה בבית.

 

רכישת מכשיר ביפאפ אינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי לאנשים עם דום נשימה בשינה שאינם מסתדרים עם מכשיר סיפאפ. במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים, רק קופת חולים לאומית מאפשרת זכאות לרכישת מכשיר ביפאפ: ביטוח "לאומית כסף" מאפשר רכישת מכשיר במכון בהסדר עם הקופה בהשתתפות עצמית של 3,090 ש"ח ובביטוח "לאומית זהב" ההשתתפות העצמית עומדת על 1,483 ש"ח, נכון לאפריל 2019.

 

מתי משתמשים במכשיר ביפאפ?

 

השימוש במכשיר ביפאפ נעשה בדרך כלל בשעות הלילה בזמן שינה ואם יש צורך, גם בזמן מנוחת הצהריים. לרוב דרושה תקופת הסתגלות של מספר שבועות לשינה עם המכשיר. מטופלים רבים מדווחים כי השימוש במכשיר תורם לאיכות חייהם ומספרים כי הם ערניים ומרוכזים יותר במשך היום.

 

אצל מטופלים הנדרשים לשימוש ממושך במכשיר ביפאפ למספר רב של שעות ביום – נשקלת העברתם למנשם.

 

איך מתאימים מכשיר ביפאפ לשימוש?

 

התאמת מכשיר ביפאפ נעשית על ידי רופא/ת ריאות, אח/ות, פיזיותרפיסט נשימתי ו/או טכנאי/ת הנשמה. התאמת מכשיר הביפאפ מתאפשרת בסל הבריאות הממלכתי לזכאים בהשתתפות עצמית של ביקור במרפאות חוץ/מכונים, שעומדת נכון לאפריל 2019 על 34 ש"ח בכל קופות החולים.

 

ישנה חשיבות רבה להתאמת הלחצים והמדדים האחרים במכשיר ולהתאמת המסכה לכל מטופל באופן אישי על מנת להשיג תוצאה מוצלחת, נוחה ואיכותית למטופל. 

 

קיים מגוון רב של מכשירים וסוגים רבים של מסיכות. המכשיר מכיל:

 

  • מסיכת פנים, מסיכת אף או פקקים לאף. מומלץ לנסות את המסכה ולבדוק את נוחותה למשתמש. יש להשתמש במסכה התואמת את גודל הפנים. שימוש במסכה שאינה מתאימה היא אחת הסיבות לכישלון הטיפול.

 

  • גוף המכשיר שמזרים אוויר לתוך צינורית המחוברת למסכה/ לפקקים.

 

  • הצינורית שמחברת בין גוף המכשיר למסכה/ לפקקים.

 

  • ישנם מכשירי ביפאפ המכילים גם רכיבים נוספים כגון רכיב מייצר אדים חמים.

 

בשימוש ראשון במכשיר ביפאפ המטופל עשוי לחוש חוסר נוחות מחבישת המסכה ומזרם האוויר בלחץ חיובי שהמכשיר מחדיר לריאות. לעתים יש צורך בהתאמה של הלחצים במכשיר.

 

חשוב שלא לאכול ולשתות בזמן החיבור למכשיר ביפאפ, שכן חלקי מזון/שתייה עלולים להישאף בטעות לריאות.

 

הרעש ממכשירי ביפאפ ברוב המקרים נעים ורך, ובמידה והרעש מטריד את המשתמש, מומלץ לנסות להשתמש באטמי אוזניים. במידה והמכשיר רועש מאוד – יש לוודא עם הספק את תקינותו.

 

מהי התחזוקה הנדרשת במכשיר ביפאפ?

 

למשתמשים במכשיר ביפאפ חשוב לזכור לנקות את המסכה ואת הצינורית המחברת אותה לגוף המכשיר מדי יום, ולהחליפם אחת לפרק זמן קבוע, בהתאם להנחיות שמצורפות למכשיר, וזאת במטרה לשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

 

בעת אספקת מכשיר ביפאפ למטופלים הזכאים לכך, באמצעות קופת חולים – ניתנות הנחיות וכן אופן התקשרות עם צוות של חברת האחזקה במקרה של סיבוך בהפעלת המכשיר, בשירות שניתן 24 שעות ביממה.

 

מה הסיבוכים האפשריים במכשיר ביפאפ?

 

מכשירי ביפאפ ברובם בטוחים לשימוש, ומפחיתים את הסיכון לסיבוכים כגון זיהומים, בהשוואה לתמיכה נשימתית חודרנית באמצעות טרכאוסטומיה.

 

רוב הסיבוכים במכשיר ביפאפ נוגעים למסכה, כשזו מהודקת צמוד מדי לפנים או באופן רופף מדי, ומעוררת תחושות אי נוחות. בין התסמינים האפשריים במצבים אלה: נזק מקומי לעור כתוצאה מהמסכה, נפיחות קלה בבטן, יובש בפה, דליפה מהמסכה שגורמת לירידה בלחץ האוויר שמוחדר לריאות, הפרעות בעיניים וגודש/ כאבים בסינוסים. הסיכון לסיבוכים עולה עם העלייה בגיל, עלייה במשך הזמן שבו המטופל מחובר לביפאפ ומצבים רפואיים ומחלות נלוות.

 

במקרה של התפתחות תופעות הלוואי – יש לוודא שבוצעה התאמה נכונה של לחצי האוויר במכשיר.

 

לעתים כשמבוצעת התאמה לא נכונה של לחצי אוויר או כשקיימת תקלה במכשיר – המטופל מפתח מצב רפואי של עלייה גבוהה ברמות CO2 המלווה לרוב בקשיי ריכוז, דיבור מעורפל וקשיים בהליכה, ומצב זה מחייב פנייה למוקד רפואי/ חדר מיון.

 

מה המעקב המומלץ אחר מטופלים במכשיר ביפאפ?

 

מטופלי ביפאפ זקוקים למעקב, הדרכה והערכה תקופתית על ידי הצוות המקצועי במרפאת ריאות שאחראי על הנשמה ביתית. המעקב הרפואי לרוב ניתן אחת לשלושה חודשים על ידי רופא ריאות, בהתאם למצבו הרפואי של המטופל.

 

 

*סייעה בהכנת הכתבה סילביה מדן, המנהלת הטכנית של מעבדת השינה בבית חולים בילינסון מקבוצת הכללית

 

עדכון אחרון: אפריל 2019

 

אהרון60
17/07/23 11:37

לפעמים בורח אויר כשהפה נפתח באופן לא רצוני. אפשר לקבע את הלסת עם תחבושת אלסטית, כשמקצתה מהודקת על הפה.​​​​​​​ נשמע לא נעים אבל כשמתרגלים זה עובד נפלא.

מנשה1
29/08/12 15:08
ריסריס
18/08/12 22:12

ההסתגלות למכשיר אינה פשוטה. המסיכה אינה נוחה, עושה קווץ לאף, ומוחצת את הפנים.

ולישון איתה, זה ממש לא פיקניק.

מוטיבציה לדעתי היא  מילת המפתח. הידיעה כי השימוש במכשיר יכול להביא לשיפור במצב הנשימתי.

והידיעה כי איוורור ריאתי יכול למנוע החמרה נוספת.

ובטח לא בכח, רק בכח ההבנה.

וכן, יש אנשים שאינם מצליחים להסתגל.

 

אתיע
13/08/12 15:16

אני יכולה לספר לך מנסיוני- אחרי אשפוז בטיפול נמרץ ואח"כ במחלקה ניסו לשים לי את המסכה.  היתה התנגדות גדולה ולא יכולתי להשאר איתה,לכן השלכתי אותה מפני והתנגדתי נמרצות להרכיב את המסכה. אך כנראה שאחד הרופאים ראה את מצוקתי והחליט לעזור לי. הוא קודם הרכיב לי את המסכה שהמכשיר סגור ואחרי שניות מעטות הפעיל את המכשיר ו. אותורופא לא ויתר ואחרי כמה נסיונות הצלחתי לשים את המסכה.  כשהמסכה על הפניםלא מרגישים כלום.

היום אני לא יכולה לישון בלי המסכה , וישנה כמו תינוק.

 

מסקנה- צריך לשים את המכשיר כשהמכשיר סגור.

 

נאווה
04/08/12 15:07

אימי מאושפזת בגל 86 עם דלקת ריאות חמורה מאד, היא מסרבת להיות מונשמת ע"י מכשיר הביפאפ אלא רק ע"י משקפים ששומרים אותה ברמת סטורציה על הסף. כל פעם שמלבישים לה את המסיכה היא משתוללת מסרבת וצועקת שיש לה אסוסיאציות של השואה בגלל החנק שהיא חובה.

כל  ניסיון כזה מחליש אותה יותר. 

האם יש ניסיון במקרים כאלו, איך מצליחים לגרום לחולה לשתף פעולה בייחוד שהוא מבין, צלול, ועקשן בדעתו?

נאווה

רומית
19/06/12 17:58

הסרעפת שריר לא רצוני.אבל!!!!!!.אפשר ללמוד לשלוט עליה.