מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותמעשנת? גיל המעבר עשוי להקדים

מעשנת? גיל המעבר עשוי להקדים

מחקר: עישון, גם עישון פסיבי, עלול לפגוע בפוריות ולהוביל להופעה מוקדמת של גיל המעבר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

נשים מעשנות נוטות יותר לסבול מקושי להרות ומגיעות לגיל המעבר בממוצע כמעט שנתיים מוקדם יותר מנשים שמעולם לא עישנו. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Tobacco Control.

 

חוקרים ממכון רוזוול פארק לחקר הסרטן, מאוניברסיטת פיטסבורג ומהרווארד התבססו על נתונים של יותר מ-93,000 נשים בארה"ב בגילי 50 עד 79, כדי לבחון אם קיים קשר בין מנהגי העישון שלהן לבין הסיכויים שלהן לחוות קשיים להרות ולהופעה מוקדמת של גיל המעבר. 

 

הנבדקות מילאו סדרת שאלונים מפורטים. לאחר שנוטרלו משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי בהשוואה לנשים שמעולם לא עישנו ולא נחשפו לעשן סיגריות בבית, לנשים שעישנו היה סיכון גבוה ב-14% לבעיות פוריות (ניסיונות להרות שנמשכו יותר משנה ללא הצלחה) וסיכון גבוה ב-26% להופעה מוקדמת של גיל המעבר (לפני גיל 50).

 

עוד נמצא כי בקרב נשים שלא עישנו מעולם אך נחשפו לעישון של אנשים אחרים ברמות הגבוהות ביותר של חשיפה, הסיכון לבעיות פוריות היה גבוה ב-18% והסיכון להופעה של גיל המעבר לפני גיל 50 היה גבוה ב-18%, בהשוואה לנשים שלא עישנו ולא נחשפו לעישון פסיבי.

 

הגיל הממוצע בו הופיע גיל המעבר בקרב נשים שמעולם לא עישנו ולא נחשפו לעשן של אחרים היה 49.4, בעוד שנשים שעישנו הגיעו לגיל המעבר 21.7 חודשים מוקדם יותר ונשים שלא עישנו אך נחשפו לעישון פסיבי ברמות הגבוהות ביותר הגיעו לגיל המעבר 13 חודשים מוקדם יותר.

 

יש לציין כי מדובר במחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנמצא הוא קשר של סיבה ותוצאה, משמע שלא ניתן לומר בוודאות כי העישון בפני עצמו הוא זה שגרם לבעיות הפוריות. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא הצליחו לקחת בחשבון בניתוח הנתונים יכולים להסביר את הקשר.

 

עם זאת, המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים שהעלו כי עישון פוגע בפוריות. מטה אנליזה שסיכמה נתונים מ-12 מחקרים, שנערכה על ידי הקולג' המלכותי למיילדות וגינקולוגיה בבריטניה ופורסמה בשנת 1998 בכתב העת Human Reproduction, העלתה כי לנשים מעשנות בהשוואה ללא מעשנות יש סיכון גבוה ב-60% לפגיעה בפוריות. כמו כן, נמצא כי הסיכויים להרות בטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) בקרב נשים מעשנות פוחתים ב-34% בהשוואה ללא מעשנות.

 

נייר עמדה של החברה האמריקאית לרפואת פריון (ASRM) המעודכן לשנת 2014 קובע כי כימיקלים בסיגריות - ובייחוד ניקוטין, ציאניד ופחמן חד חמצני - מזרזים את מותם של תאי ביציות, מה שגורם לירידה ביכולת להרות ולהקדמה של גיל המעבר בשנה עד ארבע שנים.

 

לפי נתוני דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל לשנת 2014, שפורסמו במאי 2015, 12.6% מהנשים בישראל מעשנות. שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך ביחס למדינות האיחוד האירופי (17.7%) ונשים ממוקמות במקום ה-32 מתוך 41 מדינות.

 

Tobacco Control. Published online December 14 2015