מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהמדריכיםהטיפול ב-Minimal Changes Disease

הטיפול ב-Minimal Changes Disease

איך מטפלים במחלת הכליות MCD) Minimal Changes Disease) או בעברית "מחלה עם שינויים מינימאליים"


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

MCD) Minimal Changes Disease) היא מחלה גלומרולרית (מחלה הקשורה לגלומרולים - פקעיות הכליה) הגורמת לתסמונת נפרוטית. MCD, או בתרגום לעברית "מחלה עם שינויים מינימאליים", נקראת כך בשל השינויים המינימאליים הנמצאים בגלומרולים בביופסית כליה.

 

כאשר ה-MCD משני לסיבה אחרת כמו תרופה או מחלה ממאירה, יש לטפל בסיבה שגרמה לו, כגון – הפסקת תרופה שהובילה לכך, טיפול בממאירות המטולוגית וכדומה.

 

מתחילים בסטרואידים 

 

הטיפול ב-MCD מבוסס על מתן סטרואידים. טיפול בסטרואידים מוביל להשריית הפוגה של המחלה כמעט בכל החולים, ובמיוחד בילדים. מתחילים טיפול בפרדניזון במינון גבוה - בדרך כלל 1 מ"ג לק"ג משקל גוף. ממשיכים במינון זה עד להשריית הפוגה.

 

התגובה לטיפול מהירה מאוד בדרך כלל, ופעמים רבות כעבור שבוע-שבועיים של טיפול נצפית ירידה משמעותית ואף העלמות של הפרשת החלבון בשתן, נסיגה של הבצקות וירידת משקל הגוף חזרה לבסיס. 75% מגיבים תוך שבועיים, 80-85% מגיבים תוך 4 שבועות טיפול ומעל 90% מהחולים מגיבים תוך 8 שבועות. במבוגרים התגובה יכולה להיות רק אחרי 12 שבועות של טיפול.

 

לאחר השריית הפוגה, המתבטאת בהעלמות הפרשת החלבון בשתן, העלמות הבצקות, תיקון האלבומין והכולסטרול בדם, מורידים בהדרגה את מינון הפרדניזון עד כדי הפסקתו כעבור שלושה עד ארבעה חודשים.

 

במהלך הטיפול יש צורך לעקוב אחר כמות החלבון בשתן. גם לאחר השריית הפוגה של המחלה, יש לעקוב אחר הפרשת החלבון בשתן. הופעה מחודשת של חלבון בשתן במשך 3 ימים רצופים, מעידה על החרפה מחודשת של המחלה, ומצריכה הערכה וטיפול מוקדמים.

 

כאשר יש החרפה חוזרת של המחלה, מטפלים במחזור נוסף של פרדניזון. בדרך כלל מסתפקים במחזור טיפולי קצר יותר של כ-6-8 שבועות. כאשר יש החרפות חוזרות ותכופות (מעל 2-3 החרפות במשך 6-9 חודשים), יש לשקול מתן טיפול בתרופות קו-שני, על מנת לצמצם הצורך בסטרואידים ולנסות ולמנוע החרפות נוספות.

 

תרופות קו שני ושלישי 

 

קיימות מספר תרופות המקובלות כטיפול קו שני. אחת התרופות היא ציקלוספורין, הניתנת בכדורים דרך הפה לתקופה של כשנה-שנה וחצי. תרופה נוספת היא ציקלופוספמיד (ציטוקסן) הניתנת גם בכדורים, אולם לתקופה קצרה יותר של כ-3 חודשים.

 

קיימים היום דיווחים בספרות על נסיונות טיפול בתרופות קו-שלישי למחלה עמידה לטיפול. תרופות לדוגמה הן טקרולימוס (תרופה מאותה המשפחה של ציקלוספורין) וסלספט. אולם אין עדיין הוכחה כי תרופות אלו יעילות יותר מהטיפולים המקובלים. מתן תרופות אלו נשקל רק במקרים שאינם מגיבים לאף טיפול אחר.