מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותחיים בחווה משפיעים על ויסות מערכת החיסון

חיים בחווה משפיעים על ויסות מערכת החיסון

מחקר הוכיח את תיאורית ההיגיינה באמצעות השוואת חזירים שגדלו בחווה לאחיהם שגדלו בחדר סטרילי


להתבגרות בחווה השפעה ישירה על וויסות מערכת החיסון (צילום: Shutterstock)
להתבגרות בחווה השפעה ישירה על וויסות מערכת החיסון (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים מאוניברסיטת בריסטול הראו, בפעם הראשונה, שגדילה בחווה משפיעה באופן ישיר על ויסות מערכת החיסון ומביאה להפחתה בתגובה החיסונית.

 

השכיחות של מחלות אימונולוגיות - כמו אקזמה, אסתמה ומחלות מעי דלקתיות – נמצאת בעליה בחברה המערבית. אחד ההסברים שהוצעו לתופעה היא תיאורית ההיגיינה, הגורסת כי בשל רמת הניקיון וההיגיינה הגבוהות במיוחד, נוצרת תגובה חריגה, לא מותאמת של המערכת החיסונית, כאילו אינה מכוונת בעוצמה הנכונה. לפי התיאוריה על הגוף ומערכת החיסון להיחשף לחיידקים וזיהומים, במידה מסוימת, כדי להתאמן ולהתכוונן.

 

מחקרים אפידמיולוגים רבים כבר הראו כי ילדים שגדלו בחווה סובלים מפחות מאלרגיות ומאסתמה. יחד עם זאת, עד עתה, לא היה ניתן להדגים קשר ישיר של סיבה ותוצאה. כך למשל, לא ניתן היה לדעת אם סביבת החווה מגנה באופן פעיל מפני מחלות אלה, או שמשפחות שנוטות לאלרגיה נוטות גם לא לחיות בחווה.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology נערך בחזירונים, מכיוון שהם נחשבים למודל טוב לבני אדם מאחר והם חולקים אספקטים רבים בפיזיולוגיה שלהם, במטבוליזם, בגנטיקה ובמערכת החיסון.

 

במסגרת המחקר, חזירונים הונקו על ידי אמהותיהם בחווה, בעוד שהאחים שלהם בילו את חייהם המוקדמים ביחידה מבודדת, תחת תנאים מאוד היגייניים והוזנו בפורמולה.

 

החוקרים הראו כי בהשוואה לחזרזירים שגדלו בבידוד, באחיהם שגדלו בחווה הייתה ירידה במספר תאי ה- T - תאי החיסון האחראיים על התגובה החיסונית - ברקמות הגוף הפנימיות. יחד עם זאת, לחזרזירים שגדלו בחווה הייתה עליה בתת קבוצה של תאי T – תאים מווסתים המשקיטים את התגובה החיסונית ומגבילים דלקתיות.

 

לשינוי ביחס בין התאים הגורמים לתגובה החיסונית ואלה שמרגיעים אותה יש כנראה גם השפעה פונקציונאלית – החוקרים מצאו כי בקרב החזרזירים שגדלו בחווה הייתה ירידה בתגובת הנוגדנים לחלבוני המזונות החדשים אליהם הם נחשפו עם הגמילה מהנקה.

 

 

עוד על תיאוריית ההיגיינה

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת בריסטול