מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותניתוחים פלסטיים מסייעים לאנשים להפסיק לעשן

ניתוחים פלסטיים מסייעים לאנשים להפסיק לעשן

ההטבה הלא צפויה של ניתוחים פלסטיים: ממחקר חדש עולה כי רבע מהמעשנים נגמלים מעישון בעקבות הניתוח


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לפני ניתוחים חשוב להפסיק לעשן. מחקרים רבים העלו כי עישון בסמוך לניתוחים מעלה את הסיכון לסיבוכים בניתוח ואחריו, מעכב את ההחלמה מהניתוח ואף מעלה סיכון לתמותה מהניתוח. ביחס לניתוחים בכללותם, בניתוחים פלסטיים קיימות המלצות מוכרות יותר ומפורשות יותר באשר לנזקי הסיגריות, אשר בנוסף לסיבוכים בניתוח עלולות גם לחבל בהצלחה המצופה מהניתוח.

 

לפי האיגוד האמריקאי לכירורגיה פלסטית, עישון לפני ניתוח פלסטי עלול לפגוע בזרימת הדם המועשר בחמצן לרקמות שנותחו וכך לפגוע בהתחדשות התאים הנדרשת באזור הניתוח ובשיקום המראה לאחר הניתוח. לפי עמדת האיגוד האמריקאי, מומלץ להפסיק לעשן לפחות 6-3 שבועות לפני ניתוח פלסטי, ולדבוק בהפסקת העישון לפחות 6-3 שבועות לאחר הניתוח. ההמלצה מתייחסת גם לתחליפי ניקוטין כגון מסטיקים המכילים ניקוטין או סיגריות אלקטרוניות.

 

מחקר חדש שמתפרסם בגיליון ספטמבר של כתב העת Plastic and Reconstructive Surgery מעלה כי ההימנעות מעישון לצרכי הניתוח מובילה במקרים רבים לגמילה מוחלטת מעישון.

 

החוקרים מאוניברסיטת בריטיש קולומוביה בקנדה גייסו למחקר מטופלים שהיו מעשנים בהערכה הרפואית הראשונה לפני מתיחת פנים, מתיחת בטן או הרמת חזה. בסופו של דבר נכללו במחקר 42 מטופלים מעשנים (שעישנו סיגריות על בסיס יומיומי) שנותרו במעקב לאחר כחמש שנים – רובם המוחלט נשים בגיל 40 בממוצע.

 

למרות שכל המטופלים הונחו להימנע מעישון לפחות שבועיים לפני ושבועיים אחרי הניתוח, מחצית מהנבדקים הודו שהם לא הפסיקו לעשן לפני הניתוח. עם זאת, רוב הנבדקים (57%) דיווחו כי הם הפחיתו את כמות הסיגריות שהם מעשנים במידה כלשהי בעקבות הניתוח. מתוכם, כ-70% (17 מתוך 24) אמרו כי ההסברים שניתנו להם על ידי הרופא באשר להשפעה של עישון על תוצאות הניתוח סייעו להם להיגמל או להפחית את כמות הסיגריות.

 

לאחר תקופת מעקב ממושכת - חמש שנים בממוצע - 40.5% מהמנותחים (17 נבדקים) כבר לא עישנו סיגריות על בסיס יומיומי, כאשר 24% (10 נבדקים) לא עישנו בכלל מאז הניתוח.

 

שיעור הסיבוכים במחקר עמד על 19% (8 מתוך 42), כאשר 5 מתוך 21 מטופלים (23.8%) שלא נענו להנחיה להפסיק לעשן לקראת הניתוח סבלו מסיבוכים, בהשוואה ל-3 מתוך 21 (14.3%) בקבוצה שהפסיקה לעשן לקראת הניתוח.

 

 

Plastic & Reconstructive Surgery: September 2017 - Volume 140 - Issue 3 - p 503–509