מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה הורסות את השיניים

הפרעות אכילה הורסות את השיניים

באנשים עם הפרעות אכילה שכיחות גבוהה פי 4 של בעיות דנטאליות. איך אפשר לצמצם את הפגיעה?


השכיחות של שחיקת שיניים גבוהה פי 8.5 בסובלים מהפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)
השכיחות של שחיקת שיניים גבוהה פי 8.5 בסובלים מהפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)

 

הפרעות אכילה גורמות לנזקים רגשיים וגופניים. בין הנזקים שהפרעות אכילה גורמות בגוף הם פגיעה בבריאות הפה והשיניים. חוקרים מאוניברסיטת Bergen בנורווגיה ביקשו לבחון את השכיחות של בעיות הקשורות לפה ולשיניים בקרב הסובלים מהפרעות אכילה.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת European Journal of Oral Sciences מראה כי אנשים עם הפרעות אכילה – כמו אנורקסיה ובולמיה – סובלים מהרבה יותר בעיות דנטאליות מאשר אנשים ללא הפרעות אכילה, בהן רגישות בשיניים, כאב בפנים ושחיקת שיניים חמורה.

 

החוקרים השוו 54 אנשים עם הפרעות אכילה, לאנשים הדומים להם במין ובגיל, ללא הפרעות אכילה. הנחקרים ענו על שאלונים ועברו בדיקות שיניים קפדניות.

 

מניתוח הנתונים עולה כי בהשוואה לאנשים ללא הפרעות אכילה, בקרב אנשים עם הפרעות אכילה יש שכיחות גבוהה פי 4 של בעיות דנטאליות. השכיחות של שחיקת שיניים גבוהה פי 8.5, השכיחות של תחושת לשון בוערת גבוהה פי 14 והשכיחות של שפתיים יבשות וסדוקות גבוהה פי 10. אנשים עם הפרעות אכילה מדווחים גם על רגישות גבוהה יותר בשיניים, יותר מקרים של כאבי פנים ופה יבש.

 

חלק מהסיבה לפגיעה הקשה בשיניים היא הקאות, המלוות לחלק מהפרעות האכילה. מומחים מסבירים כי רמת החומציות הגבוהה בקיא עלולה לגרום נזק לאמייל השן. מתקפות חומציות כאלה, כשהן מתרחשות בתדירות גבוהה, משמעותן שלרוק בפה אין הזדמנות לתקן באופן טבעי את הנזק לשיניים בשל המגע עם החומצה, מה שמוביל לשחיקת השיניים החמורה שנצפתה במחקר.

 

מה אפשר לעשות?

 

מחקר זה מצביע על מספר נזקים הנגרמים בשל הפרעות אכילה, אבל הם רק חלק מהנזקים החמורים שמחוללות לגוף אנורקסיה ובולמיה.

 

הדבר החשוב ביותר הוא לטפל בהפרעות האכילה, אבל בינתיים, מספקים רופאי השיניים כמה עצות שיסייעו לצמצם את הפגיעה בפה.

 

הם ממליצים כי אנשים יצחצחו שיניים מוקדם ככל האפשר אם הקיאו על מנת לעזור להפחית את השפעות החומציות. יחד עם זאת, לא מומלץ לצחצח את השיניים מיד לאחר ההקאה, מכיוון שזה עלול להביא להסרת אמייל השן שרוכך במגע עם החומצה. עוד מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד שתסייע להגן על השיניים לאורך זמן. לעיסת מסטיק ללא סוכר תסייע להעלות את זרימת הרוק בפה ולנטרל את החומציות בפה.

 

מומלץ לדבר על הפרעת האכילה עם רופא השיניים כך שיוכל להתאים את הטיפול, ולהגיע לביקורות בתדירות גבוהה.

 

 

Eur J Oral Sci 2012; 120: 61–68

יש הרבה מחקרים המצביעים על הקשר בין מצב השיניים ומצב הלב...הנה למשל אחד...
ואם הלב מייצג גם מצב ריגשי זה לא יהיה מפתיע אם גם הפרעות אכילה יהיו קשורות למצב השיניים.

מיכל-אפק
16/02/12 21:40

אני חושבת שיש מקום למגוון רחב של מקרים.

ראשית לא כולם כמוך מודעים לנזקים ומטרת כתבות כאלה היא להגביר מודעות אצל כלל האוכלוסיה.

שנית יש אנשים שכן נכונים לשתף בהפרעה שלהם, מתוך הבנה שזאת אינה מחלה שהם בחרו בה ושיש להתבייש בה. השיתוף הזה הוא כבר צעד ראשון להחלמה.

לבסוף אני רוצה לציין שאי שיתוף של רופאים בקיומה של הפרעת אכילה עלול להוביל למתן אבחנות שגויות, תרופות מיותרות, התערבויות כירורגיות מיותרות וכו.

מאיה42
16/02/12 15:15

אני לא מבינה מה הכתבות האלה.
אני בולמית כבר 4 שנים .
בת 17... היו תקופות שההקאות היו כ5-10 פעמים ביום והיו תקופות שהקאתי 4 פעמים בשבוע רק לאחר ארוחה עיקרית.. הייתי מצחצת שיניים אובססיבית למראה האסטתי[כחלק מהמראה החיצוני היה חשוב לי לדאוג למראה שלי,לנקיון,לפה,לפנים וכו'..]
והיתי מבקרת אחת לחצי שנה או יותר לשיננית ברופאת שיניים היא בכלל לא שמה לב שמשהו חריג. הייתה אומרת שאני מנקה היטב את שיניי,שהצבע של השיניים מתאים לעור הפנים[אני לבנה ] בד"כ בחורף הייתי מגיעה אלייה.
ככה ש.....אני לא רואה מצב שמישהי הולכת ואומרת לרופא שיניים " שמע,אני סובלת מהפרעת אכילה . "

ועוד דבר,קשה בזמן התקף בולמי,או לחילופין מישהי שסובלת מאנורקסיה[לא אני,הלוואי והייתי אנורקטית או רזה בדרך לשם] לזכור את התופעות האלו.. זה לא משהו שמהדהד בראש ואומר לנו" סגרו את המקרר אל תאכלו עכשיו מהסיר " השיניים יהיו צהובות ויהיו בעיות דנטאליות ."

לאאאא ?!