מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתגלה מנגנון במערכת החיסונית שמשפיע על טרשת נפוצה

התגלה מנגנון במערכת החיסונית שמשפיע על טרשת נפוצה

מחקר חדש מפענח את מעורבותם של תאי B בהתפתחות טרשת נפוצה ופותח אופק לטיפולים חדשים לעצירת המחלה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחלת טרשת נפוצה היא אוטואימונית, ולפי הידע הרווח כיום, מקורה בפעילות אגרסיבית של תאי T, תאים לבנים שמהווים חלק מהמערכת החיסונית. מחקרים בעבר הראו כי תאי ה-T תוקפים את מעטפת המיאלין, השכבה השומנית המגנה על תאי העצב, וכך נפגע תפקודה של מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). מחקר חדש מתאר כיצד סוג נוסף של תאים במערכת החיסונית - תאי B - משפיע באופן משמעותי על פעילות המחלה.


תאי B "הוזנחו" בתחום המחקר של טרשת נפוצה לאורך השנים, אך כיום, כשיותר תרופות ומחקרים מתמקדים בתאים אלו, מתגלה כי  יש להם תפקיד חיוני במהלך המחלה. מחקרים אחרונים הראו בשנים האחרונות כי תרופות שמדללות את תאי ה- B בגוף במסגרת טיפולים שמכונים BCDT (קיצור של B cell Depletion Therapy) בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית - מובילים להפחתה דרמטית בפעילות המחלה. דוגמאות אחרונות לתרופות הפועלות על תאי ה- B הן ה- ריטיקסומאב (Rituximab) והאוקריליזומאב (Ocrelizumab). לאחרונה נמצא כי הטיפול באוקריליזומאב יעיל גם למהלך הפרוגרסיבי של המחלה.

 

בעוד שברורה כעת חשיבותם של תאי ה-B, מחקר קנדי חדש שנערך במסגרת המרכז הנוירולוגי במונטריאול בשיתוף חוקרים מגרמניה, ופורסם בגיליון אוקטובר 2015 של כתב העת המדעי Science Translational Medicine, הצליח לפענח את המנגנון שיסביר כיצד תאי B משפיעים על טרשת נפוצה.

 

תקשורת בין תאי מערכת החיסון

 

המחקר נסמך על דגימות דם של 35 חולי טרשת נפוצה שנבדקו בתנאי מעבדה, בהשוואה ל-35 דגימות של נבדקים בריאים. לדברי ד"ר עמית בר-אור, ראש צוות המחקר מהמרכז הנוירולוגי במונטריאול, "הצלחנו במחקר לגלות שיש מספר סוגים של תאי B בגוף האדם. חלק מתאי ה-B מעודדים פעילות דלקתית, בעוד שתאים אחרים מגבילים את הפעילות הדלקתית. המחקר שלנו זיהה סוג של תאי B, אלו המייצרים את הציטוקין שקרוי GM-CSF, שמגבירים את הפעילות הדלקתית במחלת הטרשת הנפוצה".

 

GM-CSF (קיצור של Granulocyte Macrophage–Colony Stimulating Factor) הוא ציטוקין שמיוצר על ידי חלק מתאי ה- B - חלבון קטן שייצורו והפרשתו מעודד תקשורת בין תאי מערכת החיסון לתאים אחרים. הפרשתו של ציטוקין זה עשויה להעביר את המסר כי צריך להתחיל לעורר פעילות דלקתית, כמו הפעילות שפוגעת במיאלין במחלת הטרשת הנפוצה.

 

ניתוח הממצאים העלה כי ה- GM-CSF שמיוצר על ידי תאי ה-B נמצא בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. כשנבדקה שכיחותו של ה- GM-CSF לאחר טיפול שמדלל את שכיחות תאי ה-B, אובחנה הפחתה הן ברמות ה-GM-CSF והן בפעילות המסוימת של תאי ה- T שגורמת להתפתחות המחלה.

 

בעוד שתאי ה- T הם אלו שתוקפים את המיאלין, נראה כי חלק מתאי ה- B הם אלו שמעוררים ומכוונים את התאים לפעילות האוטואימונית. בעוד שתגלית זו שופכת אור על תהליך חשוב העומד בבסיס מחלת הטרשת הנפוצה, החוקרים מציינים שעליהם עוד להמשיך ולהבין את דרכי התקשורת בתוך המערכת החיסונית. הצעד הבא של צוות המחקר יהיה לבחון את תאי ה- B והציטוקין GM-CSF במחלות אוטואימוניות נוספות.

 

המחקר חשוב בחשיפת הנתיב דרכו תאי ה-B תורמים לפעילות החריגה של המערכת החיסונית במחלת הטרשת הנפוצה, ומאיר את הצורך בטיפולים חדשים למחלה שידללו ויווסתו את תאי ה-B. יותר מכך, השאיפה כי בעזרת ההבחנה בין תאי B מזיקים, אלו שמשחררים GM-CSF, לבין תאי ה-B "הטובים", ניתן יהיה לקדם פיתוח טיפולים חדשניים ממוקדים. החוקרים מציינים כי הסלקטיביות שזוהתה במחקר חשובה, מכיוון שתאי ה-B נמצאו בחלקם חיוניים לפעילות מיטיבה של המערכת החיסונית, וסביר שטיפול ממוקד יסייע לבלום את התקדמות המחלה ובמקביל יהיו לו פחות תופעות לוואי מבלי לפגוע במערכת החיסונית בכללותה לטווח הארוך.

 

 

Science Translational Medicine, DOI: 10.1126/scitranslmed.aab4176