מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותהמתבגרים מישראל: בראש רשימת הסובלים מכאבים כרוניים

המתבגרים מישראל: בראש רשימת הסובלים מכאבים כרוניים

במחקר השוואתי חדש ניצב הנוער הישראלי בראש הדירוג לכאבים כרוניים בקרב מתבגרים מ-42 אזורים ומדינות: כשליש מהישראלים בגיל ההתבגרות מדווחים על כאבים במספר אזורים בגוף. נערים מישראל מדורגים גבוה גם בכאבי ראש


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תם החופש הגדול, ועם החזרה לספסל הלימודים מומלץ לשים דגש גם על בריאותם של תלמידי ישראל. בשנים האחרונות התרבו העדויות על שיעורים גבוהים של השמנה וסוכרת בגילי ההתבגרות, ובמערכת החינוך נעשים מאמצים להקפיד על תפריט מזין יותר במטרה לבלום את מגמת העלייה המסוכנת. עתה מצא מחקר השוואתי חדש כי נדרש להתייחס גם לכאבים כרוניים מהם סובלים המתבגרים בישראל. בהשוואה לעמיתיהם מאירופה וקנדה, נמצא כי בני הנוער מישראל מדווחים הכי הרבה על כאבים כרוניים במספר אזורים בגוף, וניצבים גבוה גם בדירוג הסובלים מכאבי ראש. עם זאת, במקום נמוך מדורגים המתבגרים הישראלים ביחס לכאבי גב.

 

המחקר ביקש לאמוד את שכיחותם של כאבים כרוניים בקרב מתבגרים באופן השוואתי, ובוצע באמצעות שאלון אחיד שהופץ בקרב 214,283 נערות ונערים מ-42 מדינות ואזורים באירופה וקנדה בתרגום לשפות שונות, וזאת במסגרת מחקר השוואתי בינלאומי בתמיכת ארגון הבריאות העולמי (WHO) להתנהגות בריאותית בקרב ילדי בתי הספר בגילי 11, 13 ו-15 (HBSC Study) שנערך בשנים 2014-2013.

 

גבוהים גם בכאבי בטן

 

בני הנוער נתבקשו להעיד האם הם סובלים מכאבים כרוניים בששת החודשים האחרונים לפי אזורי גוף שונים.

 

ככלל, המחקר העלה כי כאבים כרוניים בגילי ההתבגרות שכיחים יותר משניתן היה לצפות. קרוב למחצית בני הנוער (44.2%) דיווחו כי הם סובלים מכאבים כרוניים כלשהם. חמישית מהמתבגרים (20.6%) דיווחו על כאבים כרוניים במספר אזורים בגוף, מעל לעשירית (11.3%) על כאבי ראש, וכן 7.7% על כאבי גב ו-4.6% על כאבי בטן.

 

בהשוואה בין המדינות, כשליש מהמתבגרים מישראל (33.8%) דיווחו על כאבים כרוניים במספר אזורים בגוף במקביל – השיעור הגבוה ביותר במחקר, וזאת בהשוואה להיקף נמוך יותר של התופעה בצרפת (28.4%), איטליה (27.3%), הונגריה (26.3%), פינלנד (24.2%), רוסיה (21.4%), קנדה (20.5%), בריטניה (17.8%), גרמניה (17.4%), ספרד (16.9%) והולנד (16.7%), ופי 3 מהשיעור שדווח בארמניה שסוגרת את הרשימה (13.2%).

 

ניתוח המשתנים העלה כי כאבים במספר אזורים במקביל היו שכיחים יותר בקרב בנות בכל הגילים בהשוואה לבנים, וגם גברו עם העלייה בגיל. בישראל, 37.9% מהנערות ו-29.2% מהנערים דיווחו על כאבים כרוניים במספר אזורים בגוף.

 

גם בדירוג לכאבי ראש ניצב הנוער הישראלי במקום גבוה: מעל לעשירית (12.1%) סובלים מכאבי ראש, שיעור נמוך מזה שמדווח בפינלנד (15.6%), ארמניה (14.5%) ואיטליה (14.2%), דומה לזה שמדווח בהולנד (12.7%), בריטניה (12.3%) ורוסיה (12.2%), וגבוה מזה שמדווח בקנדה (11.1%), גרמניה (10.2%), ספרד (9%), צרפת (8.7%) ופורטוגל שממוקמת בתחתית (7.9%).

 

כמו כן, על כאבי בטן העידו 5.1% מהמתבגרים הישראלים – 5.3% מהנערות ו-4.8% מהנערים, שיעור גבוה יחסית בהשוואה למדווח בבריטניה (4%), קנדה (4%), פינלנד (4.2%) ורוסיה (4.3%), ונמוך מהמדווח בגרמניה (6%), איטליה (6.2%), צרפת (6.3%) ומקדוניה הממוקמת בשיא (6.9%). באשר לכאבי בטן, ברוב המדינות ככל שעלה גיל המתבגרים – כך שיעור המדווחים על כאבי בטן ירד, אולם דפוס זה לא זוהה בישראל וכן בבריטניה, גרמניה, קנדה, צ'כיה, ליטא, גרינלנד ואלבניה.

 

בצרפת כואב יותר הגב

 

באחד הדירוגים ממוקם הנוער הישראלי במקום נמוך: על כאבי גב דיווחו רק 4.8% מהנוער בישראל – 5.9% מהבנים ו-3.9% מהבנות, בהשוואה לשיעורים גבוהים יותר בבריטניה (6.2%), רוסיה (6.3%), פינלנד (7.3%), קנדה (8.1%), גרמניה (9.6%) וצרפת (11.8%) שבה הכי הרבה מתבגרים מדווחים על כאבי גב.

 

שיעור ההיענות במחקר היה גבוה יחסית, ברוב המדינות ההיענות עמדה על 95% ומעלה, אם כי בישראל, ארמניה, ספרד וגרינלנד ההיענות הייתה נמוכה יותר – ובין 85% ל-90% מהתלמידים שנתבקשו השיבו על הסקר.

 

החוקרים מסכמים כי מהעבודה עולה שתופעת הכאבים הכרוניים המדווחים על ידי מתבגרים רחבה, למרות שקיים שוני בדפוסי הכאב בין המדינות. "מתבגרים עם כאב כרוני אינם קבוצה הומוגנית. יש להתיחס להבדלים במאפיינים בין הכאבים השונים בהיבט הקליני ובהיבא של בריאות הציבור כדי לסייע טוב יותר למתבגרים למנוע ולטפל בכאבים", קובעים החוקרים.

 

בישראל רוכז המחקר על ידי פרופ' יוסי הראל-פיש,  ראש תוכנית המחקר הבינלאומי על רווחתם ובריאותם של בני נוער. מבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן. הממצאים מדווחים בגיליון אוגוסט 2018 של כתב העת European Journal of Pain.

 

הבדלים תרבותיים

 

ממצאי המחקר הנוכחי משיקים לעבודות אחרות שהצביעו על היקף גבוה של כאבים כרוניים בגיל ההתבגרות. מחקר בינלאומי נוסף שפורסם בכתב העת BMC Public Health בשנת 2014 ובחן כאבים כרוניים בגיל ההתבגרות, הצביע על כרבע (27.1%) המדווחים על כאב בחודש האחרון, כשבעבודה הנוכחית שיעור דומה (23.6%) מכלל הנבדקים בכל המדינות דיווחו על כאב כלשהו בשבוע האחרון. בשנת 2012 פורסם מחקר מנורווגיה שהעלה כי קיים קשר מובהק בין כאב כרוני של מתבגר לבין כאב כרוני של ההורה.

 

בעבודה הנוכחית לא נמצא דפוס שמעיד על קשר בין מיקום גיאוגרפי של מדינה לבין שיעור המתבגרים מקרב תושביה שמדווחים על כאבים כרוניים. כך, למשל, בדיווח על כאב כרוני במספר אזורי גוף במקביל זוהה שוני במדינות סקנדינביה בין נורווגיה (15.2%) ואיסלנד (27.4%) ושוני במדינות הלבטיות בין אסטוניה (15.2%) ללטביה (22.1%). מאחר ובכל המדינות הופץ שאלון שכלל שאלות אחידות, החוקרים מעלים את האפשרות כי גורמים אחרים הקשורים בתרבות עשויים להשפיע על שיעור המתבגרים שמדווחים על כאב, לרבות שפה ואתניות. מאמר של חוקרים קנדיים שפורסם בחורף 2009 בכתב העת Pain Research and Management מצביע על הבדלים תרבותיים באופן שבו ילדים מפרשים תחושות כאב – הבדלים שעשויים להשפיע על הדיווחים בקרב המתבגרים שנכללו במחקר.

 

European Journal of Pain, doi: 10.1002/ejp.1306

yay
07/09/18 11:55

במשך שנים רני סובל ממיגרנה ניסיתי את נפלאות השמן והוא אפקטיבי ביותר משפיע מיידת ומקל על הכאב באופן מצוין