מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמחלות מעי דלקתיות בנשים – כל מה שצריך לדעת

מחלות מעי דלקתיות בנשים – כל מה שצריך לדעת

לרגל יום האישה: כיצד משפיעות מחלות מעי דלקתיות על פריון, היריון והנקה בקרב נשים


יש חשיבות קלינית לכך שתחילת ההיריון תהיה בתקופה של הפוגה קלינית (צילום: panthermedia)
יש חשיבות קלינית לכך שתחילת ההיריון תהיה בתקופה של הפוגה קלינית (צילום: panthermedia)

 

מחלות מעי דלקתיות- קרוהן וקוליטיס כיבית- מופיעות בשכיחות דומה בגברים ונשים. שנות השיא של האבחנה הן העשור השני והשלישי לחיים, תקופה בה הפעילות המינית והפריון מהווים גורם חשוב ומשמעותי. לכן, נושאים הקשורים לפריון, תפקוד מיני, היריון והנקה מהווים חלק חשוב בטיפול בחולות עם מחלות מעי דלקתיות. לכבוד יום האישה הבינלאומי שיצוין מחר (ג'), ריכזנו מספר נקודות חשובות בנושא של מחלות מעי דלקתיות בנשים.

 

פריון

 

קוליטיס כיבית (בחולות שלא נותחו) ומחלת קרוהן לא פעילה אינן כרוכות בירידה בפריון האישה. אולם, חולות קוליטיס לאחר ניתוח פאוצ' וחולות במחלת קרוהן פעילה עשויות לסבול מירידה בסיכוי להרות.

 

אין עדות לכך שהתרופות הניתנות לטיפול במחלת קרוהן או קוליטיס כיבית פוגעות בפריון האישה.

 

היריון

 

יש חשיבות קלינית לכך שתחילת ההיריון תהיה בתקופה של הפוגה קלינית בפעילות המחלה. הסיכוי להחמרה במהלך ההיריון דומה לזה של חולה במחלת מעי דלקתית שאינה בהריון.

 

חולות במחלת מעי דלקתית פעילה במהלך ההיריון עשויות לסבול יותר מסיבוכי הריון כגון משך הריון קצר יותר או עובר קטן יותר.

 

מרבית התרופות הניתנות במחלות מעי דלקתיות בטוחות לשימוש גם במהלך הריון, כולל תכשירים ביולוגיים. יחד עם זאת ישנן תרופות האסורות לחלוטין במהלך הריון ובחודשים שלפניו (כגון מטוטרקסט ותלידומיד). ישנן תרופות שעדיף להימנע מהן בתקופות מסוימות של ההיריון. יש להתייעץ בנושא זה עם הגסטרואנטרולוג/ית המטפל/ת בנוסף לרופא/ת הנשים לפני הריון.

 

הנקה

 

הנקה מותרת ומומלצת לאמהות החולות במחלות מעי דלקתיות כמו לשאר האוכלוסייה. כיון שחלק מן התרופות עוברות בחלב אם, יש להתייעץ עם הגסטרואנטרולוג/ית המטפל/ת בנושא הטיפול התרופתי והשפעתו האפשרית על הילוד.

 

אמצעי מניעה

 

בעבר היו דיווחים על קשר אפשרי בין טיפול בגלולות להחמרת מחלות מעי דלקתיות. בנשים שאין להן נטייה ידועה לקרישיות יתר, גלולות למניעת הריון מותרות לשימוש.

 

בריאות

 

ישנם דיווחים על קשר אפשרי בין מחלות מעי דלקתיות וחלק מהטיפולים הניתנים למחלות מעי דלקתיות, לבין שינויים דיס-פלסטיים בצוואר הרחם. יש להקפיד על מעקב גניקולוגי כולל בדיקת PAP לאיתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם.

 

יש חשיבות לחיסון בנות עם מחלות מעי דלקתיות לסרטן צוואר הרחם (HPV) . החיסון מומלץ לכולן בגיל 12 אך בייחוד לחולות במחלות מעי דלקתיות לאור עלייה קלה בשכיחות סרטן זה, זאת כנראה עקב הטיפול נוגד החיסון שהן מקבלות במהלך חייהן.

 

 

הכותבת היא מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול והכבד, המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי (איכילוב) ומנהלת תחום קרוהן וקוליטיס באתר "כמוני".