מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותמחקר: חמישית מכאבי הגב נותרים שנים ארוכות

מחקר: חמישית מכאבי הגב נותרים שנים ארוכות

חוקרים אפיינו ארבעה דפוסים של כאבי גב ומצאו: 18% מהאנשים עם כאבי גב כרוניים מדווחים על כאב עקבי במהלך תקופת מעקב שנמשכה 16 שנים. כמה מהסובלים מכאבי גב יחלימו עם הזמן?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כאבי גב הם הנפוצים ביותר שבכאבים באוכלוסייה המערבית, ובעיקר כאבי גב תחתון מהם סובלים לפי הערכות 80% מהאוכלוסייה הבוגרת בשלב כלשהו בחיים. כאבי גב עשויים בחלק מהמקרים להישאר לתקופה ממושכת ו/או להופיע באפיזודות חוזרות לאורך החיים ומהווים כיום סיבה מרכזית לאובדן ימי עבודה ונכות תעסוקתית. 

 

עתה נמצא כי אצל כמעט אחד מכל חמישה אנשים שמפתחים כאב גב כרוני הכאב עלול להימשך שנים רבות - אפילו יותר מ-16 שנים, לפי מחקר מעקב חדש שבוצע בקנדה, וזאת חרף מגוון הטיפולים הנרחב שמוצע כיום להתמודדות עם כאבי גב – ובכללם תרופות, טיפולים פולשניים וטיפולים ברפואה משלימה. 

 

צוות החוקרים ממכון קרמביל (Krembil) למחקר ורשת האוניברסיטאות לרפואה בקנדה בחן מדגם של 12,782 תושבים בקנדה מגיל 15 ומעלה במסגרת מעקב שנמשך משנת 1994 עד 2011 כחלק ממחקר מעקב רפואי נרחב במדינה (NPHS, קיצור של National Population Health Survey). המטופלים רואינו אחת לשנתיים, וסיפקו מידע לאורך השנים לחוקרים על מעמד סוציו-אקונומי, השכלה, פעילות גופנית, תחלואה נלווית ב-16 מחלות כרוניות שונות, כאבים, מצב נפשי, נכויות ושימוש בתרופות ובשירותי בריאות.

 

קרוב למחצית מהנבדקים (45.6%) העידו על כאב גב לפחות פעם אחת בתקופת המעקב, ואלו נטו יותר להיות עם עודף משקל או השמנת יתר, לעשן סיגריות, לסבול ממחלות כרוניות נלוות – בעיקר דלקות מפרקים, דיכאון, יתר לחץ דם ומיגרנה, וכן לעסוק בפעילות יומיומית הדורשת מאמץ פיזי כלשהו. 14.1% דיווחו על כאב גב בתחילת המחקר ו-19.5% בסוף תקופת המעקב.

 

ארבעה דפוסים אופייניים

 

מכלל הנבדקים שהעידו על כאבי גב במרוצת השנים – זוהו ארבעה דפוסים של כאבי גב אופייניים:

 

18% מהנבדקים עם כאבי גב העידו על כאבים מתמשכים שאינם פוסקים ונותרו לאורך כל או רוב 16 שנות המעקב (דפוס עקבי) – כשכאבי גב אלה היו אופייניים בעיקר לגילי 54-45 שנים.

 

28.1% העידו על כאבים שהתגברו בהדרגה לאורך שנות המחקר (דפוס מתפתח) כשכאבים אלה היו אופייניים בעיקר בגילי 64-55.

 

20.5% העידו כי הכאבים הלכו ודעכו לאורך תקופת המחקר וכי הם נמצאים למעשה בהחלמה/ ריפוי מכאבי הגב (דפוס מחלים). 

 

33.4% דיווחו על כאבי גב אקראיים שמופיעים באופן מזדמן במשך תקופת המחקר (כאב שמופיע מדי פעם) וכאבים אלה הופיעו בעיקר בגילי 44-35.

 

השימוש בתרופות ובשירותים רפואיים היה גבוה ביותר בקבוצת הנבדקים עם כאב עקבי, נמוך יותר בקרב נבדקים עם כאבי גב מתפתחים, נמוך עוד יותר בקרב נבדקים שמעידים על החלמה מהכאבים ונמוך במיוחד בקרב נבדקים עם כאבים אקראיים.

 

לאנשים עם השמנת יתר הייתה נטייה גבוהה יותר ב-73% להשתייך לקבוצת הנבדקים עם כאב גב עקבי, ונטייה גבוהה ב-25% להשתייך לקבוצת הנבדקים עם כאב גב מתפתח ועם כאב גב שמופיע מדי פעם. מעשני סיגריות נטו לפתח כאבי גב בכל ארבעת הדפוסים שהוגדרו במחקר, בהשוואה לאנשים לא מעשנים.

 

מגבלות המחקר 

 

למחקר מספר מגבלות. החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון ינואר 2019 של כתב העת Arthritis Care & Research מציינים כי אחת ממגבלות המחקר היא שימוש בדיווחים עצמיים של הנבדקים בראיונות, ומגבלה נוספת היא האפשרות ל"הטיית בחירה" שנובעת מכך שנבחרו למחקר רק נבדקים שהתמידו במפגשי המעקב עם החוקרים, ויתכן כי אלו מראש נבדקים שנוטים יותר למצבים כרוניים כמו כאבי גב, שיש להם עניין רב יותר במעקב רפואי לתקופה ממושכת.

 

החוקרים קובעים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להעריך האם ארבע הקבוצות שהמחקר מאפיין מצביעות על ארבעה סוגים שונים ונפרדים של כאבי גב (אבחנות שונות), באופן שיכול להוביל לפיתוח רפואה מונעת וטיפולים ייעודיים לכל סוג בנפרד. 

 

 

Arthritis Care & Research, doi: 10.1002/acr.23811