מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותיש למדוד לחץ דם בשתי הידיים

יש למדוד לחץ דם בשתי הידיים

הבדל של 10 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי בין שתי הידיים עשוי להצביע על סיכון מוגבר למחלות כלי דם


רופאים צריכים למדוד את לחץ הדם בשתי הידיים כנורמה (צילום: Shutterstock)
רופאים צריכים למדוד את לחץ הדם בשתי הידיים כנורמה (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים אומרים כי יש למדוד לחץ דם בשתי הידיים כרוטינה, מכיוון שהבדל בין היד השמאלית לימנית עשוי להצביע על בעיות בריאות סמויות. החוקרים מאוניברסיטת אקסטר שערכו סקירת מחקרים בנושא, מצאו כי המשמעות של הבדל גדול בלחץ הדם בין שתי הידיים עשוי להצביע על עליה בסיכון למחלות כלי דם ולמוות.

 

הסקירה שכללה 20 מחקרים קודמים שנערכו בתחום פורסמה בכתב העת The Lancet. מניתוח הנתונים עלה כי הבדל בלחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה בקריאת לחץ הדם) של 10 מ"מ כספית בין הזרועות יכול לזהות מטופלים שנמצאים בסיכון מוגבר למחלת כלי דם היקפיים, מחלה המתבטאת בהצרות עורקים המובילים דם לרגליים. לרוב, מחלת כלי דם היקפית אינה מלווה בסימפטומים ולכן היא קשה לזיהוי. הבדל של 15 מ"מ כספית עשוי להצביע גם על סיכון מוגבר למחלת כלי דם במוח, סיכון גבוה ב- 70% לתמותה ממחלות לב וסיכון מוגבר ב- 60% למוות מכל סיבה שהיא.

 

זיהוי מוקדם של מחלות כלי דם היקפיים הוא חשוב מכיוון שנקיטת צעדים כמו הפסקת עישון, הפחתת לחץ הדם ולעיתים נטילת סטטינים (תרופות להפחתת כולסטרול) תיטיב עם חולים אלה.

 

החוקרים טוענים כי רופאים צריכים להקפיד על מדידת לחץ הדם בשתי הידיים כנורמה.

 

 

The Lancet, Early Online Publication, 30 January 2012

 

BENO1952
06/02/12 19:28

כידוע לחץ הדם עולה בהתאם לפעילויות של הגוף במצבים רבים.
היות והלב מושפע מן המערכת האוטנומית של הגוף ,האם יתכן שהגוף מעלה את לחץ הדם במתכוון?? על מנת להתגבר על חסימות כאלו ואחרות? על מנת לספק דם וחמצן לכל הגוף?

איך הגיעו למסקנה שיש להוריד את לחץ הדם בעזרת "כדורים אונסים"??
האם לא נעשת פה התערבות מזיקה??

עם הזדקנותו של הגוף מזדקנת למעשה כל ה"הצנרת" של הגוף,
באופן טבעי הלב יגביר את לחץ הדם על מנת לספק דם וחמצן לכל האברים,,למה הרפואה "מקטינה" את לחץ הדם??

מניסיון משפחתי ידוע לי על מצב שאדם קרוב אלי טופל בכדורים להורדת לחץ דם,,ולבסוף מת מדום לב .!!!
הלב קרס,!!!!

עלי בכל אופן לא מקובלת  ה"תאוריה הזו" שיש להוריד את לחץ הדם בהתאם לקביעות של רופא כזה או אחר,!!!
כל טוב,,

dav  - אתה צודק. הגוף הוא באמת לא מכונה מדוייקת לחלוטין, וכל פעם שמודדים את לחץ הדם, מקבלים  ערך מעט שונה. לכן גם מקובל לעשות 3 מדידות וחשב את הממוצע מביניהם. אבל, אין הבדלים משמעותיים במיוחד, ואפשר לדעת שאולי מדובר במצב לא תקין, כאשר הפער בין 2 הידיים הוא גדול, מעל 10-15 מ"מ כספית ואף יותר. אצל הרבה אנשים המדידות החוזרות נמוכות יותר, וזה נובע בעיקר מכך שרגועים יותר ככל שעושים בדיקות נוספות. עדיין, לא מדובר בשינויים קיצוניים בין מדידה למדידה.

dav
04/02/12 1:23

שלום
איך  יודעים מה ההפרש ?,הרי המדידה לא מתבצעת סימולטנית אלא יד אחת ולאחר מכן היד השנייה.אצלי כל הזמן התוצאות שונות ,לדוגמא אם אני מודד ביד אחת ,לאחר מכן ביד השנייה ולאחר מכן חוזר ליד הראשונה אני מקבל 3 תוצאות שונות וכן הלאה ,בד"כ המדידות הנוספות הם נמוכות לכיוון התקין לעומת המדידות ההתחלתיות.
תודה

אתה צודק בהחלט במרבית הדברים שכתבת. מאחר וההנחיות עצמן למדידת לחץ דם בצורה תקינה כוללות כל כך הרבה סעיפים, במרבית הפעמים אכן לא מקפידים על כל הדברים הללו. כמובן שזה נכון לכל מדידת לחץ דם, ללא קשר ישיר להבדלים שבין 2 הידיים.
בכל מקרה, גם אם לא מקפידים על כל ההנחיות הנ"ל, עדיין יש בכך טעם, מאחר ומדידות חוזרות בזמנים שונים, בבית ובמרפאה ע"י אחות/רופא, הן הכלי היחיד שקיים בידינו כדי לחשוד או לעשות אבחנה של יתר לחץ דם. אם קיים ספק, ולא בטוחים, תמיד ניתן לבצע הולטר ל"ד של 24 שעות ולעשות את האבחנה באופן ודאי יותר. אבל ברור לחלוטין, כי אדם שכל הזמן מודד ל"ד בערכים הגבוהים משמעותית מהתקין, הוא חולה קרוב לודאי.
וכמה הערות קטנות -
השרוולית צריכה להתאים להיקף הזרוע ולא לאורכה, כלומר אדם רזה/קטן עם זרוע צרה - שרוולית קטנה יותר, אדם שמן/שרירי מאד, עם זרוע רחבה - שרוולית גדולה.
כמו כן, נהוג לטפל ביל"ד בקשישים ובצעירים, וערכי המטרה דומים עם הטיפול, ללא קשר לגיל.

BENO1952
01/02/12 21:59
שהבדיקה תעשה כראוי או כפי שמפורט בנוהלים כאלו ואחרים לגבי ביצוע הבדיקה !!!
עד היום לא נתקלתי בפעם אחת!! שהבדיקה בוצעה כראוי,!!!
--אין הקפדה על שימוש בשרוולית מתאימה לאדם הניבדק,!! [שרוולית קטנה לאדם עם זרוע קטנה ושרוולית גדולה לאדם עם זרוע ארוכה.!!]
--אין הקפדה בלשאול את הנבדק האם עישן או שתה קפה כחצי שעה לפני הבדיקה.!!
--אין הקפדה בביצוע 3 בדיקות במרווחים של 10 דקות בין בדיקה ובדיקה,!!!
--אין הקפדה על כיול מכשירי הבדיקה הקיימים ברוב בתי החולים והמרפאות!!
--אין הקפדה לביצוע הבדיקה ביד הדומיננטית,!!
--אין הקפדה לבדיקה עם שרוולית מונחת על הזרוע !!במקרים רבים נעשית הבדיקה על שרוול הבגד,חולצה!!
--אין התייחסות כלל לגיל הניבדק,!!לאדם בין 80 צריך להיות לחץ דם של בחור בן 20,!! במידה ולא ,בואו "נאנוס" אותו עם כדורים,!!
--בקיצור,כל הבדיקה הזו  שווה ל----------
זה הכל "בערך" !! בשורה תחתונה מודיעים לך בחגיגיות שאתה סובל מלחץ דם,!!