מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותחדש: מדבקה משחררת חלבונים לשיקום שרירי לב פגועים

חדש: מדבקה משחררת חלבונים לשיקום שרירי לב פגועים

פריצת דרך בטיפול בהתקפי לב? חוקרים מסטאנפורד פיתחו מדבקה שמשחררת חלבונים שתורמים להתחדשות תאים בשרירי הלב


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאחר התקף לב, תאים בשריר הלב נפגעים בתהליך של 'הצטלקות' (scarring), והלב נותר לרוב מוגבל ביכולתו להזרים דם בגוף, וקיימת עלייה בסיכון למחלות לב כרוניות.

 

חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סטאנפורד בקליפורניה מדווחים כי הצליחו לפתח מדבקה פורצת דרך שמשחררת לרקמות הלב חלבונים שיש ביכולתם לחדש תאים מתים בשרירי הלב ולסייע לשיקום מפגיעות לבביות, לרבות פגיעה בעקבות התקף לב פתאומי.

 

המדבקה שפותחה בשיטות של הנדסה גנטית משחררת חלבון בשם Fstl1 שנמצא כבעל יכולת לעורר חידוש של תאים בשריר הלב. החוקרים זיהו את החלבון במחקרים בדגי זברה העשירים בו, כשהודגם כי יש ביכולתו של החלבון לעודד צמיחת תאים חדשים בלב החוקרים בחנו את יעילות החלבון בבעלי חיים נוספים, ומצאו במחקרים שבוצעו בעכברים וחזירים כי החומר מעודד גדילה של תאים בריאים בשריר הלב, ובמקביל מוביל לירידה בתהליך ההצטלקות בלב.

 

בהמשך פיתחו החוקרים בשיטות של הנדסה גנטית מדבקה שמכילה את החלבון Fstl1, וניסו את פעילותה בחזירים. המדבקה הוחדרה לגוף דרך חתך בצד השמאלי והוצמדה ללב מצדה החיצוני. במחקר נמצא כי לאחר שעברו החזירים התקף לב, זרם הדם ירד ב-30% כתוצאה מהצטלקות רקמת שרירי הלב, אולם כשהוצמדה המדבקה ללב כשבוע לאחר התקף הלב, היא הובילה לשחרור איתי של החלבון לרקמת שריר הלב ולהתחדשות תאים, וכעבור שבועיים עד חודש חל שיפור של 40% בזרם הדם וירידה בהמשך הצטלקות שרירי הלב, כפי שהוערכה בשורה של מדדים שונים.

 

במחקר נוסף בעכברי מעבדה נמצא כי התקף לב הוביל לירידה מהירה של 15% בתפקוד הלב, וללא מדבקת החלבון הוסיף תפקוד הלב לרדת ב-22% בשבוע הראשון לאחר ההתקף, ב-20% נוספים בשבוע השלישי וב-16% בשבוע החמישי לאחר ההתקף. עם זאת, הצמדת מדבקת החלבון לליבם של העכברים הובילה לשיפור של 34% בתפקוד הלב כעבור שלושה שבועות מההתקף, בתהליך שהוגדר כ'ריפוי יציב'.

 

המדבקה החדשה עשויה מחומר טבעי מסוג קולגן שפותח בשיטות של הנדסה גנטית כדי לחקות תכונות מכאניות מסוימות של שכבת האפיקרדיום – השכבה המקיפה את שריר הלב. על חומר זה הועמס החלבון Fstl1. שכבת הקולגן פותחה כשכבה סיבית ללא תאים, באופן שלטענת החוקרים מייתר את הצורך בנטילת תרופות למניעת דחייה של החלבון על ידי הגוף.

 

החוקרים מעריכים כי תכונת הגמישות של החלבון Fstl1 היא זו שמאפשרת לו לחדור בהדרגה דרך שכבות הלב, להיספג בשריר הלב ולעודד התחדשות של תאים. בשלב זה השפעתה של המדבקה דורשת את הצמדה ישירות אל הלב, וטרם התברר האם הצמדתה לעור מאפשרת את ספיגת החלבון דרך שכבות העור השונות לשריר הלב.

 

במחקר שותפות מעבדות במרכזים מובילים בעולם, לרבות אוניברסיטת קליפורניה, אוניברסיטת בוסטון, אימפריאל קולג' בלונדון והמכון למדעי הביולוגיה בשנחאי שבסין, והוא נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו פורסמו בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Nature. 

 

מדבקה להחדרת תרופות

 

בהודעה לעיתונות שליוותה את הפרסום המדעי דווח כי המדבקה שפותחה רשומה כבר כפטנט של אוניברסיטת סטאנפורד וכבר הוקמה חברה בעלת זכויות לפיתוח הטכנולוגיה בשם Epikabio. לדברי צוות החוקרים, מחקרים קליניים על המדבקה שפותחה בבני אדם מתוכננים להתחיל בשנת 2017.

 

תגליות דומות תועדו בשנים האחרונות שמבקשות לעשות שימוש במדבקות לשחרור חומרים מעודדי תהליכי ריפוי. כך, למשל, בדצמבר 2010 דיווחו חוקרים מפולין על פיתוח מדבקה שנצמדת לעור שביכולתה להשפיע על תאי מערכת החיסון הפוגעים במיאלין במנגנון הגורם למחלת טרשת נפוצה.

 

השנה דווח כי הטכנולוגיה של מדבקה להחדרת חומרים רפואיים לגוף עשויה לייתר בעתיד את הצורך בזריקות מכאיבות ולאפשר חיסונים נגד מחלות ילדות ומחלות זיהומיות נוספות באמצעות מדבקות ייעודיות. מדבקה לחיסון בחצבת כבר נמצאת בתהליכי פיתוח על ידי חברות אמריקאיות ונוסתה בקופים, כפי שדווח באפריל 2015 המרכז הלאומי לבקרת מחלות בארה"ב (CDC).

 

 

Nature, doi: 10.1038/nature15372