מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאזהרה: מוצרים להחלקת שיער עשויים להגדיל את הסיכון לסרטן הרחם

אזהרה: מוצרים להחלקת שיער עשויים להגדיל את הסיכון לסרטן הרחם

חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב מצאו קשר בין החלקת שיער באמצעות מוצרים שמבוססים על חומרים כימיים לבין סיכון גבוה לסרטן הרחם. מה עשוי להסביר את התופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עולה המודעות לחומרים הכימיים במוצרי קוסמטיקה וטיפוח ולנזקיהם הבריאותיים והסביבתיים. מתברר שמגע של חלק מהכימיקלים המצויים במוצרים עם העור אינו עניין של מה בכך, וכי חדירה של החומרים לגוף דרך שכבת העור עלולה לחולל נזקים משמעותיים.

 

כעת מתריעים במכון הלאומי לבריאות בארה"ב על סיכון חדש שזוהה בכימיקלים המשמשים להחלקת שיער, לאחר שנמצא כי הם קשורים אצל נשים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן הרחם.

 

צוות החוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) ואוניברסיטת צפון קרוליינה, בחן מידע על חשיפה למוצרי טיפוח לשיער בקרב 33,947 נשים אמריקאיות בגילי 74-35 במסגרת מחקר מעקב שבוחן גורמי סיכון לסרטן השד ומצבים רפואיים נוספים שהחל בשנים 2009-2003 (Sister Study). המעקב אחר הנבדקות נמשך 10.9 שנים בממוצע, ובמהלכו אובחנו 378 מתוכן עם סרטן הרחם.

 

יותר החלקות – יותר סיכון

 

להפתעתם, החוקרים מצאו כי נשים שנטו לדווח על שימוש תדיר יותר במוצרים להחלקת שיער היו בסיכון גבוה ב-80% להתפתחות סרטן הרחם. ואילו שימוש של יותר מארבע פעמים בשנה החולפת במוצרים אלה העלה כבר פי 2.55 את הסיכון לסרטן הרחם, בהשוואה לנשים שהצהירו כי אינן משתמשות כלל במוצרי החלקת שיער.

 

בעוד שבקרב נשים שלא מחליקות את השיער באמצעות מוצרים כימיים – התברר מהמחקר כי 1.64% צפויות לפתח סרטן הרחם עד גיל 70, אצל אלו שמשתמשות במוצרים בקביעות – הסיכון מגיע לכדי 4.05%.

 

במחקר שממצאיו פורסמו  בגיליון אוקטובר 2022 של כתב העת JNCI של המכון הלאומי האמריקאי לבריאות, לא נמצא קשר בין סרטן הרחם לבין שימוש במוצרי טיפוח נוספים לשיער שאינם משמשים להחלקה, לרבות שמפו, מרכך, צבעי שיער ומוצרים לסלסול השיער.

 

הסרטן השלישי אצל נשים

 

בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים אמרה החוקרת הבכירה בעבודה ומנהלת הקבוצה לאפידמיולוגיה של סרטן וסביבה במכון הלאומי למדעי בריאות הסביבה (NIEHS) המשתייך למכון הלאומי לבריאות, ד"ר אלכסנדרה וויט, כי "הסיכון הכפול לסרטן הרחם שתועד במחקר הוא מדאיג, אם כי חשוב לזכור שסרטן הרחם הוא יחסית סוג נדיר של סרטן".

 

סרטן הרחם המכונה גם 'סרטן רירית הרחם' הוא אחד מסוגי הסרטן הנדירים, אם כי זהו הגידול הסרטני הנפוץ ביותר בקבוצת הגידולים שעלולים להתפתח במערכת הרבייה הנשית. בארה"ב מוערך כי מאובחנים במחלה 65,950 מקרים לשנה, ובשנים האחרונות ישנם דיווחים על עלייה באבחון סרטן הרחם בארה"ב – בעיקר בקרב נשים ממוצא אפרו-אמריקאי, באופן שמתיישב עם ממצאי המחקר, מאחר שבקרב נשים ממוצא אפרו-אמריקאי השימוש במוצרי החלקה לשיער נפוץ ותדיר יותר.

 

סרטן הרחם מאובחן לרוב בגילי 50 עד 64. בישראל, לפי נתוני הרישום הלאומי לסרטן לשנת 2019, סרטן הרחם הוא הגידול הסרטני השלישי בשכיחותו אצל נשים (אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס והחלחולת במקומות הראשונים) – 5.4% מכלל גידולי הסרטן בקרב נשים יהודיות ו-5.6% מהגידולים בקרב ערביות. לפי הנתונים, בשנת 2019 אובחנו בארץ 813 מקרים של סרטן הרחם, מתוכם 97% הם גידולים חודרניים. שיעורי התחלואה בישראל עולים עם הגיל, ומגיעים לשיאם בגילי 64-60 (35.74 למאה אלף) ובהמשך יורדים מעט.

 

מחקר ישראלי רב מרכזי, שפורסם במארס 2019 בכתב העת Cancer, מצא כי נשים נשאיות "המוטציה האשכנזית" – מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 שנקשרו לסיכון גבוה יותר לסרטן השד וסרטן השחלות – מצויות גם בסיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן הרחם – בעיקר מהסוגים 'סרום פפילרי' וסרקומה.

 

סרטן הרחם מאובחן בקלות רבה יותר לאחר גיל המעבר, כשמופסקת הווסת – כשהתסמין המרכזי הוא דימום חריג מהווסת. אבחון מוקדם מאפשר טיפול מוגבל במחלה באמצעות ניתוח בלבד, ובמצבים אלה סיכויי הריפוי גבוהים ביותר – כ-95%.

 

סכנות בהחלקות

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שזיהו קשר בין שימוש במוצרי החלקת שיער בקרב נשים לבין עלייה בסיכון לגידולים סרטניים מבוססי הורמונים. חוקרים אמריקאים דיווחו באפריל 2022 בכתב העת Environmental Research כי זיהו בקרב נשים הרות מפורטו ריקו קשר בין שימוש במוצרי החלקת שיער לבין רמות נמוכות של הורמוני המין – אסטרוגן ופרוגסטרון. במחקר אמריקאי, שממצאיו פורסמו בספטמבר 2017 בכתב העת Carcinogenesis זוהה קשר בין מוצרים להחלקת שיער לעלייה של 74% בסיכון לסרטן השד אצל נשים לבנות – כשהסיכון אף הוחמר בשימוש משולב של מוצרים להחלקה וצביעת השיער. חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב דיווחו באוקטובר 2021 בכתב העת Carcinogenesis כי מצאו קשר בין שימוש במוצרים אלה לעלייה פי 2.19 בסיכון לסרטן השחלות.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית לא אספו נתונים על מותגי המוצרים להחלקת שיער בהם השתמשו הנבדקות או על מרכיבי המוצרים. עם זאת, החוקרים מעריכים כי מספר חומרים כימיים ספציפיים במוצרים אלה הם אלו שאחראיים לקשר לסרטן הרחם, לרבות פרבנים – חומרים משמרים המשמשים בתעשיית הקוסמטיקה וכן בתרופות שנקשרו בעבר לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן השד; ביספינול A – חומר כימי המצוי גם בשימוש בתעשיית הפלסטיק, אשר הוצא בעשור שעבר בהוראת רשויות בריאות בעולם ובישראל מבקבוקים לתינוקות לאחר שנקשר בחשיפה מתמשכת לסיכונים הורמונאליים ואף לסרטן מסוגים שונים; מתכות שונות; וחומר השימור פורמלדהיד (פורמלין) המצוי במוצרים רבים ובהם גם מוצרי קוסמטיקה, ומהווה גם חומר נפוץ שמעורר אלרגיות. החוקרים מציינים כי החשיפה לכימיקלים במוצרי החלקת שיער גבוהה יותר בהשוואה למוצרים אחרים, כיוון שהיא דורשת הצמדה של החומר לשערות, שמובילה לספיגה גבוהה יותר דרך הקרקפת. זו עשויה אף להיות נרחבת יותר במצבים של צריבות ונגעים שונים בקרקפת, שעשויים להיגרם גם בתהליך יישור השיער עצמו במספרה. במאי 2021 דיווחו חוקרים אמריקאים בכתב העת Environmental Health Perspectives כי מצאו שרידים של כימיקלים המשמשים במוצרי טיפוח שיער בדגימות שתן של נשים, ובהם ביספינול A ופרבנים – ואלו זוהו כגורמי סיכון להתפתחות סרטן הרחם.

 

החוקרים במחקר זה מבהירים כי נדרשים מחקרים נוספים לאישור הממצאים באוכלוסיות שונות, כדי לקבוע האם מוצרי החלקת שיער אכן מסוכנים בהיבט של סרטן הרחם ותורמים לפערים בין אוכלוסיות בתחלואה בסרטן זה, וכן במטרה לזהות כימיקלים ספציפיים במוצרים שהם מסוכנים במיוחד.

 

בשנים האחרונות הצטברו בישראל דיווחים על נשים ונערות שפיתחו אי ספיקת כליות בעקבות חשיפה לחומרים מסוכנים בהחלקות שיער. באזהרה שפרסם משרד הבריאות באפריל השנה, הוסבר כי התכשירים בהם נעשה שימוש להחלקות שיער היו בחלקם לא מאושרים על ידי משרד הבריאות, אולם בחלקם אושרו על ידי המשרד לשימוש אחר – למשל כשמפו או מרכך, אולם לא אושרו לצורך החלקה, וייתכן כי חימום התכשיר במהלך ההחלקה הוא שגורם לתגובה כימית שמייצרת את החומר הרעיל שבהמשך נספג בגוף והופך רעיל לכליות.

 

Journal of the National Cancer Institute, doi: 10.1093/jnci/djac165