מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמחקר: עודף משקל פחות שכיח באנשים עם טרשת נפוצה

מחקר: עודף משקל פחות שכיח באנשים עם טרשת נפוצה

למרות זאת, החוקרים הישראלים מצאו כי לאנשים עם טרשת נפוצה סיכון דומה לאוכלוסייה הכללית לסינדרום המטבולי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לצד עלייה בשנים האחרונות בממדי ההשמנה בעולם המערבי, הנטייה לעודף משקל והשמנת יתר אנשים עם טרשת נפוצה עדיין נחשבת במחקרים לשנויה במחלוקת.

 

בעוד שחלק מהמחקרים מזהים סיכון מוגבר להשמנה בקרב חולי טרשת נפוצה, המיוחסת לעתים לטיפולים בתרופות מסוג סטרואידים ולפגיעה ביכולות מוטוריות המלווה לעיתים למחלה, מחקרים אחרים מזהים שיעורים גבוהים יותר של חולי טרשת נפוצה עם מדד השמנה נמוך ביחס לאוכלוסייה הכללית.

 

מחקר חדש שנערך בישראל מזהה סיכון נמוך לעודף משקל בקרב אנשים עם טרשת נפוצה החיים עם המחלה זמן ממושך וסובלים מנכות תפקודית, אך מתברר שממצא זה עלול להטעות, מאחר שטרשת נפוצה עדיין מלווה בסיכון לתחלואה כרונית נלווית להשמנה על רקע תסמינים של הסינדרום המטבולי המאובחנים בקרב שליש מהנבדקים עם טרשת נפוצה - שיעור דומה לאוכלוסייה הכללית.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי שיבא ואוניברסיטת תל אביב ביצעו בדיקות בקרב 130 אנשים עם טרשת נפוצה עם נכות תפקודית שטופלו בין מאי 2013 לאפריל 2014 במרכז הארצי לטרשת נפוצה בשיבא. הנבדקים היו בגילי 65-45, סבלו מהמחלה 18 שנים בממוצע והיו כולם עם נכות תפקודית (מדד EDSS של 3 ומעלה), מרביתם (72%) נשים.

 

החוקרים מצאו כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, באנשים עם טרשת נפוצה היו שיעורים נמוכים יותר של עודף משקל והשמנה: 34.6% סבלו מעודף משקל שהוגדר במדד השמנה BMI שבין 25 ל-29 יחידות, בהשוואה לנתון של 45% שנמדד במחקרים באוכלוסייה הכללית. 18.5% אובחנו עם השמנת יתר שהוגדרה במדד השמנה גבוה מ-30 יחידות, בהשוואה ל-28.3% באוכלוסייה הכללית. 46.9% מהנבדקים עם טרשת נפוצה שנכללו במדגם היו עם משקל גוף תקין בהשוואה ל-27% באוכלוסייה הכללית.

 

השיעורים הנמוכים של עודף משקל בקרב החולים זוהו בשני המינים: בקרב גברים עם טרשת נפוצה אובחנו 45.9% עם עודף משקל בהשוואה ל-50.7% באוכלוסייה הכללית ו-8.1% עם השמנת יתר בהשוואה ל-24.9% באוכלוסייה הכללית, ואילו בקרב נשים עם טרשת נפוצה אובחנו 30.1% עם עודף משקל בהשוואה ל-38.7% באוכלוסייה הכללית ו-22.6% עם השמנת יתר בהשוואה ל-33.1% באוכלוסייה הכללית.

 

הסינדרום המטבולי – כמו באוכלוסייה הכללית

 

עם זאת, כשליש מהחולים (30%) אובחנו עם תסמינים של הסינדרום המטבולי - מקבץ של גורמים המעלה פי 2 את הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב ושבץ מוחי ומגדיל ב-50% את הסיכון לתמותה מסיבה כלשהי: 45.8% אובחנו עם לחץ דם גבוה ו-28% טופלו כנגד יתר לחץ דם, 11% אובחנו במקביל עם סוכרת סוג 2, ל-31.4% היה עודף שומנים (טריגליצרידים) בדם ול-31.4% היו רמות נמוכות של כולסטרול טוב (HDL) בדם. שיעורי התסמינים דומים לשיעורי התסמינים שנמדדים במחקרים באוכלוסייה הכללית.

 

עוד העלה המחקר כי אנשים עם טרשת נפוצה שאובחנו עם תסמיני הסינדרום המטבולי היו מבוגרים יותר (בגיל 59 בממוצע לעומת גיל 53.9 בממוצע בקרב אלו שלא אובחנו עם התסמינים) וכן שמנים יותר (עם מדד השמנה של 29 יחידות בממוצע לעומת 25.1 יחידות בממוצע בקרב מי שלא פיתחו תסמינים של הסינדרום). לא אובחן קשר בין הסינדרום המטבולי לבין דרגת הנכות התפקודית של הנבדקים, משך המחלה ומספר מחזורים של טיפול בסטרואידים שניתן להם.

 

החוקרים מסבירים את השיעורים הגבוהים של תסמונת מטבולית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, שאינם מתיישבים עם שיעורים נמוכים ביחס לאוכלוסייה הכללית של עודף משקל, בשיעור גבוה של השמנה בטנית שאובחנה בקרב הנבדקים: 56% אובחנו עם השמנה באזור הבטן, שיעור גבוה מזה שתואר במחקרים קודמים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה של 21% עד 39%. החוקרים מסבירים את הפער בכך שבמחקר הנוכחי הסתמכו תוצאות ההשמנה הבטנית על מדידות אובייקטיביות ולא על דיווחי החולים.

 

במחקר השתתפו ד"ר אורית פנחס-חמיאל, ד"ר משה ליבנה, גיל הררי ופרופ' ענת אחירון, וממצאיו פורסמו בגיליון מאי 2015 של כתב העת European Journal of Neurology.

 

ממצאי המחקר הנוכחי שונים מעבודות קודמות שהראו דווקא קשר בין עודף משקל והשמנת יתר לבין טרשת נפוצה והעלו את האפשרות שהשמנה אף מהווה גורם סיכון למחלה. כך, למשל, מחקר אמריקאי מינואר 2013 מצא כי ילדות ונערות עם עודף משקל והשמנת יתר בסיכון מוגבר לפתח טרשת נפוצה, ואילו מחקר משבדיה העלה בשנת 2012 כי עודף משקל בגיל עשרים מגדיל פי יותר משניים את הסיכון לפתח טרשת נפוצה בהמשך החיים.

 

 

European Journal of Neurology, doi: 10.1111/ene.12738